Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Vodku pijte chlazenou a nikoli zmraženou, doporučují odborníci

Jídlo

  16:46
PRAHA - Vodka vytažená z mrazáků ledniček neumožňuje podle znalců naplno poznat její kvality. Doporučují proto pít ji raději vychlazenou lehce nad bod mrazu. Milovníci tohoto alkoholického nápoje by ho navíc měli popíjet tak, jak jim samotným chutná nejlépe a nenechat si diktovat žádná pravidla jejího "správného" pití.

12. ročník Finlandia Vodka Cupu. foto:  Tomáš Krist, Lidové noviny

Většina pijáků vodky na celém světě ji pije zmraženou hluboko pod bod mrazu, čímž se prý ochuzují o zážitek z její konzumace. "Střílejí si tak jen studený projektil do žaludku, kterým si zadělávají na žaludeční vředy," řekl znalec destilátů a barmanská legenda Alexander Mikšovic. Vymražená vodka totiž podle něj postrádá svou specifickou chuť a vůni, a konzument tak z jejího pití nemá žádný požitek. "Vodka by měla být chlazená na teplotu nula až pět nebo případně sedm stupňů Celsia," doporučuje.

V barech a restauracích by proto mělo být samozřejmostí dávat hostům na výběr, zda chtějí vodku mraženou nebo chlazenou. "Je pak zcela na nich, kterou nakonec zvolí," vysvětlil Mikšovic při dnešní prezentaci nové značky vodky české likérky Granette.

Pití vodky podle něj také není spojené s žádným zaručeně "správným způsobem" její konzumace. "Každý by měl vodku pít tak, jak ji má rád a jak mu vyhovuje," uvedl. Její milovníci by z tohoto důvodu měli odmítnout přesvědčování výrobců, že podobná pravidla, jež obklopují například pití whisky nebo koňaku, musí dodržovat.

Sám Mikšovic dává před neutrálními vodkami snažícími se potlačit svou chuť a vůni přednost vodkám s "charakterem", tedy takovým, které přiznávají svůj původ. "Měl by být v pozadí cítit slad, melasa nebo obilí, z kterého byly vyrobeny," uvedl. Lidé sice vyhledávají vodku jako nápoj bez chuti a bez vůně, ale ve skutečnosti prý touží po tom, aby se v ní nějaká chuť nakonec objevila. Pokud tyto vlastnosti nenajdou ve vodce samotné, dohání je něčím jiným - třeba rajčatovou šťávou, Rusové kaviárem nebo Češi specificky pivem, komentoval potíže s neutrálností tohoto alkoholického nápoje mistr barmanského řemesla.

Autor:
Témata: vodka, vůně