Praha V posledních letech vytlačil tradiční pečení v domácnostech nový trend: krabičky úhledných dobrot z lokálních pekáren i obchodních řetězců. Důvod? Hospodyňkám se nedostávalo času. Letos by mohlo být ale vše jinak. Místo nakupování dárků by se na stoly mohly vrátit vánoční laskominy všeho druhu. Tady je trocha inspirace.
PERNÍČKY
■ 400 g hladké mouky
■ 140 g moučkového cukru
■ 2 vejce (+ 1 na potření)
■ 100 g hery
■ 2 lžíce tekutého medu
■ 2 lžičky perníkového koření
■ 1 rovná lžička jedlé sody
Na polevu:
■ 1 bílek, citronová šťáva
■ 150 g moučkového cukru
V míse utřeme cukr s vejci a změklým tukem, přidáme med a koření a nakonec do směsi vmícháme mouku smíchanou se sodou. Vypracujeme těsto a na vále jej ještě jednou prohněteme. Z těsta vyválíme placku a vykrájíme silnější tvary, ty skládáme na plech vyložený pečicím papírem a těsně před pečením potíráme rozšlehaným vejcem, aby se leskly. Pečeme v předehřáté troubě při 180 stupních dozlatova (asi osm minut).
Mezitím si připravíme polevu – bílek utřeme v míse s cukrem, ochutíme citronem a vychladlé perníčky ozdobíme.