Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Vepřová líčka a jablečné koblížky. Tři recepty

Jídlo

  7:00
Česká zabijačka je tradice, která v poslední době zažívá postupnou renesanci. Odjakživa znamenala nejen hospodářskou nutnost, ale také oslavu života a dobrého jídla. Zabijačka a vepřové speciality také neodmyslitelně patří k masopustu. Tady jsou tři recepty od špičkových restaurací:

Jablečné koblížky s marcipánem a zakysanou smetanou. foto: Alakarte.cz

Jitrnice, jelita, klobásy, ovar, tlačenka, zabíjačková polévka, vepřové koleno, škvarky, to všechno jsou pochoutky, které naleznete na domácích zabíjačkových hodech. Postupně si však hledají cestu i do vysoké gastronomie.

České restaurace přichystaly v rámci festivalu Masopustní hody mnoho zajímavých receptů, tady jsou některé z nich:

Kroupová polévka s konfitovaným vepřovým kolínkem

Amade Restaurant

Suroviny na polévku: 1kg vepřové kolínko, kůže a kosti * 1kg kořenové zeleniny * 0,2 kg cibule * 0,1 kg pórek * divoké koření podle chuti * snítka tymiánu * majoránka dle chuti * 0,1 kg kroupy

Suroviny na konfitované kolínko: 0,2 kg vepřové kolínko * 2 l vepřového vývaru * bylinky podle chuti * mořská sůl

Kroupová polévka s konfitovaným vepřovým kolínkem.

Postup: Omytá kolínka společně s masem, kostmi a kůží spaříme ve vroucí vodě. Vyjmeme a vložíme do čisté studené vody společně s bylinkami, kořením a pomalu vaříme přibl. 5 hodin.

Zeleninu vyjmeme asi po hodině a nakrájíme na drobné kousky.Vývar dochutíme solí, pepřem, česnekem, majoránkou a libečkem. Konfitované kolínko natrháme na kousky, přidáme doměkka vařené kroupy a zeleninu a zalijeme vařícím vývarem.

Vepřová líčka na zázvoru s bramborovými placičkami a pečenou zeleninou

Suroviny na líčka: 1,5kg vepřová líčka očištěná * 1,5 kg kořenové zelenina * 0,5 kg cibule * 0,1 kg rajčatový protlak * 0,2 kg vepřové sádlo * divoké koření dle chuti * bylinky  * Sůl a pepř dle chuti * 0,5 l bílé víno * 1 vepřový vývar  * 0,1 kg čerstvý zázvor * 0,1 kg medu

Postup: Líčka očistíme, omyjeme a den předem nasolíme. Druhý den opláchneme a zprudka opečeme na vepřovém sádle dohněda. Líčka vyjmeme, vložíme zeleninu, koření, bylinky a opékáme dohněda. Přidáme rajčatový protlak, orestujeme a přilijeme bíle víno. Zredukujeme,přidáme zázvor, med a vepřový vývar, líčka a přiklopíme.Táhneme nejlépe celou noc v troubě vyhřáté na 120 stupňů. Měkké maso vyjmeme, nakrájíme. Scezenou šťávu zredukujeme na potřebnou hustotu.

Vepřová líčka na zázvoru s bramborovými placičkami a pečenou zeleninou.

Suroviny na bramborové placičky: 1 kg vařených brambor * snítka tymiánu * 0,3 kg mouky polohrubé * 5 vajec * sůl dle chuti * 0,5 kg vepřového sádla

Postup: Uvařené brambory nastrouháme nahrubo, lehce promícháme s moukou, kořením a vejci,rukou vytvoříme menší placičky a smažíme na rozpáleném sádle dokřupava.

Suroviny na pečenou zeleninu: * 0,4 kg mrkve - červená a žlutá * 0,2 kg řapíkatý celer * 0,2 kg petržel * 0,2 kg fenykl * 0,2 kg řepa červená * římský kmín - polévková lžíce * 0,2 kg cukr hnědý * 0,1 l olivového oleje * sůl a pepř dle chuti * tymián

Postup: Oloupanou a očištěnou zeleninu nakrájíme stejnoměrné větší kousky. Přidáme ostatní přísady a zprudka pečeme v rozpálené troubě.

Jablečné koblížky s marcipánem a zakysanou smetanou

Suroviny na koblížky: 0,5 kg listového těsta * 0,3 kg marcipánu * 0,8 kg oloupaných jablek * 0,2 kg cukru

0,2 l bílého vína * lžička skořice * Olej na smažení * 0,2 kg zakysané smetany

Jablečné koblížky s marcipánem a zakysanou smetanou.

Postup: Z jablek vykrájíme kuličky velikosti vlašského ořechu, povaříme ve víně s trochou cukru, vyjmeme a necháme vychladnout. Ve vinném svaru povaříme doměkka zbytky jablek a rozmixujeme na pyré. Kuličky zabalíme do slabé vrstvy marcipánu a kousku listového těsta. Necháme vychladit a poté smažíme v rozpáleném oleji dozlatova. Ještě horké obalujeme ve skořicovém cukru. Podáváme s jablečným pyré a zakysanou smetanou.

Všechny tyto recepty můžete ochutnat ve vybraných českých restauracích v rámci festivalu Masopustní hody. Za tříchodové menu zaplatíte zhruba 290 korun. Více informací na www.masopustnihody.cz

Autor:

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...