130 let
Víno

Víno | foto: Shutterstock

Vinaři mají specialitu. Kromě burčáku nabízejí i višňák

Jídlo
  •   7:00
Sezóna burčáků začne až s koncem léta, ale obdobný nápoj si můžete vychutnat už teď. Vinařská společnost Chateau Lednice z Břeclavska představila svou specialitu - burčák z višní, takzvaný višňák.

Jihomoravští vinaři višňák dosud produkovali jen pro vlastní spotřebu. Nyní ho budou nabízet k i ve velkých městech.

Společnost Chateau Lednice je známá především svými burčákomaty. Aktuálně jich má 60 a s jejich pomocí distribuuje odběratelům burčák v podchlazeném stavu. Zrání burčáku poté může spotřebitel doma kontrolovat. Podobné to má být i u višňáku. Firma jej bude prodávat na dvaceti místech, například v Praze, Plzni, jižní Moravě nebo na Liberecku.

"Višňák jsme dosud testovali v Lednici a Valticích, letos jsme se rozhodli produkci rozšířit," uvedl Petr Krejčík z Chateau Lednice. Podle něj sice firma uvádí na trh desítky tisíc litrů, stále ale půjde spíše o specialitu.

Vinařská společnost Chateau Lednice uvádí na trh novinku - burčák z višní, takzvaný višňák.

"Dlouhodobě spolupracujeme s brněnskou Mendelovou univerzitou na vývoji. Višně jsme chtěli využít i jinak, než jako surovinu pro marmelády. Napadlo nás je zkvasit a umožnit lidem konzumaci i jinde než ve sklípcích vinařů," uvedl Krečjík. Podle něj větší produkci nápoje brání letošní špatná úroda višní.

Produkce višňáku se přímo nekryje s termínem sklizně višní, které se musí naočkovat vinnými kvasinkami. "Višňák držíme v chladu. V našich nádobách má jedno až dvě procenta alkoholu. V teple se pak podobně jako burčák rozšumí. Lidé si podle toho určí optimální stadium, kdy jim nápoj nejvíce chutná," uvedl Krejčík.

ČTĚTE TAKÉ:

Podle odborníků je višnák zdrojem minerálních látek a má vliv na snižování horečky, posilování kapilár a působí proti zánětům. "Obsahuje mnoho vápníku pro kosti a zuby a pro správnou funkci nervů, železa pro krvetvorbu a dýchání buněk a draslíku, který je nejdůležitějším nitrobuněčným minerálem. Višňák na sebe umí vázat škodliviny, které se tak vyloučí z těla," uvedla Irena Kolouchová z Vysoké školy chemicko technologické v Praze.

Autor: Lidovky.cz