Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Chřestový salát či celerové bábovičky. Vyzkoušejte jarní recepty

Česká kuchyně

  7:00
Dušená kapusta, chřestový salát, celerové bábovičky. Nevěříte, že česká kuchyně může být jednoduchá a zdravá? Vyzkoušejte tři recepty z čerstvé sezónní zeleniny.

Dušené kapustičky foto: Zdena Skokanová N.

Kapustičky dušené ve smetaně

Na 4 porce:

  • 600 g růžičkové kapusty
  • 100 g anglické slaniny
  • 200 ml smetany na vaření
  • 2 snítky tymiánu
  • sůl a pepř

1. Kapustičky očistěte, okrájejte jim konce košťálů a ovadlé listy. V hrnci přiveďte k varu vodu s troškou soli a kapustičky do ní dejte na 10 minut povařit. Poté je sceďte.

2. Anglickou slaninu rozkrájejte na drobné kostičky a v kastrůlku ji nasucho opečte. Pak k ní přidejte kapustičky, zalijte vše smetanou, vložte tymián a nechte dusit, dokud smetana nezhoustne.

P.S.: Tento recept je naprosto geniální vydatnou "zimní" přílohou k vepřovému masu, ale můžete si ji vychutnat samotnou nebo si k ní dát jednoduše celozrnné pečivo.

Chřestový salát s kroupami

Na 4 porce:

  • 100 g krup
  • 1/2 svazku zeleného chřestu
  • 1/2 svazku bílého chřestu
  • 1 svazek ředkviček
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • 200 g zakysané smetany

na zálivku:

  • 1/2 lžíce posekaného kopru
  • 2 lžíce citrónové šťávy
  • 1/2 lžičky plnotučné hořčice
  • 1 lžička medu
  • 2 lžíce oleje
  • sůl
Chřestový salát

1. Kroupy pořádně propláchněte. Dejte je do kastrůlku a zalijte asi 1 l vody. Na mírném ohni je uvařte doměkka. Poté přebytečnou vodu slijte a kroupy propláchněte studenou vodou.

2. Než budou hotové, oškrábejte bílý a zelený chřest a odkrojte zavadlé konce. V širokém kastrolu uveďte k varu osolenou vodu se lžící citrónové šťávy. Vložte do ní oloupaný chřest a vařte ho 2–4 minuty (záleží na tom, jak jsou stonky silné). Poté jej přendejte do nádoby se studenou vodou a nechte ho v ní vychladnout.

3. Očistěte ředkvičky, nakrájejte je na kolečka a dejte do mísy. Vychlazený chřest nechte okapat, překrájejte ho na kratší kousky a přidejte k ředkvičkám. Přisypte propláchnuté vařené kroupy. Z kopru, citrónové šťávy, hořčice, medu, oleje a špetky soli připravte zálivku. Tou salát přelijte a na každou porci pak dejte lžíci zakysané smetany.

P.S.: Salát můžete připravit také pouze ze zeleného chřestu a kopr v zálivce vyměňte třeba za petrželku nebo saturejku.

Celerové bábovičky

Na 6 báboviček:

  • 150 g strouhaného celeru
  • 2 vejce
  • 1 lžíce mléka
  • 1–2 stroužky česneku
  • 1 lžička šťávy z citrónu
  • 100 g hladké žitné mouky
  • 1 lžička plnotučné hořčice
  • 1 lžička prášku do pečiva bez fosfátů
  • sůl a pepř
  • čerstvá petrželka a pažitka
Celerové bábovičky

1. Celer oloupejte, omyjte a nastrouhejte. Nasypte jej do větší mísy, vmíchejte vejce, mléko, propasírovaný česnek, hořčici a šťávu z citrónu. Nakonec přidejte mouku smíchanou s práškem do pečiva, sůl, pepř a nasekané čerstvé bylinky podle chuti a vše promíchejte.

2. Vymažte formičky na muffiny tukem a vysypte trochou mouky. Těsto vkládejte lžící asi do 3/4 výšky formiček. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C do zlatova, přibližně 30 minut.

P.S.: Čerstvé bylinky můžete nahradit také sušeným oreganem a majoránkou. Takovéto slané muffiny můžete připravit i z brambor a červené řepy nebo mrkve a pastináku.

Další recepty najdete v kuchařce Jezte česky

Kuchařka Jezte česky

České recepty jsou znovu v oblibě, což potvrzuje i dotisk kuchařky Jezte česky – rok v naší kuchyni Jany Vašákové a Zdeny Skokanové N. Kapitoly jsou v kuchařce rozdělené do čtyřech ročních období a recepty využívají sezónní suroviny.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!