Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Musíte být kvůli covidu doma? Přinášíme recepty na cukroví, na které jste do letoška neměli čas

Jídlo

  5:00
Praha - V posledních letech vytlačil tradiční pečení v domácnostech nový trend: krabičky úhledných dobrot z lokálních pekáren i obchodních řetězců. Důvod? Hospodyňkám se nedostávalo času. Letos by mohlo být ale vše jinak. Místo nakupování dárků by se na stoly mohly vrátit vánoční laskominy všeho druhu. Tady je trocha inspirace.

Vánoční cukroví foto: Shutterstock

PERNÍČKY

■ 400 g hladké mouky

■ 140 g moučkového cukru

■ 2 vejce (+ 1 na potření)

■ 100 g hery

■ 2 lžíce tekutého medu

■ 2 lžičky perníkového koření

■ 1 rovná lžička jedlé sody

Na polevu:

■ 1 bílek, citronová šťáva

■ 150 g moučkového cukru

V míse utřeme cukr s vejci a změklým tukem, přidáme med a koření a nakonec do směsi vmícháme mouku smíchanou se sodou. Vypracujeme těsto a na vále jej ještě jednou prohněteme. Z těsta vyválíme placku a vykrájíme silnější tvary, ty skládáme na plech vyložený pečicím papírem a těsně před pečením potíráme rozšlehaným vejcem, aby se leskly. Pečeme v předehřáté troubě při 180 stupních dozlatova (asi osm minut).

Mezitím si připravíme polevu – bílek utřeme v míse s cukrem, ochutíme citronem a vychladlé perníčky ozdobíme.

Perníčky

ZÁZVORKY

■ 4 žloutky

■ 1 celé vejce

■ 28 dkg práškového cukru

■ 28 dkg hladké mouky

■ 2 lžičky mletého zázvoru

■ nastrouhaná kůra z jednoho citronu

■ čokoládová poleva na dokončení

Žloutky, vejce, cukr a citronovou kůru vyšleháme do husté pěny, postupně přidáme mouku a mletý zázvor a vypracujeme těsto. Z něj vyválíme silnější plát a vykrajujeme libovolné tvary. Ty přemístíme na plech a takto necháme stát přes noc. Poté pečeme v předem vyhřáté troubě při 160 stupních asi 15 minut.

Zázvorky

MASARYKOVY KNOFLÍKY

■ 30 dkg hladké mouky

■ 17 dkg lískových oříšků

■ 20 dkg másla

■ 10 dkg práškového cukru

■ 1 žloutek

Oříšky nasucho opražíme a promnutím z nich odstraníme slupky. Ze zbytku surovin vypracujeme těsto, do nějž zapracujeme připravené oříšky. Z těsta vytvoříme čtyři válečky a dáme je do lednice zatuhnout. Poté válečky nakrájíme na kolečka asi půl centimetru silná a upečeme v troubě vyhřáté na 190 stupňů (cca deset minut). Upečené můžeme obalit v cukru.

Masarykovy knoflíky

MEDVĚDÍ TLAPKY (PRACNY)

■ 25 dkg mouky

■ 14 dkg ořechů

■ 14 dkg másla

■ 14 dkg cukru

■ 1 vejce

■ trocha kakaa a skořice

■ práškový a vanilkový cukr

Všechny suroviny zpracujeme v těsto. To postupně vtlačujeme do formiček na pracky a pečeme v předem vyhřáté troubě (asi sedm minut). Upečené pracky vyklopíme, necháme lehce zchladnout a obalujeme ve směsi práškového a vanilkového cukru. Necháme dobře uležet.

Medvědí tlapky

ČERNOBÍLÁ KOLEČKA

■ 200 g hery

■ 1 žloutek

■ 300 g hladké mouky

■ 100 g moučkového cukru

■ 2 lžíce mléka

■ 2 lžíce kakaa

■ citronové a vanilkové aroma

■ 1 bílek na potření

Heru nakrájíme na kousky, přidáme žloutek a prosátý cukr s hladkou moukou. Ochutíme několika kapkami citronového a vanilkového aroma. Těsto rychle, ale důkladně propracujeme, aby bylo hladké a vláčné. Hotové rozdělíme na polovinu, přičemž do jedné zapracujeme kakao s mlékem. Necháme 30 minut odpočinout v chladu, pak obě těsta rozválíme na plát silný asi tři milimetry, světlé těsto potřeme bílkem a na něj položíme to kakaové. Svineme do roládky o průměru asi čtyři centimetry. Znovu uložíme do chladničky a necháme ztuhnout, pak nakrájíme na tenké plátky, rozložíme na plech a v předehřáté troubě při 180 °C pečeme asi 12 minut. Po upečení necháme vychladnout.

