Berlínské univerzity výrazně omezí v menzách maso. Kvůli rostoucímu podílu veganů i klimatické neutralitě![]() |
Ondřej Panoš, šéfkuchař z první pražské flexitariánské restaurace Spojka Karlín, veganství jako redukční dietu spíše nedoporučuje. „Máme tady kolegyni, která se stala vegankou a naopak přibrala. I když jíte čistě rostlinně, musíte si hlídat kalorie. A ona hodně konzumovala ořechy, které jí všichni doporučovali. Jsou sice zdravé, ale také velmi tučné. Takže když nevíte, jak na to, může se vám s veganstvím stát, že začnete nabírat,“ vysvětluje.
„Pokud chcete zapracovat na zdravější životosprávě, pak bych vám veganství asi nerozmlouval. Jestliže ale chcete hubnout, musíte prostě snížit příjem kalorií,“ dodává. Nebo naopak zvýšit jejich výdej. Hlídat si poměry živin, tedy cukrů, tuků a bílkovin tak, aby vám nic nechybělo, je podle něj pro zdravé veganství klíčové.