Pascha
Pochoutka z tvarohu, která připomíná pravoslavné Velikonoce v Rusku.
- 1 kg měkkého tvarohu
- 4 žloutky
- 180 g másla
- 250 g zakysané smetany
- 250 g krupicového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 60 g kandovaných třešní
- 40 g rozinek
- 100 g mandlí
- špetka mletého kardamomu
Žloutky s cukrem vyšlehejte do pěny, vmíchejte smetanu a směs zahřívejte na vodní lázni. Šlehejte, dokud směs nezhoustne a cukr se nerozpustí, ale nevařte. Po sundání z plotny přimíchejte tvaroh, máslo a vanilkový cukr. Přidejte část ovoce, mandle a špetku kardamomu.
Vyšší plastovou misku vyložte gázou a vlejte směs. Zakryjte talířkem a zatižte. Nechte v lednici přes noc a vylévejte zachycenou syrovátku. Ráno vyklopte, sejměte gázu a ozdobte kandovaným ovocem. Tradičně je na jedné straně pravoslavný kříž, na další písme Ch a V, jako Chistos voskres - Kristus vstal z mrtvých.
Upečte si colombu. Přinášíme recept z italské cukrárnyColomba di Pasqua je tradiční italský velikonoční moučník, který voní po pomerančích. Recept na něj serveru Lidovky.cz prozradila cukrářka z pražské řemeslné cukrárny Krusta, která dodává moučníky do italské restaurace Pasta Krusta.
Nejprve si z vlažného mléka, cukru a droždí připravíme kvásek. Hotový kvásek smícháme s polovinou množství mouky, s trchou mléka, dobře zpracujeme a necháme přikryté utěrkou na teplém místě kynout. Jakmile se nám těsto zdvojnásobí, zpracujeme do těsta 4 vejce, jeden žloutek, zbytek mouky, máslo, cukr, kandované pomerančové ovoce a mléko. Těsto dobře zpracujeme. Pokud je tvrdé, můžeme přidat ještě trochu vlažného mléka. Že je těsto hotové, poznáme tak, že se nám nebude lepit na ruce a bude hladké. Hotové těsto dáme do vymazané formy a necháme ještě jednou kynout, dokud se objem nezdvojnásobí. Těsto na colombe natřeme žloutkem, posypeme mandlemi, granulovým cukrem a pečeme ve vyhřáté troubě na 20 minut 190 °C. Z uvedeného receptu můžeme upéct asi 10 sladkých bochánků, nebo tradiční velkou colombu ve formě ve tvaru holubice. |
Tsoureki
Upečte si tradiční dezert, který na Velikonoce v Řecku nechybí na žádném stole.
- 9 vajec (6 uvaříme natvrdo a obarvíme načerveno)
- 750 g hladké mouky
- 75 g krupicového cukru
- kůra a šťáva z jednoho pomeranče
- 80 g másla
- 380 ml mléka
- 35 g čerstvého droždí
- špetka soli
Máslo rozpustíme v ohřátém mléce, smícháme 100 g mouky pomerančovou kůru, lžičku cukru a droždí. Přilijeme mléko s máslem, promícháme a necháme odpočinout asi 20 minut. Přidáme zbytek cukru a mouky, sůl, šťávu a dvě vejce, vypracujeme těsto a necháme 2 hodiny kynout.
Rozdělíme na 6 dílů, vemte tři z nich, vyválíme válečky a upleteme cop. Opakujeme postup i s dalšími díly. Necháme dalších 30 minut kynout, pak do každého copu vtlačíme 3 uvařená vejce, potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečme asi 35 minut v troubě rozehřáté na 180°C.
Mazurek
Zkuste polský velikonoční koláč s ovocem a džemem.
- 170 g másla
- 4 lžíce moučkového cukru
- 60 g mletých loupaných mandlí
- 320 g hladké mouky
- 3 vařené žloutky
- 2 syrové žloutky
- špetka soli
- sklenice zavařených višní
- 100 g višňové marmelády
- moučkový cukr
Utřete máslo s cukrem, přimíchejte mandle, mouku a vařené žloutky, syrové žloutky, sůl a prošlehejte. Vypracujte těsto, zabalte ho do alobalu a nechte v lednici asi půl hodiny. Asi 2/3 těsta rozválejte a vyložte s ním koláčovou formu, vidličkou propíchejte dno a potřete vajíčkem. Zbytek těsta rozválejte a nařežte na tenké pruhy.
Vytvořte v nich ve formě mřížku a pečte asi 20 minut v troubě vyhřáté na 190°C. Po vystydnutí plňte místa v mřížce marmeládou a navrch dejte několik zavařených višní. Nakonec pocukrujte.