18. března 2018 6:17 Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Veganský ’sýr’? Žádný problém, recept z kešu ořechu je jednoduchý

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 5Diskuse
‚Sýr‘ z kešu ořechů | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy ‚Sýr‘ z kešu ořechů | foto: A co teda jíš?

Jste vegani a máte rádi sýry? Žádný problém. Připravit si doma veganský sýr z kešu ořechů je totiž vážně jednoduché. Nechte se inspirovat.

Kešu sýr

Na 1 kus:

  • 100 g kešu ořechů
  • 15 g lahůdkového droždí
  • třetina stroužku česneku
  • 1 lžička agávového sirupu
  • šťáva z půlky citronu
  • špetka soli
  • 150 ml vody
  • 2 g práškového agaru

Ořechy namočíme nejméně na 1 hodinu do vody, scedíme a přesypeme do mixéru spolu s lahůdkovým droždím, česnekem, sirupem, citronovou šťávou, solí a vším, co nás napadne (bylinky, pepř nebo chilli fungují bezvadně). Zalijeme polovinou vody a rozmixujeme dohladka.

Druhou polovinu vody přelijeme do rendlíku, pečlivě promícháme s agarem, necháme 2 minuty probublávat a sundáme z plotny. Ještě než začne agar tuhnout, vmícháme do něj rozmixovanou ořechovou směs.

Připravenou směs nalijeme do pečicím papírem vyložené misky o objemu přibližně 250 ml (můžeme samozřejmě použít i vícero malých formiček), necháme trochu vychladnout a uložíme alespoň na 2 hodiny do lednice. Hotový sýr následně aplikujeme na veškeré karbohydráty v dosahu.

Recept pochází z kuchařky A co teda jíš? blogerky Lindy Mullerové. 

Lidovky.cz
  • 5Diskuse