Neděle 23. ledna 2022, svátek má Zdeněk
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lidovky.cz

Nepřeslazený veganský dezert? Vyzkoušejte citronový chlebíček

Jídlo

  5:27
Že makronky nelze udělat bez bílků či čokoládová pěna bez smetany? Kuchařka Moderní veganské dezerty Vám ukáže, že lehkou úpravou tradičních receptur můžete získat dezerty zdravější, svěžejší a chuťově zajímavější, než jsou jejich originální verze. Vyzkoušejte recept na citronový chlebíček podle Petry Stahlové.

Citronový chlebíček foto: Moderní veganské dezerty

Citronový chlebíček

Potřebné vybavení: chlebíčková forma se dnem o rozměru 20 × 8 cm
Důležitá poznámka: Kandované citrony je nutno připravit den předem.

  • 180 g hladké mouky
  • 45 g mandlové mouky
  • 9 g prášku na pečení
  • 1,3 g jedlé sody
  • 0,9 g guarové gumy
  • kůra ze 2 citronů
  • 234 g krupicového cukru
  • 216 g sójového jogurtu
  • 72 g citronové šťávy
  • 90 g slunečnicového oleje
  • olej ve spreji či veganské máslo na vymazání formy

Sirup

  • 65 g citronové šťávy
  • 70 g krupicového cukru

Poleva

  • 250 g moučkového cukru
  • citronová šťáva dle potřeby
  • Kandovaný citron
  • 1 citron
  • 100 g vody
  • 100 g krupicového cukru

Prosejte do větší mísy obě mouky, prášek na pečení, sodu a guarovou gumu. Přidejte jemně nastrouhanou citronovou kůru. V menší misce smíchejte cukr, jogurt, citronovou šťávu a olej a vše postupně vmíchejte do sypkých surovin.

Chlebíčkovou formu vystříkněte olejem, případně vymažte máslem, a poté vyložte přes delší boky pečicím papírem. Papír vám pomůže po upečení chlebíček snadněji vyndat. Do formy nalijte těsto a pečte zhruba 40 minut v horkovzdušné troubě na 180 °C. Ke konci pečení se pomocí párátka či dřevěné špejle přesvědčte, že je chlebíček dobře propečený. Nechte ve formě asi hodinu chladnout.

Sirup
V menším hrnci smíchejte citronovou šťávu a cukr a přiveďte cca k 80 °C. Do chlebíčku (stále ve formě) udělejte párátkem asi 20 dírek po celém povrchu a pomocí lžíce provlhčete připraveným horkým sirupem. Nechte ještě dalších 30 minut ve formě, poté chlebíček z formy vyjměte a položte na mřížku.

Poleva
V míse smíchejte moučkový cukr a dost citronové šťávy na to, abyste získali středně tekutou hmotu. Tu ještě lehce zahřejte v mikrovlnné troubě či opatrně v menším hrnci, aby se cukr začal rozpouštět a poleva měla ideální konzistenci na polití chlebíčku. Vychladlý chlebíček z výšky přelijte připravenou polevou.

Kandovaný citron
Citron nakrájejte na tenké plátky, dejte je do menšího hrnce, přelijte dostatečným množstvím studené vody a přiveďte k varu. Slijte, citron vraťte do hrnce, opět zalijte studenou vodou a postup opakujte. Celkem takto přiveďte citronové plátky k varu třikrát. Do hrnce dejte 100 g vody a 100 g cukru a přiveďte k mírnému varu. Vložte plátky citronu a pozvolna vařte asi 20 minut. Nechte v sirupu, dokud zcela nevychladne, pak plátky vyndejte, přesuňte na mřížku a nechte ideálně přes noc zcela oschnout. Kandovaným citronem chlebíček ozdobte. 

Autor:

ANALÝZA: Tři důvody, proč Rusko vpadne na Ukrajinu. A tři další, proč ne

Premium Copak se asi odehrává v hlavě Vladimira Putina? To je otázka, kterou dnes řeší celý svět. Ruský prezident rozehrál...

Velký test samotestů na covid: lépe fungují výtěrové, některé neodhalí nic

Premium Ještě před dvěma lety znamenaly dvě čárky na testu, že se budou chystat křtiny, delta byly americké aerolinky, gama...

Nevěra dříve či později vztah zničí. A není cesty zpět, říká filmařka Sedláčková

Premium Vede doslova dvojí život ve dvou zemích. Ve Francii pracuje Andrea Sedláčková především jako střihačka filmů, u nás...