Čtvrtek 21. ledna 2021svátek má Běla 5 °C oblačno Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Vitamin D v polévce. Uvařte si krém s lososem a koprem

Krémová polévka s lososem a koprem | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Krémová polévka s lososem a koprem | foto: Jak jíme zdravě v zimě

Studené počasí přímo vybízí k tomu udělat si horkou polévku a prohřát organismus. Krémová polévka z lososa je skvělou volbou, protože ryby obsahují vitamin D.

Krémová polévka s lososem a koprem

  • 400 g syrových brambor (varný typ A) 
  • 1 lžíce másla 
  • 50 g bílé cibule (nakrájené najemno) 
  • 800 ml zeleninového vývaru
  • 300 g filetů z lososa bez kůže 
  • 120 ml sójové smetany 
  • 1 lžíce bílého vinného octa
  • 2 lžíce čerstvého kopru (nasekaného najemno)
  • sůl 
  • pepř

Brambory omyjte (slupku neloupejte) a nakrájejte je na kostky o velikosti 1,5 cm. Následně si připravte hrnec, rozehřejte v něm 1 lžíci másla, přidejte nakrájenou cibuli a opékejte ji 2 minuty na středním plameni.

Poté do hrnce přidejte nakrájené brambory, zeleninový vývar, sůl a pepř, hrnec přiklopte pokličkou a směs nechte vařit 13 až 15 minut na středním plameni do změknutí brambor. Zhruba 7 minut před dovařením brambor si vezměte nepřilnavou pánev, nasucho ji rozpalte na středním plameni, následně na pánev vložte lososa a opékejte ho 1,5 minuty z každé strany. Poté vypněte ohřev a nechte lososa na pánvi takzvaně „dojít“. Až se dovaří brambory v hrnci, vezměte si misku a přemístěte do ní ½ celkového množství uvařených brambor (zbytek brambor ponechte v hrnci).

Následně celý obsah hrnce rozmixujte dohladka ponorným mixérem, do výsledné směsi přidejte sójovou smetanu, vinný ocet a podle chuti sůl a pepř a vše znovu promixujte (tentokrát již stačí jen krátce). Poté do hrnce vmíchejte nasekaný kopr a celou směs podle potřeby ještě krátce prohřejte na plotýnce.

Nyní směs z hrnce rozdělte do 4 talířů a do každé porce přidejte uvařené brambory z misky. Nakonec si vezměte vidličku, natrhejte s ní opečeného lososa na menší kousky, ty rozdělte do jednotlivých porcí polévky a podávejte. 

Recept pochází z kuchařky Jak jíme zdravě v zimě. 

Test vaječných likérů: I šest kostek cukru v panáku. Hlavně zakrýt aroma lihu

Vaječné koňaky v testu | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Některé jsou bledé jako zimní ráno, jiné září jako italské slunce, většina vaječných likérů však udělá adventní...

Peníze mě omámily. Upřímná zpověď Jana Šimáka, proč ho fotbal přestal bavit

Jan Šimák | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Už nikdy nezjistí, jak dobrý doopravdy mohl být. Říkalo se, že má větší talent než Tomáš Rosický, ale místo, aby si po...

Na Vánoce i v lednu si Býci užijí sex, Střelci optimismu. Co ostatní znamení?

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Lidé narození ve znamení Kozoroha mají navenek sílu z energie Země, uvnitř pak čerpají z ohně. Oba živly dohromady se...