Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Velikonoce ve světě. Ochutnejte paschu nebo colombu

Jídlo

  7:00
V Česku je to mazanec, perníčky a beránek. Co ale mají na stole o Velikonocích naši sousedé v Polsku? A jak slaví Velikonoce v Rusku či v Řecku? Server Lidovky.cz přináší recepty na tradiční velikonoční sladkosti ze světa.

Pascha je ruský velikonoční dezert z čerstvého tvarohu. foto: Shutterstock

Pascha

Pochoutka z tvarohu, která připomíná pravoslavné Velikonoce v Rusku.

  • 1 kg měkkého tvarohu
  • 4 žloutky
  • 180 g másla
  • 250 g zakysané smetany
  • 250 g krupicového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 60 g kandovaných třešní
  • 40 g rozinek
  • 100 g mandlí
  • špetka mletého kardamomu

Žloutky s cukrem vyšlehejte do pěny, vmíchejte smetanu a směs zahřívejte na vodní lázni. Šlehejte, dokud směs nezhoustne a cukr se nerozpustí, ale nevařte. Po sundání z plotny přimíchejte tvaroh, máslo a vanilkový cukr. Přidejte část ovoce, mandle a špetku kardamomu.

Vyšší plastovou misku vyložte gázou a vlejte směs. Zakryjte talířkem a zatižte. Nechte v lednici přes noc a vylévejte zachycenou syrovátku. Ráno vyklopte, sejměte gázu a ozdobte kandovaným ovocem. Tradičně je na jedné straně pravoslavný kříž, na další písme Ch a V, jako Chistos voskres - Kristus vstal z mrtvých.

Upečte si colombu. Přinášíme recept z italské cukrárny

Colomba di Pasqua je tradiční italský velikonoční moučník, který voní po pomerančích. Recept na něj serveru Lidovky.cz prozradila cukrářka z pražské řemeslné cukrárny Krusta, která dodává moučníky do italské restaurace Pasta Krusta.

Tradiční italský velikonoční dezert colomba di Pasqua.
  • 500 g hladké mouky
  • 3 dl mléka
  • 150 g másla
  • 1 ks žloutek
  • 100 g kandované pomerančové kůry
  • 4 vejce
  • 120 g  cukru
  • 25 g droždí
  • špatka soli

Nejprve si z vlažného mléka, cukru a droždí připravíme kvásek. Hotový kvásek smícháme s polovinou množství mouky, s trchou mléka, dobře zpracujeme a necháme přikryté utěrkou na teplém místě kynout.

Jakmile se nám těsto zdvojnásobí, zpracujeme do těsta 4 vejce, jeden žloutek, zbytek mouky, máslo, cukr, kandované pomerančové ovoce a mléko. Těsto dobře zpracujeme. Pokud je tvrdé, můžeme přidat ještě trochu vlažného mléka. Že je těsto hotové, poznáme tak, že se nám nebude lepit na ruce a bude hladké.

Hotové těsto dáme do vymazané formy a necháme ještě jednou kynout, dokud se objem nezdvojnásobí. Těsto na colombe natřeme žloutkem, posypeme mandlemi, granulovým cukrem a pečeme ve vyhřáté troubě na 20 minut 190 °C.

Z uvedeného receptu můžeme upéct asi 10 sladkých bochánků, nebo tradiční velkou colombu ve formě ve tvaru holubice.

Tsoureki

 Upečte si tradiční dezert, který na Velikonoce v Řecku nechybí na žádném stole.

  • 9 vajec (6 uvaříme natvrdo a obarvíme načerveno)
  • 750 g hladké mouky
  • 75 g krupicového cukru
  • kůra a šťáva z jednoho pomeranče
  • 80 g másla
  • 380 ml mléka
  • 35 g čerstvého droždí
  • špetka soli
Tsoureki je řecká obdoba tradičního mazance.

Máslo rozpustíme v ohřátém mléce, smícháme 100 g mouky pomerančovou kůru, lžičku cukru a droždí. Přilijeme mléko s máslem, promícháme a necháme odpočinout asi 20 minut. Přidáme zbytek cukru a mouky, sůl, šťávu a dvě vejce, vypracujeme těsto a necháme 2 hodiny kynout.

Rozdělíme na 6 dílů, vemte tři z nich, vyválíme válečky a upleteme cop. Opakujeme postup i s dalšími díly. Necháme dalších 30 minut kynout, pak do každého copu vtlačíme 3 uvařená vejce, potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečme asi 35 minut v troubě rozehřáté na 180°C.

Mazurek

Zkuste polský velikonoční koláč s ovocem a džemem.

Mazurek je tradiční polský velikonoční koláč.
  • 170 g másla
  • 4 lžíce moučkového cukru
  • 60 g mletých loupaných mandlí
  • 320 g hladké mouky
  • 3 vařené žloutky
  • 2 syrové žloutky
  • špetka soli
  • sklenice zavařených višní
  • 100 g višňové marmelády
  • moučkový cukr

Utřete máslo s cukrem, přimíchejte mandle, mouku a vařené žloutky, syrové žloutky, sůl a prošlehejte. Vypracujte těsto, zabalte ho do alobalu a nechte v lednici asi půl hodiny. Asi 2/3 těsta rozválejte a vyložte s ním koláčovou formu, vidličkou propíchejte dno a potřete vajíčkem. Zbytek těsta rozválejte a nařežte na tenké pruhy.

Vytvořte v nich ve formě mřížku a pečte asi 20 minut v troubě vyhřáté na 190°C. Po vystydnutí plňte místa v mřížce marmeládou a navrch dejte několik zavařených višní. Nakonec pocukrujte.

Velikonoce na serveru Lidovky.cz

Autor:

Arcon Personalservice GmbH
Instalatér do Německa

Arcon Personalservice GmbH

nabízený plat: 75 260 - 90 320 Kč