Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Jídlo

Vejce a chřest jsou skvělá kombinace. Vyzkoušejte bílkovou omeletu

Bílková omeleta s chřestem a ricottou foto: Jíme zdravě

Recept
Klíčky, bylinky, chřest, špenát, vejce nebo ředkvičky dodají po náročné zimě na talíř barevnou porci nové energie. Zkuste si udělat vydatnou snídani. Jak na bílkovou omeletu s chřestem a ricottou?
  5:37

Bílková omeleta s chřestem a ricottou

  • 100 g zeleného chřestu
  • 1 vejce
  • 50 g ricotty
  • 100 ml polotučného mléka
  • 3 vaječné bílky
  • 50 ml vody (studené)
  • 2 lžičky olivového oleje
  • 10 g strouhaného parmazánu
  • 6 g baby špenátu
  • 2 g výhonků řeřichy
  • 2 plátky žitného knäckebrotu (2× 60 g)
  • sůl
  • pepř

Postup: Troubu dejte předehřívat na 215 °C. Chřest omyjte, následně všem výhonkům odkrojte dřevnaté konce (postačí vždy odkrojit cca 3 cm od dolního konce výhonku) a poté každý výhonek podélně nakrájejte na 3 plátky – pokud je některý výhonek tenčí, stačí jej podélně rozkrojit jen napůl. Nakrájený chřest prozatím odložte do lednice či na pracovní plochu.

Poté si připravte 2 nádoby: do jedné z nich vyklepněte 1 celé vejce, přidejte ricottu, mléko, sůl a pepř a důkladně promíchejte. Do druhé nádoby dejte bílky, 50 ml studené vody a špetku soli a pomocí tyčového mixéru se šlehacím nástavcem z bílků vyšlehejte tuhý sníh, který následně po 2 dávkách vmíchejte do ricottové směsi v první nádobě (každou dávku sněhu zapracujte důkladně, ale zároveň co nejrychleji, aby vám sníh nespadl – výsledná omeleta by pak nebyla řádně nadýchaná).

Jíme zdravě

Začínali jako spolužáci s aplikací na recepty známé jako Fitrecepty. Postupně se dali na vydávání kuchařek. Tým Jíme zdravě připravil na každé roční období jednu tematickou kuchařku a k tomu aktuálně přidal i velikonoční speciál. 

Jak jíme zdravě

Nyní si nachystejte nepřilnavou pánev vhodnou do trouby (⌀ 25 cm), rozehřejte v ní 1 lžičku olivového oleje, přidejte ½ nakrájeného chřestu a ½ připravené vaječné směsi a opékejte 1–1,5 minuty (neobracejte). Následně obsah pánve posypte 5 g parmazánu, pánev vložte do předehřáté trouby a pečte 6–7 minut při 210–215 °C, dokud omeleta nebude na dotek pevná.

Poté pánev vyndejte z trouby, omeletu přehněte a přemístěte ji na servírovací talíř. V prázdné pánvi pak opět rozehřejte 1 lžičku olivového oleje a ze zbytku chřestu, vaječné směsi a parmazánu vytvořte stejným způsobem jako předtím i druhou omeletu.

Obě omelety posypte špenátem a výhonky řeřichy a každou porci podávejte společně s 1 plátkem knäckebrotu.

Témata: Chřest, omeleta, pánev