Úterý 26. ledna 2021svátek má Zora 0 °C sněhové přeháňky Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Chřestový salát či celerové bábovičky. Vyzkoušejte jarní recepty

Dušené kapustičky | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Dušené kapustičky | foto: Zdena Skokanová N.

Dušená kapusta, chřestový salát, celerové bábovičky. Nevěříte, že česká kuchyně může být jednoduchá a zdravá? Vyzkoušejte tři recepty z čerstvé sezónní zeleniny.

Kapustičky dušené ve smetaně

Na 4 porce:

  • 600 g růžičkové kapusty
  • 100 g anglické slaniny
  • 200 ml smetany na vaření
  • 2 snítky tymiánu
  • sůl a pepř

1. Kapustičky očistěte, okrájejte jim konce košťálů a ovadlé listy. V hrnci přiveďte k varu vodu s troškou soli a kapustičky do ní dejte na 10 minut povařit. Poté je sceďte.

2. Anglickou slaninu rozkrájejte na drobné kostičky a v kastrůlku ji nasucho opečte. Pak k ní přidejte kapustičky, zalijte vše smetanou, vložte tymián a nechte dusit, dokud smetana nezhoustne.

P.S.: Tento recept je naprosto geniální vydatnou "zimní" přílohou k vepřovému masu, ale můžete si ji vychutnat samotnou nebo si k ní dát jednoduše celozrnné pečivo.

Chřestový salát s kroupami

Na 4 porce:

  • 100 g krup
  • 1/2 svazku zeleného chřestu
  • 1/2 svazku bílého chřestu
  • 1 svazek ředkviček
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • 200 g zakysané smetany

na zálivku:

  • 1/2 lžíce posekaného kopru
  • 2 lžíce citrónové šťávy
  • 1/2 lžičky plnotučné hořčice
  • 1 lžička medu
  • 2 lžíce oleje
  • sůl
Chřestový salát

1. Kroupy pořádně propláchněte. Dejte je do kastrůlku a zalijte asi 1 l vody. Na mírném ohni je uvařte doměkka. Poté přebytečnou vodu slijte a kroupy propláchněte studenou vodou.

2. Než budou hotové, oškrábejte bílý a zelený chřest a odkrojte zavadlé konce. V širokém kastrolu uveďte k varu osolenou vodu se lžící citrónové šťávy. Vložte do ní oloupaný chřest a vařte ho 2–4 minuty (záleží na tom, jak jsou stonky silné). Poté jej přendejte do nádoby se studenou vodou a nechte ho v ní vychladnout.

3. Očistěte ředkvičky, nakrájejte je na kolečka a dejte do mísy. Vychlazený chřest nechte okapat, překrájejte ho na kratší kousky a přidejte k ředkvičkám. Přisypte propláchnuté vařené kroupy. Z kopru, citrónové šťávy, hořčice, medu, oleje a špetky soli připravte zálivku. Tou salát přelijte a na každou porci pak dejte lžíci zakysané smetany.

P.S.: Salát můžete připravit také pouze ze zeleného chřestu a kopr v zálivce vyměňte třeba za petrželku nebo saturejku.

Celerové bábovičky

Na 6 báboviček:

  • 150 g strouhaného celeru
  • 2 vejce
  • 1 lžíce mléka
  • 1–2 stroužky česneku
  • 1 lžička šťávy z citrónu
  • 100 g hladké žitné mouky
  • 1 lžička plnotučné hořčice
  • 1 lžička prášku do pečiva bez fosfátů
  • sůl a pepř
  • čerstvá petrželka a pažitka
Celerové bábovičky

1. Celer oloupejte, omyjte a nastrouhejte. Nasypte jej do větší mísy, vmíchejte vejce, mléko, propasírovaný česnek, hořčici a šťávu z citrónu. Nakonec přidejte mouku smíchanou s práškem do pečiva, sůl, pepř a nasekané čerstvé bylinky podle chuti a vše promíchejte.

2. Vymažte formičky na muffiny tukem a vysypte trochou mouky. Těsto vkládejte lžící asi do 3/4 výšky formiček. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C do zlatova, přibližně 30 minut.

P.S.: Čerstvé bylinky můžete nahradit také sušeným oreganem a majoránkou. Takovéto slané muffiny můžete připravit i z brambor a červené řepy nebo mrkve a pastináku.

Další recepty najdete v kuchařce Jezte česky

Kuchařka Jezte česky

České recepty jsou znovu v oblibě, což potvrzuje i dotisk kuchařky Jezte česky – rok v naší kuchyni Jany Vašákové a Zdeny Skokanové N. Kapitoly jsou v kuchařce rozdělené do čtyřech ročních období a recepty využívají sezónní suroviny.

TEST e-shopů potravin: Ráno objednáte, po obědě pečete. Nebo za tři dny

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Když před necelými třemi lety testovala MF DNES internetové prodejce potravin, nacházela se většina Čechů ve stadiu...

Zařiď to, nebo ti vypálím barák. Jak fungovala fotbalová chobotnice

Roman Berbr na mimořádné valné hromadě Fotbalové asociace ČR. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Pro Náčelníka, jak mu přezdívají, bylo přichystáno pravé šampaňské, propiska s gravírovaným jménem Berbr, manžetové...

Tečka za čínskou érou. Skupina Lobkowicz řeší zavírání dalších pivovarů

Pivovar Klášter | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Skupina Lobkowicz se zbavuje „těžkého nákladu“. V ohrožení jsou tři ze sedmi pivovarů. Kromě Uherského Brodu a Kláštera...