Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Slané vlašské ořechy. Zkuste pesto či bramboráčky podle šéfkuchaře

Jídlo

  11:08
Pesto, křepelka s ořechy či cuketové bramboráčky. Jestli už vás nebaví připravovat z vlašských ořechů jen sladké, zkuste to jinak. „Vlašské ořechy dávají i slaným pokrmům velmi specifickou výraznou chuť. Rád pracuji s olejem z vlašských ořechů. Skvěle se hodí například ke kozímu sýru nebo výborně ladí s pečenou zeleninou,” vysvětluje šéfkuchař restaurace Grand Cru Jan Punčochář.

Pesto z vlašských ořechů foto: Shutterstock

Pesto z vlašských ořechů (vhodné na marinované ryby a maso)

  • 200 g vlašských ořechů
  • 2 dc kvalitního olivového oleje
  • 60 g rukoly
  • 50 g petrželky
  • citrónová kůra
  • citrónová šťáva z půlky citronu
  • 50 g sýru pecorino
  • sůl, pepř
  • půlka malé chilli papričky

Vlašské ořechy upražíme na sucho v pánvi a spolu s bylinkami a rukolou vložíme do mixéru. Přidáme sůl, pepř, citronovou šťávu, kůru z citronu a chilli papričku a mixujeme na nejvyšší stupeň. V průběhu mixování pomalu zašleháváme olivový olej tak, aby se pesto nesrazilo. Na konci mixování přidáme najemno nakrájený sýr pecorino.

Pesto se výborně hodí na marinované maso, ryby či carpaccio, nebo ho lze použít na pečené brambory – půlky brambor vydlabeme, potřeme pestem, posypeme sýrem pecorino a pečeme 20 minut při 150 stupních v troubě.

Vlašské ořechy

Plněná křepelka ořechy (4 porce)

  • 4x křepelka
  • 80 g vlašských ořechů
  • 80 g černých vlašských ořechů ve skle
  • 100 g bílého pečiva
  • 2 celé vejce
  • 70 g másla
  • 20 g petržel
  • sůl, pepř
  • muškátový oříšek

Ořechy nakrájíme na kousky a zpěníme na másle. Do pánve přidáme na kostičky nakrájené bílé pečivo, orestujeme a přendáme do mísy. Oddělíme si žloutky od bílků a žloutky pečlivě zamícháme do mísy s ořechy a pečivem. Z bílku vyšleháme sníh a zapracujeme do směsi. Přidáme sůl, pepř a muškátový oříšek.

Křepelky vykostíme, každou na jeden plát, naplníme připravenou nádivkou, zavineme. Svážeme provázkem a vložíme do vakuového pytlíku (případně do potravinové fresh folie). Takto připravenou křepelku vaříme ve vodě o 78 stupních 32 minut. Poté vyjmeme z vakuového pytlíku či fresh folie, vložíme na pekáč, přidáme máslo a zprudka opečeme v troubě při 210 stupních. Při pečení poléváme máslem, do kterého můžeme přidat posekané vlašské ořechy.

Vlašské ořechy

Cuketové bramboráčky s ořechy

  • 200 g brambor
  • 200 g cuketa
  • 80g vlašských ořechů
  • 60 g hladké mouky
  • 20 g krupice
  • 2 vejce
  • polévková lžíce medu
  • 3 snítky tymiánu
  • sůl, pepř, kmín
  • olivový olej
  • slunečnicový olej
  • 200g ricotty

Brambory a cuketu nastrouháme na hrubém struhadle, přidáme med, sůl, pepř, tymián a česnek. Do vytvořené směsi rozklepneme dvě vejce a přidáme najemno nasekané a na pánvi opražené ořechy, mouku a krupici. Vše pečlivě promícháme. Malé bramboráčky smažíme na olivovém a slunečnicovém oleji v poměru 1:1.

Po osmažení bramboráčky osušíme od přebytečného oleje a na talíři přidáme řádnou lžíci ricotty, zakápneme olejem a případně dosolíme.

Autor: