O Velikonocích si můžete přičarovat sílu a mládí, říká kurátorka muzea

Premium

Jitka Sobotková. | foto:  Tomáš Krist, MAFRA

Doporučujeme   11:40
Velikonoce jsou stejně jako Vánoce opředeny spoustou mýtů. Přečtěte si co o velikonočním pečení, prastarém mazanci a o tom, jak se dá na Velikonoce čarovat, aby si člověk uchoval mládí a sílu, prozradila před čtyřmi lety v rozhovoru pro Lidovky.cz kurátorka podsbírky Gastronomie Národního zemědělského muzea Jitka Sobotková.

Celý článek je jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit

Zatímco dnes si můžeme mazanec nebo beránka koupit bez námahy v supermarketu, v minulosti vyžadovalo velikonoční pečení po hospodyni spoustu času a práce. „Musela nejprve vymést pec, vynést popel, vyvětrat místnost, ohřát na plotně vodu a umýt nádobí a teprve pak mohla zadělat těsto,“ vypráví Jitka Sobotková, která se zabývá kulinární historií v Národním zemědělském muzeu, jež pořádá i praktické kurzy vaření pro veřejnost.

Je však docela možné, že i kdyby byl supermarketový beránek dřívějším hospodyňkám k dispozici, ohrnuly by nad ním nos. Pečení velikonočních sladkostí byla totiž činnost slavnostní, až obřadná. Jak by ne, když byla pevnou součástí nejvýznamnějších křesťanských svátků a pojídání požehnaných pokrmů mělo do rodiny přinést zdraví a hojnou úrodu.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

99
Předplatit
Flexibilní, bez závazků
Automatické obnovování

Roční

989
Předplatit
Nejlepší poměr cena/výkon
Ušetříte 17%

Dvouleté

1 889
Předplatit
Nejvýhodnější
Ušetříte 20%

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se
Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.