Černobílá kolečka

BÍLKOVÉ PUSINKY

■ 4 bílky

■ 30 dkg práškového cukru

■ volitelně lžíce jahodové či jiné marmelády

■ máslový krém, káva a čokoládová poleva na dokončení

Bílky vyšleháme a za stálého šlehání přidáváme po částech cukr (chceme-li pusinky růžové, můžeme přidat lžíci marmelády, popř. barviva). Z tuhé hmoty tvoříme pomocí pytlíku s trezírovací špičkou pusinky, případně stačí dělat lžičkou hrudky. Pečeme při 100–150 °C asi 15 minut, poté teplotu snížíme na 50 °C a ještě asi deset minut sušíme. Upečené pusinky můžeme podávat jen tak, anebo je spojit máslovým krémem, do kterého jsme přidali trochu jemně mleté kávy (ne instantní), případně – komu by vadila jemná zrníčka – pár lžiček uvařené silné kávy. Po zatuhnutí lze pusinky zdobit čokoládou.

Bílkové pusinky

TŘENÉ ROHLÍČKY

■ 25 dkg másla

■ 32 dkg hladké mouky

■ 10 dkg cukru

■ 1 žloutek

■ marmeláda a čokoláda na dokončení

Máslo, cukr a vejce utřeme do pěny, přidáme mouku a promícháme. Těstem naplníme cukrářský sáček a na plech stříkáme různé tvary, nejlépe rohlíčky. Pracujeme rychle, těsto má tendenci tuhnout. Pečeme dorůžova, vychladlé slepujeme marmeládou (nejlépe kyselejší rybízovou) a konce namáčíme do čokolády.

Třené rohlíčky

SKOŘICOVKY

■ 350 g hladké mouky

■ 240 g másla

■ 140 g cukru

■ 2 žloutky

■ 1 polévková lžíce rumu

■ 2 polévkové lžíce skořice

■ vanilkový cukr

Poleva:

■ 1 žloutek

■ 1 lžíce rumu

■ 80 g cukru

Všechny suroviny spojíme v těsto. To necháme nejlépe přes noc odpočinout v lednici a poté z něj vykrajujeme kolečka, popř. jiné tvary. Po upečení slepujeme pikantnější marmeládou a poléváme cukrovou polevou.

Skořicovky

IŠLSKÉ DORTÍČKY

■ 31 dkg mouky

■ 10 dkg práškového cukru

■ 21 dkg másla

■ 6 dkg ořechů

■ 3 dkg kakaa

■ 1 vanilkový cukr

■ světlý máslový krém, čokoládová poleva a loupané mandle na dokončení

Všechny suroviny spojíme v těsto a necháme ho chvíli odležet v chladu. Pak těsto rozválíme na plát silný asi půl centimetru a vykrájíme kolečka, popř. jiné tvary. Upečeme a vychladlé slepíme světlým máslovým krémem. Jakmile krém zatuhne, namáčíme (popř. poléváme) svrchu v rozpuštěné čokoládě a zdobíme polovinou loupané mandle.

Išlské dortíčky

„MOKA“ (KÁVOVÉ) CUKROVÍ

■ 200 g hladké mouky

■ 60 g moučkového cukru

■ 2 lžičky mleté kávy

■ 2 žloutky

■ 140 g másla

Krém:

■ 150 g kvalitní bílé čokolády

■ 75 g smetany ke šlehání (40%)

■ 10 g másla

■ 3 lžičky rozpustné kávy

Prosátou mouku smícháme s cukrem a mletou kávou, přidáme žloutky a lehce změklé máslo a vypracujeme těsto. Zabalíme ho do fólie a necháme v chladu alespoň několik hodin odležet. Pak těsto vyválíme na tenčí placku a vykrajujeme libovolné tvary, které pečeme při 180 stupních lehce dozlatova. Smetanu zahřejeme, přidáme kávu a necháme rozpustit. Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a nalijeme na ni ohřátou smetanu. K čokoládovému základu přidáme máslo, vymícháme do hladka a necháme několik hodin chladit v lednici. Krém pak pomocí sáčku nastříkáme na polovinu upečeného cukroví, přiklopíme a dáme znovu vychladit. Na závěr můžeme namočit do čokolády (nejlépe bílé) či jinak ozdobit.

Kávové cukroví
Autor:
Témata: Vánoce, cukr, mouka, těsto