Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Vůně a chutě severu? To vše najdete v novém podniku Bistrot 104

Jídlo

  5:47
Inspirace severem a skandinávskými zeměmi se v nově otevřeném bistru v Korunní ulici v Praze na Vinohradech nezapře. Za pozornost stojí nejen gastronomie, ale i interiér, kterému dominuje obrovský stůl z jednoho kusu dřeva, který do Bistrotu 104 přivezli majitelé z Barmy.

Telecí jazyk foto: Bistrot 104

„Máme tady třeba více druhů dřeva jako dub, akát, týk, 4,4 metru dlouhý stůl z jednoho kusu stromu z Barmy, lampy jsou odlitky z betonu, vázy na stolech jsou vlastnoruční týmová výroba z použitých vánočních stromečků, podnosy pro servis máme z recyklované překližky,“ představuje interiér tým Bistrot 104 s kapacitou 60 míst šéfkuchař kuchyně Pavol Pavlík.

'Šéfkuchaři, kteří v kuchyni křičí, jen řeší své mindráky a honí si ego'

„Mám v plánu víc cestovat a sbírat zkušenosti a inspirace v cizině, primárně z logiky věci na severu,“ dodává Pavlík. A jaké lahůdky tu předkládají na stůl? Za zmínku stojí třeba zauzené prsa z kačera s křenem a papírovým chlebem, mušle svatého Jakuba v zelné polévce, selečí bůček a jelítko s kapustou a lanýžovou omáčkou nebo hovězí líčka s cizrnou a pečená dýně se zázvorovou zmrzlinou.

Tak trochu jiný kapr
V Bistrotu 104 si pěstují bylinky

Nápojům ve spojitosti s jídlem – tedy párování - se tady na Korunní věnují s mimořádnou péčí. Domácí nealko limonáda zní opravdu nehezky, prezentují se vlastními fermentovanými nápoji, které si připravují ve skleněných demižonech pod kvasnou zátkou, protože si myslí že otevřít láhev s hotovým, mrtvým produktem není ta cesta kterou tu chtějí jít, proto tu najdete fermentované limonády, cidery, perry i kombuchu a do budoucna i další věci.

Papírový chléb

Vinná kolekce Living Wines není jen kolekce, je to projekt, který vytvořil Dragan Bogdanović a vznikl v rámci společnosti Living Venues, která je majitelem projektu. Je prací právě Dragana, aby se staral o jednotný koncept vína na většině objektů, o jeho osvětu a propagaci, jak mezi zaměstnanci, tak mezi zákazníky. Vína, která se tu snaží propagovat, jsou ta nemanipulovaná, tedy bez excesivní chemie jak na vinici, tak ve sklepě, z Moravy i světa. Součástí LW jsou i vlastní řady vín, pojmenované podle restaurací Bistrot104 a Le terroir, které si nechali nalahvovat podle požadavků u několika vybraných vinařů, kteří splňují představy o vinném naturálnu.

Autor:

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...