Sobota 31. října 2020svátek má Štěpánka 13 °C oblačno Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

VELTRUSKÝ: České pořady o vaření. Je to gastronomie, nebo spíše telenovela?

Pavel Veltruský | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Pavel Veltruský | foto: Daniel Truhlář

Gastronomie a vaření obecně zažívá v posledních letech v České republice ohromný boom. Nové restaurace se rodí jako houby po dešti, řada lidí řadí gastro-turistiku mezi své největší koníčky a v televizi se to hemží různými pořady a reality show o vaření. Záměrně používám slovo vaření, protože jsem u nás ještě neviděl pořad o gastronomii. Ani si nemyslím, že by tyto pořady nějak zásadně pomáhaly vzestupu české gastronomie.

U televizních pořadů o vaření je to stejné jako u řady dalších odvětví v dnešní době, jedná se o dobrý podnikatelský záměr a nalezení mezery na trhu, která plodí úspěch. Pořady zvedají zájem o jídlo a povědomí Čechů o vaření samotném a někteří lidé už konečně nepřemýšlejí o jídle jen jako o základní lidské potřebě, to hodnotím jako jejich velké plus. Ale rozhodně bych tyto pořady nespojoval s gastronomií. Pro lidi, kteří se v oboru pohybují a mají ho jako řemeslo, tyto pořady zatím žádnou studnicí vědomostí a nových informací nejsou.

Pořady o vaření jsou u nás v první řadě o velkých emocích, napjaté atmosféře, o soutěživosti a až úplně na konci řetězce jde o jídlo samotné. Tak vnímám i českého MasterChefa, je to taková „ordinace v růžové zahradě“, kde se vaří. Český národ je soutěživý a rád jí, tudíž ideální kombinace na scénář pro českého diváka. Nemyslím si, že by tento pořad sledovalo hodně lidí z oboru a že by se u něj něco přiučili. Ale to určitě ani nebyl hlavní účel této show.

Pavel Veltruský

Profesní zkušenosti sbíral v českých i zahraničních kuchyních. Vařil na obrovských zaoceánských lodích, v hotelech Marirot v České republice i v zahraničí nebo také ve tříhvězdičkové michelinské restauraci Waterside Inn v Anglii. V minulosti působil v pražském Alcronu, v restauraci La Gare, v Salabce v pražské Troji nebo také v marockém luxusním hotelu Mirage. Už je to více než rok, co začal pracovat v brněnské restauraci Signature. Vařil pro Julii Robertsovou i pro herce Jakea Gyllenhaala. 

Porovnávám českého MasterChefa s jeho anglickou verzí. V anglické porotě jsou dva profesionálové, kteří striktně hodnotí jídlo a jeden herec, který dělá trochu drama. U nás se z profesionálů snaží udělat herce a drama dělají všichni. Hlavní rozdíl je, že soutěžící v anglické verzi jsou profesionálové. Možná i tyto jejich pořady o vaření způsobily, že dnes v Anglii vaří kde kdo, mají dost kuchařů, a tím pádem je jejich prezentace oboru úplně jinde a patří k světovým lídrům. Celá Anglie se posunula od tradičních pudinků a fazolí do místa, kde se tvoří opravdová gastronomie.

Samozřejmě, že to není zásluha jen MasterChefa a podobných pořadů. Mají výhodu, že se mohou učit od těch nejlepších šéfkuchařů. Kuchaři jsou do pořadů zváni, protože něco umí a ne proto, že někoho znají.

A nejedná se jenom o Anglii. Když jsem pracoval ve Francii, běžel tam pořad Bon Appétit Bien Sur, kterým provázel Joël Robuchon. Zval si k sobě profesionály a společně vařili od základu francouzskou klasiku. Něco takového nám v Česku chybí. Myslím, že by se měli víc zaměřovat na profesi než na show. Ale možná se blýská na lepší časy, nedávno jsem viděl krátký pořad o Romanu Paulusovi a jeho působení v Alcronu a nebylo to vůbec špatné.

Feťáci lásky stále hledají, ale nikdy nenajdou, říká párový terapeut Vojtko

Psycholog Jan Vojtko | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Lásku si často pleteme se zamilovaností, ale vztah je práce, která nikdy nekončí. „Tolerance není ten správný klíč ke...

Můžete skoro všechno, nemusíte nic. Jak probíhají swingers party v Česku

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Swingers kluby, tedy místa neřesti, kde si páry mezi sebou střídají partnery a užívají si i těch nejdivočejších...

Střeva můžou i za naše štěstí či obezitu, říká molekulární biolog Ryšávka

Molekulární biolog Petr Ryšávka | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Za civilizační choroby (např. alergie), ale i za vážné nemoci může mimo jiné vybíjení bakterií ve střevní mikroflóře....

Chytá vás mlsná? Zkuste s námi sladkou novinku od Penamu
Chytá vás mlsná? Zkuste s námi sladkou novinku od Penamu

Přihlaste se o testování novinky z řady Penam Ze srdce sladké. Balení sladkého pečiva Swing s náplní pudinkovou bude moci ve svých domácnostech...