130 let
Cizrnová polévka (ilustrační foto)

Cizrnová polévka (ilustrační foto) | foto: Shutterstock

Vyzkoušejte cizrnovou polévku se šafránem podle Marka Fichtnera

Jídlo
  •   6:22
Mrazivé počasí venku je ideální dobou na misku teplé polévky. Následující recept šéfkuchaře Augustine Restaurant a porotce soutěže MasterChef Marka Fichtnera můžete ochutnat hned v pondělí na pražském Andělu, kde je připravují přední čeští kuchaři pro benefiční Polívkovou smršť. Utržené peníze pomohou lidem po mozkové mrtvici nebo jiném poškození mozku.

Cizrnová polévka se šafránem

  • 500g cizrny sušené
  • 1ks vetší cibule
  • 1ks střední mrkev
  • 4 stroužky česneku
  • 100g cuketa
  • 1g šafrán
  • 2/3 kávové lžičky kurkumy
  • 1 lžička římského kmínu
  • 1ks citron
  • 50ml olivový olej
  • 2ks rajče
  • 1 litr zeleninový vývar
  • hrst bylinkových krutonů

Namočenou cizrnu scedíme, v hrnci rozehřejeme olivový olej, přidáme na kostičky nakrájenou cibuli, mrkev a cuketu a nasekaný česnek. Osmahneme. Poté přidáme kurkumu, římský kmín a šafrán. Osmahneme a zalejeme vývarem. Přidáme cizrnu a vaříme do měkka.

Až cizrna změkne, rozmixujeme, dochutíme solí, bílým pepřem a citrónovou šťávou. Rozmixuj. Poté přidáme na kostičky nakrájená oloupaná rajčata. Na zbytku oleje osmahneme na kostičky nakrájený bílý chléb a přidáme na jemno nasekanou petrželku. Nakonec pokapeme olivovým olejem.

Autor: Alena Pecháčková