Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Vyzkoušejte filátko ze sumečka s nastavovanou kaší a omáčkou z majoránky

Jídlo

  6:10
Chcete vyzkoušet něco neobvyklého? Vyzkoušejte třeba filátko ze sumečka s nastavovanou kaší a omáčkou z majoránky podle receptu šéfkuchaře Petra Patočky z restaurace Hradčany.

Filátko ze sumečka foto: Restaurant Hradčany

Filátko ze sumečka s nastavovanou kaší a omáčkou z majoránky

  • filátko ze sumečka
  • 600 g filátka ze sumečka
  • mořská sůl (špetka)
  • větvička tymiánu
  • 1 dcl olivového oleje
  • 2 citrony
  • 30 g másla
  • 30 g šalotky
  • čerstvá majoránka- větvička (můžeme použít i sušenou)
  • 200 ml smetany

Postup: Filátka ze sumečka osolíme mořskou solí a přidáme větvičku tymiánu, necháme cca 20 min odležet. Pak na olivovém oleji opečeme z obou stran a dáme ještě cca na 8 minut do grilu, nebo trouby.

Filátka vyndáme, do výpeku přidáme trochu másla, poté najemno nakrájenou šalotku a majoránku, trochu zpěníme a přidáme smetanu, povaříme cca 4 minuty a rozmixujeme ponorným šlehačem, podle chuti dosolíme a můžeme servírovat.

Nastavovaná kaše

  • 750 g moučnatých brambor, oloupaných
  • 375 g pohankové lámanky
  • 2 lžíce másla
  • 1–2 kelímky smetany ke šlehání, ohřáté
  • sůl podle chuti

Postup: Brambory nakrájíme na malé kostky a zalijeme vodou tak, aby hladina sahala nad ně. Osolíme a vaříme asi 15 minut doměkka. Do neslitých brambor vysypeme pohanku a necháme pod pokličkou 15 až 20 minut odstát. Poté vmícháme máslo, naředíme smetanou a mícháme do konzistence hladké kaše. Dosolíme podle chuti.

Autor: