Mrkvový krém se zázvorem a ricottou
- 80 g cibule
- 10 g čerstvého česneku
- 350 g očištěné mkve
- 70 g oloupaných brambor
- 7 lžic olivového oleje
- 1 lžička soli
- špetka čerstvě namletého peře
- 400 ml mléka
- 400 ml vody
- 60 g másla
Cibuli a zázvor očisti a nakrájej nahrubo. Mrkev a brambory nakrájej na menší kostky. V kastolu na středním ohni rozehřej 5 lžic oleje a nech na něm zesklovatět cibuli. Přidej mrkev a zázvor a restuj 5 minut za občasného míchání. Osol, opepři, přilij mléko a vodu a promíchej.
Vař na mírném ohni 20 až 25 minut. Občas zamíchej. Přidej máslo a zbylý olej a polévku rozmixuj dohladka tyčovým mixérem. Do každé porce vlož část ricotty, dozdob pažitkou a zakápni olejem.