Kapustičky dušené ve smetaně
Na 4 porce:
- 600 g růžičkové kapusty
- 100 g anglické slaniny
- 200 ml smetany na vaření
- 2 snítky tymiánu
- sůl a pepř
1. Kapustičky očistěte, okrájejte jim konce košťálů a ovadlé listy. V hrnci přiveďte k varu vodu s troškou soli a kapustičky do ní dejte na 10 minut povařit. Poté je sceďte.
2. Anglickou slaninu rozkrájejte na drobné kostičky a v kastrůlku ji nasucho opečte. Pak k ní přidejte kapustičky, zalijte vše smetanou, vložte tymián a nechte dusit, dokud smetana nezhoustne.
P.S.: Tento recept je naprosto geniální vydatnou "zimní" přílohou k vepřovému masu, ale můžete si ji vychutnat samotnou nebo si k ní dát jednoduše celozrnné pečivo.
Chřestový salát s kroupami
Na 4 porce:
- 100 g krup
- 1/2 svazku zeleného chřestu
- 1/2 svazku bílého chřestu
- 1 svazek ředkviček
- 1 lžíce citrónové šťávy
- 200 g zakysané smetany
na zálivku:
- 1/2 lžíce posekaného kopru
- 2 lžíce citrónové šťávy
- 1/2 lžičky plnotučné hořčice
- 1 lžička medu
- 2 lžíce oleje
- sůl
1. Kroupy pořádně propláchněte. Dejte je do kastrůlku a zalijte asi 1 l vody. Na mírném ohni je uvařte doměkka. Poté přebytečnou vodu slijte a kroupy propláchněte studenou vodou.
2. Než budou hotové, oškrábejte bílý a zelený chřest a odkrojte zavadlé konce. V širokém kastrolu uveďte k varu osolenou vodu se lžící citrónové šťávy. Vložte do ní oloupaný chřest a vařte ho 2–4 minuty (záleží na tom, jak jsou stonky silné). Poté jej přendejte do nádoby se studenou vodou a nechte ho v ní vychladnout.
3. Očistěte ředkvičky, nakrájejte je na kolečka a dejte do mísy. Vychlazený chřest nechte okapat, překrájejte ho na kratší kousky a přidejte k ředkvičkám. Přisypte propláchnuté vařené kroupy. Z kopru, citrónové šťávy, hořčice, medu, oleje a špetky soli připravte zálivku. Tou salát přelijte a na každou porci pak dejte lžíci zakysané smetany.
P.S.: Salát můžete připravit také pouze ze zeleného chřestu a kopr v zálivce vyměňte třeba za petrželku nebo saturejku.
Celerové bábovičky
Na 6 báboviček:
- 150 g strouhaného celeru
- 2 vejce
- 1 lžíce mléka
- 1–2 stroužky česneku
- 1 lžička šťávy z citrónu
- 100 g hladké žitné mouky
- 1 lžička plnotučné hořčice
- 1 lžička prášku do pečiva bez fosfátů
- sůl a pepř
- čerstvá petrželka a pažitka
1. Celer oloupejte, omyjte a nastrouhejte. Nasypte jej do větší mísy, vmíchejte vejce, mléko, propasírovaný česnek, hořčici a šťávu z citrónu. Nakonec přidejte mouku smíchanou s práškem do pečiva, sůl, pepř a nasekané čerstvé bylinky podle chuti a vše promíchejte.
2. Vymažte formičky na muffiny tukem a vysypte trochou mouky. Těsto vkládejte lžící asi do 3/4 výšky formiček. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C do zlatova, přibližně 30 minut.
P.S.: Čerstvé bylinky můžete nahradit také sušeným oreganem a majoránkou. Takovéto slané muffiny můžete připravit i z brambor a červené řepy nebo mrkve a pastináku.
Další recepty najdete v kuchařce Jezte česky |