130 let
Vietnamské vepřové kuličky pěti vůní

Vietnamské vepřové kuličky pěti vůní | foto: Lucie Grusová

Recept

Vietnamské vepřové kuličky pěti vůní. Jak na ně?

Jídlo
  •   6:30
Pokud máte rádi vietnamskou kuchyni stejně jako já, tenhle recept určitě vyzkoušejte. Kombinace kořeněného masa s kyselou pikantní omáčkou a hromadou zeleniny je naprosto úžasná! A nenechte se vyděsit množstvím a netradičností použitých surovin.

Vietnamské vepřové kuličky pěti vůní

  • 300 g mletého vepřového
  • 2 lžičky koření pěti vůní
  • 2 lžíce rybí omáčky
  • 2 cibule
  • sádlo
  • 10 loupaných nesolených mandlí nebo kešu ořechů
  • 5 listů ledového salátu
  • 1 větší cuketa
  • 1 menší mrkev
  • nať z jarní cibulky
  • čerstvý koriandr
  • 4 lžíce rybí omáčky
  • 3 stroužky česneku
  • 1 chilli paprička
  • 4 lžíce limetkové šťávy
  • 1 malá mrkev

Postup: Nejlépe den předem si připravte pikantní zálivku, kterou Vietnamci běžně používají k dochucení svých jídel. Oproti standardnímu receptu jsem v ní ale udělala jednu zásadní změnu – nepoužila jsem třtinový cukr. Ve výsledné chuti mi to ani nepřišlo, sladkost částečně obstarala mrkev a smažená cibulka. Pokud vám ale zálivka bude připadat málo sladká, můžete (na vlastní zodpovědnost) přidat lžíci medu nebo 2 lžíce kokosového cukru.

Lucie Grusová o sobě

Vaření jídla mě provází od dětství, bavilo mě už jako malou holku. Mé počátky ale nebyly o vaření zdravého jídla. Naopak. Ke kvalitní stravě jsem se musela prokousat hodně špatným jídlem. Následné zdravotní potíže a nadváha mě donutily podívat se na potraviny z nového úhlu. Začala jsem se v oblasti stravování vzdělávat. Zjišťovat, jaký dopad na mé tělo mají jednotlivé suroviny, objevila jsem nový svět vaření. Váha začala po mnoha neúspěšných pokusech výrazně klesat, zdravotní potíže zmizely. Dnes vím, že strava bez lepku, Paleo nebo Primal je pro mě správnou cestou. Není podstatné jakou “nálepku” stravování dáte. Není to dieta, ale důležitá pravidla a doporučení. Podstatné je, jak na mé tělo jídlo působí, jestli mi energii a zdraví dává, nebo bere. Více se dozvíte na webových stránkách.

Lucie Grusová

Přiveďte k varu 1/2 litru vody, odstavte z plotny a přidejte do ní 3 rozdrcené stroužky česneku, 4 lžíce rybí omáčky (používá se místo soli, koupíte v asijských prodejnách), 4 lžíce limetkové šťávy, 1 nadrobno nakrájenou chilli papričku bez semínek a 1 na kolečka nakrájenou mrkev.

Nalijte do uzavíratelné nádobky a uložte do lednice. Na sádle si dohněda osmažte cibuli nakrájenou na proužky. V misce si smíchejte mleté maso, 2 lžičky koření pěti vůní a 2 lžíce rybí omáčky. Dobře promíchejte.

Usmaženou cibulku vyberte z pánvičky a dejte stranou. Na použitém sádle osmažte dozlatova kuličky masa, které si z masové směsi vytvořte pomocí navlhčených rukou. Kuličky by měly být malé (cca 1-2 cm v průměru, z 300 g masa cca 30 kuliček). Předem připravenou zálivku nalijte do menšího hrnce a přiveďte k varu.

Krátce (cca 2 minuty) v ní povařte cuketu a mrkev nakrájenou na nudličky (nudličky by měly být dostatečně slabounké, nejlépe se vám připraví pomocí julienne škrabky). Na suché pánvi si opečte dohněda rozdrcené mandle nebo kešu ořechy.

Do hlubokého talíře vložte horké povařené zeleninové nudle se zálivkou, posypte na slabé proužky nakrájeným ledovým salátem, osmaženou cibulkou, přidejte opečené masové kuličky a na kolečka nakrájenou nať z jarní cibulky.

Vše posypte nahrubo pokrájeným čerstvým koriandrem a opečenými drcenými mandlemi.

Autor: