Sobota 23. ledna 2021svátek má Zdeněk 3 °C déšť se sněhem Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Vyzkoušejte kachnu s kaštanovými knedlíky a černobýlem

Kachna s kaštanovými knedlíky | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Kachna s kaštanovými knedlíky | foto: kytky k jídlu

Věřili byste, že se pelyněk černobýl prodává v německých samoobsluhách v regálech s kořením? Vedle bobkového listu a majoránky. Pytlíčky, které jsem viděla, stály 1,69 eur. Zdálo se mi, že se to se mi snad jenom zdá, protože předtím jsem si ho natrhala na mezi asi tak za 50 eur. Tenhle recept, který považuji od prvního do posledního písmenka za svůj patent, se celým názvem jmenuje: Kachna na pelyňku a kaštanový knedlík.

Kachna s kaštanovými knedlíky

  • 4 kachní stehna nebo prsa nebo kombinace obojího
  • ½ lžičky soli
  • 2 cibule nebo 4 šalotky
  • svazeček sušeného pelyňku černobýlu

Na knedlíky

  • 4 žemle
  • 60–70 g másla
  • 180 g oloupaných jedlých kaštanů
  • 100 ml mléka
  • 3 vejce
  • velká špetka soli
  • 2 lžíce hrubé mouky
  • špetka muškátového oříšku
  • svazeček listů totenu menšího

Maso zprudka opečte na suché nepřilnavé pánvi. Pak je přendejte do velkého pekáče, jemně osolte. Přidejte cibuli nakrájenou po délce na čtvrtky nebo šalotku nakrájenou na poloviny. Pečte zvolna přikryté poklicí při 150 °C asi hodinu. Pak přidejte pelyněk a pečte ještě další hodinu, ke konci pečení odklopte poklici a nechejte zvolna dojít, aby se udělala kůrčička.

Mezitím udělejte knedlíky. Žemle nakrájejte na kostičky. 20 g másla rozpusťte a nechte rovnoměrně nasáknout do žemlí. Opečte je dozlatova v troubě na plechu. Ve vlažném mléku rozpusťte zbylých 50 g másla a přidejte žloutky. Směsí přelijte kostičky žemlí a nechejte asi 10 minut stát. Mezitím ušlehejte z bílků tuhý sníh. Do namočených žemlí přidejte sůl, muškátový oříšek, nasekaný toten, hrubou mouku a nasekané kaštany. Promíchejte a do směsi lehce zapracujte tuhý sníh.

Z hmoty vytvořte dva malé válečky, zabalte je a utáhněte do potravinářské folie, zaviňte do alobalu a dejte vařit do vroucí vody na 25 minut. V průběhu vaření knedlíky obraťte.

Podávejte na nahřátých talířích, s pivem.

Pýchu dnes nazýváme zdravým sebevědomím, promlouvá k lidem profesor Kašparů

Lékař, psychiatr, vysokoškolský profesor a řeckokatolický kněz Jaroslav... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Sedm hlavních hříchů jsme si přejmenovali. Z neřestí jsme vytvořili ctnosti, a tak se možná není čemu divit, že se...

Jako žena jsem byla ve Vatikánu poněkud výrazná, vzpomíná farářka Kopecká

Martina Viktorie Kopecká, farářka Církve československé husitské | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Svým vzhledem působí rozruch na mnoha místech, dokonce i ve Vatikánu. Je mladá, krásná a hlavně progresivní. Život...

Velký horoskop pro rok 2021: Čeká nás klidnější rok, který poodhalí budoucnost

Ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Po výjimečném roce 2020, kdy se na nebi setkali všichni velcí astrologičtí hráči jako Pluto, Saturn a Jupiter ve...