Pesto z vlašských ořechů (vhodné na marinované ryby a maso)
- 200 g vlašských ořechů
- 2 dc kvalitního olivového oleje
- 60 g rukoly
- 50 g petrželky
- citrónová kůra
- citrónová šťáva z půlky citronu
- 50 g sýru pecorino
- sůl, pepř
- půlka malé chilli papričky
Vlašské ořechy upražíme na sucho v pánvi a spolu s bylinkami a rukolou vložíme do mixéru. Přidáme sůl, pepř, citronovou šťávu, kůru z citronu a chilli papričku a mixujeme na nejvyšší stupeň. V průběhu mixování pomalu zašleháváme olivový olej tak, aby se pesto nesrazilo. Na konci mixování přidáme najemno nakrájený sýr pecorino.
Pesto se výborně hodí na marinované maso, ryby či carpaccio, nebo ho lze použít na pečené brambory – půlky brambor vydlabeme, potřeme pestem, posypeme sýrem pecorino a pečeme 20 minut při 150 stupních v troubě.
Plněná křepelka ořechy (4 porce)
- 4x křepelka
- 80 g vlašských ořechů
- 80 g černých vlašských ořechů ve skle
- 100 g bílého pečiva
- 2 celé vejce
- 70 g másla
- 20 g petržel
- sůl, pepř
- muškátový oříšek
Ořechy nakrájíme na kousky a zpěníme na másle. Do pánve přidáme na kostičky nakrájené bílé pečivo, orestujeme a přendáme do mísy. Oddělíme si žloutky od bílků a žloutky pečlivě zamícháme do mísy s ořechy a pečivem. Z bílku vyšleháme sníh a zapracujeme do směsi. Přidáme sůl, pepř a muškátový oříšek.
Křepelky vykostíme, každou na jeden plát, naplníme připravenou nádivkou, zavineme. Svážeme provázkem a vložíme do vakuového pytlíku (případně do potravinové fresh folie). Takto připravenou křepelku vaříme ve vodě o 78 stupních 32 minut. Poté vyjmeme z vakuového pytlíku či fresh folie, vložíme na pekáč, přidáme máslo a zprudka opečeme v troubě při 210 stupních. Při pečení poléváme máslem, do kterého můžeme přidat posekané vlašské ořechy.
Cuketové bramboráčky s ořechy
- 200 g brambor
- 200 g cuketa
- 80g vlašských ořechů
- 60 g hladké mouky
- 20 g krupice
- 2 vejce
- polévková lžíce medu
- 3 snítky tymiánu
- sůl, pepř, kmín
- olivový olej
- slunečnicový olej
- 200g ricotty
Brambory a cuketu nastrouháme na hrubém struhadle, přidáme med, sůl, pepř, tymián a česnek. Do vytvořené směsi rozklepneme dvě vejce a přidáme najemno nasekané a na pánvi opražené ořechy, mouku a krupici. Vše pečlivě promícháme. Malé bramboráčky smažíme na olivovém a slunečnicovém oleji v poměru 1:1.
Po osmažení bramboráčky osušíme od přebytečného oleje a na talíři přidáme řádnou lžíci ricotty, zakápneme olejem a případně dosolíme.