Citronový chlebíček
Potřebné vybavení: chlebíčková forma se dnem o rozměru 20 × 8 cm
Důležitá poznámka: Kandované citrony je nutno připravit den předem.
- 180 g hladké mouky
- 45 g mandlové mouky
- 9 g prášku na pečení
- 1,3 g jedlé sody
- 0,9 g guarové gumy
- kůra ze 2 citronů
- 234 g krupicového cukru
- 216 g sójového jogurtu
- 72 g citronové šťávy
- 90 g slunečnicového oleje
- olej ve spreji či veganské máslo na vymazání formy
Sirup
- 65 g citronové šťávy
- 70 g krupicového cukru
Poleva
- 250 g moučkového cukru
- citronová šťáva dle potřeby
- Kandovaný citron
- 1 citron
- 100 g vody
- 100 g krupicového cukru
Prosejte do větší mísy obě mouky, prášek na pečení, sodu a guarovou gumu. Přidejte jemně nastrouhanou citronovou kůru. V menší misce smíchejte cukr, jogurt, citronovou šťávu a olej a vše postupně vmíchejte do sypkých surovin.
Chlebíčkovou formu vystříkněte olejem, případně vymažte máslem, a poté vyložte přes delší boky pečicím papírem. Papír vám pomůže po upečení chlebíček snadněji vyndat. Do formy nalijte těsto a pečte zhruba 40 minut v horkovzdušné troubě na 180 °C. Ke konci pečení se pomocí párátka či dřevěné špejle přesvědčte, že je chlebíček dobře propečený. Nechte ve formě asi hodinu chladnout.
Sirup
V menším hrnci smíchejte citronovou šťávu a cukr a přiveďte cca k 80 °C. Do chlebíčku (stále ve formě) udělejte párátkem asi 20 dírek po celém povrchu a pomocí lžíce provlhčete připraveným horkým sirupem. Nechte ještě dalších 30 minut ve formě, poté chlebíček z formy vyjměte a položte na mřížku.
Poleva
V míse smíchejte moučkový cukr a dost citronové šťávy na to, abyste získali středně tekutou hmotu. Tu ještě lehce zahřejte v mikrovlnné troubě či opatrně v menším hrnci, aby se cukr začal rozpouštět a poleva měla ideální konzistenci na polití chlebíčku. Vychladlý chlebíček z výšky přelijte připravenou polevou.
Kandovaný citron
Citron nakrájejte na tenké plátky, dejte je do menšího hrnce, přelijte dostatečným množstvím studené vody a přiveďte k varu. Slijte, citron vraťte do hrnce, opět zalijte studenou vodou a postup opakujte. Celkem takto přiveďte citronové plátky k varu třikrát. Do hrnce dejte 100 g vody a 100 g cukru a přiveďte k mírnému varu. Vložte plátky citronu a pozvolna vařte asi 20 minut. Nechte v sirupu, dokud zcela nevychladne, pak plátky vyndejte, přesuňte na mřížku a nechte ideálně přes noc zcela oschnout. Kandovaným citronem chlebíček ozdobte.