Filátko ze sumečka s nastavovanou kaší a omáčkou z majoránky
- filátko ze sumečka
- 600 g filátka ze sumečka
- mořská sůl (špetka)
- větvička tymiánu
- 1 dcl olivového oleje
- 2 citrony
- 30 g másla
- 30 g šalotky
- čerstvá majoránka- větvička (můžeme použít i sušenou)
- 200 ml smetany
Postup: Filátka ze sumečka osolíme mořskou solí a přidáme větvičku tymiánu, necháme cca 20 min odležet. Pak na olivovém oleji opečeme z obou stran a dáme ještě cca na 8 minut do grilu, nebo trouby.
Filátka vyndáme, do výpeku přidáme trochu másla, poté najemno nakrájenou šalotku a majoránku, trochu zpěníme a přidáme smetanu, povaříme cca 4 minuty a rozmixujeme ponorným šlehačem, podle chuti dosolíme a můžeme servírovat.
Nastavovaná kaše
- 750 g moučnatých brambor, oloupaných
- 375 g pohankové lámanky
- 2 lžíce másla
- 1–2 kelímky smetany ke šlehání, ohřáté
- sůl podle chuti
Postup: Brambory nakrájíme na malé kostky a zalijeme vodou tak, aby hladina sahala nad ně. Osolíme a vaříme asi 15 minut doměkka. Do neslitých brambor vysypeme pohanku a necháme pod pokličkou 15 až 20 minut odstát. Poté vmícháme máslo, naředíme smetanou a mícháme do konzistence hladké kaše. Dosolíme podle chuti.