Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Vitamin D v konzervě. 4 recepty, které vykouzlíte ze sardinek

Jídlo

  5:00aktualizováno  6:20
Sardinky ve vlastní šťávě se mezi potravinami v konzervách řadí k „superpotravinám“. Dlouho vydrží a jsou plné vitaminu D, který je v současné době dobré tělu dodávat. A co vše z nich můžete připravit? Tady je pět receptů od Radka Davida, jednoho z nejlepších českých šéfkuchařů.

Sardinky (ilustrační foto) foto: Shutterstock

 Vepřové ve vlastní šťávě a jiné masové konzervy nedoporučuji. Naopak co doporučit chci, je kvalitní nativní syrovátkový či hráškový proteinový prášek; přidává se do polévek, omáček, pomazánek, je to skvělá náhrada masa, ryb a vajec,“ řekl serveru Lidovky.cz výživový poradce Martin Škába. Více čtěte ZDE.

Sardinková pomazánka

  • 1 konzerva sardinek v oleji
  • 100 g másla
  • 100 g žervé
  • 50 g červené cibule nebo šalotky
  • 20 g pažitky
  • 1 ks vejce

Vejce uvařte natvrdo. Bílky nasekejte na jemno a žloutky utřete s měkkým máslem do hladka. Přidejte žervé a sardinky a promíchejte metličkou nebo vidličkou. Nakonec přidejte najemno nakrájenou červenou cibuli nebo šalotku. Pak přidejte pažitku, čerstvě mletý černý pepř a dle potřeby dosolte nebo okyselte citrónovou šťávou. Podávejte na plátkách veky nebo použijte jako dip a namáčejte do pomazánky kousky syrové zeleniny.

Krokety se sardinkami

  • 1 konzerva sardinek v oleji
  • 300 g brambor
  • 100 g hrubé mouky
  • sůl
  • petrželka
  • hladká mouka
  • vejce
  • panko strouhanka nebo obyčejná strouhanka
  • olej na smažení

Staré brambory oloupejte, překrájejte na středně velké kousky a zalijte vodou. Brambory dejte vařit. Když jsou brambory poloměkké, vývar z brambor sceďte do misky nebo hrnce, ale nevylévejte. Stáhněte plotýnku na malý plamen.

Brambory zalijte v hrnci cca 0,5 cm vývarem z brambor, navrch posypejte prosetou hrubou moukou a druhým koncem vařečky udělejte do bramborové hmoty díry tak, abyste viděli vývar. Vraťte na plotýnku, přiklopte pokličkou a nechte pomalu 20 minut propařovat.

Brambory rozšťouchejte šťouchadlem a vařečkou roztírejte a propracujte nebo dejte brambory s moukou do kotlíku a protínačkou /stromeček/ propracujte v hladkou hmotu. Do hmoty přidejte přesekané sardinky a nasekanou petrželku. Promíchejte, hmotu rozdělte po 15-20 g a vytvarujte kuličky. Kuličky obalte v mouce, vejcích a panko strouhance. Usmažte v oleji do zlatova. Podávejte s tatarskou omáčkou nebo různě ochucenou zakysanou smetanou.

Fenyklový salát s pomerančem a sardinkami

  • 2 ks fenyklu
  • 3 ks pomeranče
  • petrželka
  • 30 ml citrónové šťávy
  • 13 g cukru krupice
  • 60 g olivový olej
  • 1 konzerva sardinek v oleji

Citrónovou šťávu promícháme s cukrem a olivovým olejem. Fenykl rozpulte a nakrájejte na co nejtenčí plátky. Pomeranče oloupejte a rozeberte na jednotlivá filátka. Do misky dejte fenykl, pomeranče a citrónový dresing i nasekanou petrželku. Vše promíchejte. Na talíř dejte salát a zbylý dresing z misky. Na salát naskládejte filátka sardinek.

Rajčata plněná cous cousem a sardinkami

  • 10 ks středně velkých rajčat
  • 20 ml olivového oleje
  • 1 stroužek česneku
  • snítka rozmarýnu
  • 100 g cous cous
  • 100 ml zeleninový vývar
  • sůl
  • 1 konzerva sardinek v oleji

Rozehřejte troubu na 180 °C. Připravte si pekáč, do kterého se vejde 10 rajčat a vytřete ho olejem. Uřízněte vršek rajčat, kde je stopka, a vydlabejte vnitřní část. Vyškrabanou dužinu rozmixujte ponorným mixérem.V rendlíku na olivovém oleji orestujte rozsekaný česnek s rozmarýnem, zalijte rozmixovanými rajčaty a zeleninovým vývarem a svařte na polovinu. Osolte a přidejte cous cous, promíchejte a zakryjte pokličkou. Nechte 5 minut odstát, přidejte najemno rozsekané sardinky, promíchejte a naplňte vydlabaná rajčata. Navrch rajčat dejte jejich vršek. Rajčata naskládejte do pekáčku a pečte 12 až 15 minut.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!