Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Vyzrajte na kocovinu. Přinášíme 5 jednoduchých receptů na česnečku

Jídlo

  5:59
Česnečka dokáže probrat žaludek, je chutná a stačí na ni pár surovin. Samozřejmě, že si ji můžete udělat kdykoliv, ale na kocovinu je to jeden z nejlepších pokrmů. Server Lidovky.cz přináší pět jednoduchých receptů.

Česnečka od šéfkuchaře Radka Davida

  • 40 g másla/vepřového sádla
  • 100 g anglické slaniny
  • 100 g cibule
  • 30 g česneku
  • 150 g brambor
  • 1 l kuřecího vývaru
  • sůl
  • černý pepř
  • petrželka

Na másle nebo vepřovém sádle orestujte anglickou slaninu nakrájenou na kostičky, přidejte cibulku nakrájenou na kostičky a zpěňte ji. Přidejte česnek nakrájený na plátky, brambory nakrájený na kostičky. Zalijte vývarem a vařte dokud brambory nezměknou. Dle potřeby osolte, přidejte nahrubo mletý černý pepř, nasekanou petrželku.

TIP: Pokud máte uvařené kroupy, tak je přidejte do hotové polévky.

Česnekový krém od šéfkuchaře Radka Davida

  • 50 g másla
  • 100 g cibule
  • 60 g česneku
  • 15 g mouky hladké
  • 800 ml kuřecího vývaru
  • 200 ml smetany 33%
  • sůl
  • bílý pepř

Na másle zpěňte cibulku nakrájenou na kostičky, přidejte česnek nakrájený na plátky. Zlehka orestujte, přidejte mouku a udělejte jíšku. Zalijte ji vývarem, prošlehejte metlou a vařte 20 minut pozvolna. Nakonec přidejte smetanu 33% , povařte 5 minut a rozmixujte v mixéru nebo ponorným mixérem do hladka a přeceďte přes jemný cedník.

  • 100 g kmínový chléb nebo toustový chléb
  • olej na smažení

Chleba nebo toustový chléb nakrájejte na kostičky. A krutony můžete připravit tak že je buď na sucho opražíte v pánvi do zlatova. Krutony, ale rychle do sebe nasají polévku. Nebo je usmažte v oleji do zlatova, po usmažení vyndejte na savý papír. Tyto smažené krutony vydrží déle v polévce a jsou lepší.

Uzená česnečka s celestýnskými nudlemi podle Karolíny Kamberské

Celestýnské nudle jsem si zamilovala jako dítě u babičky, a když jsem se sama učila dělat nudle, začala jsem právě jimi. Snad proto, že princip pečení na pánvi jsem dobře znala, zatímco válení a sušení normálních nudlí mi přišlo jako alchymie. Ve skutečnosti je snadné oboje. Ale nemůžu si pomoct, celestýnské mám radši dodnes.

Na polévku

  • 5 brambor
  • 300 g uzené krkovice bez kosti a tepelně zpracované 
  • sůl 
  • 5 kuliček celého pepře 
  • 2 bobkové listy
  • 1 lžička sladké papriky
  • 7 stroužků česneku
  • pažitka na ozdobu

Na nudle

  • 50 g hladké mouky
  • 100 ml mléka
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • 2 lžíce másla

Brambory překrájejte na čtvrtiny a dejte je do hrnce, který naplníte 800 ml studené vody. Přidejte uzené vcelku a vodu nechte dojít k varu. Osolte, ale opatrně uzené už je slané… Přihoďte všechno koření (pepř, bobkový list a papriku) a vařte 15 minut. Připravte si nudle. Na těsto smíchejte v misce mouku, mléko, vajíčko a sůl, až vznikne řídké těsto. V pánvi upečte na másle postupně 2 palačinky. Položte je na sebe a nakrájejte z nich širší nudle.

Uzené po 15 minutách vyjměte z hrnce, nakrájejte ho na malé kostičky a vraťte do polévky. Přidejte prolisované stroužky česneku a polévku vařte ještě 2 minuty. Ochutnejte, případně osolte, ozdobte nasekanou pažitkou a můžete podávat

Uzená česnečka s celestýnskými nudlemi

Česnečka podle Martina Škody

  • 10 stroužků česneku
  • 6 lžic extra panenského olivového oleje
  • několik kapek octa balsamiko
  • 1 l drůbežího vývaru
  • mořská sůl a čerstvě umletý pepř

Na krutony

  • několik snítek čerstvé majoránky a hladkolisté petrželky
  • 4 plátky chleba bez kůrky
  • lžička másla
  • 2 stroužky česneku

Na servírování

  • nasekaná hladkolistá petrželka
  • asi 50 g parmazánu nebo čedaru

Česnek oloupejte, nasekejte na plátky a na olivovém oleji při nižší teplotě opečte dozlatova. Pozor, ať ho nespálíte, zhořkl by. Vývar v hrnci prohřejte, přidejte česnek, pár kapek octa balsamiko, sůl, pepř a nechte vařit při střední teplotě asi 30 minut.

Chleba nakrájejte na kostky. V hrnci rozpusťte máslo, přidejte nasekané bylinky a česnek. Vše promíchejte. Chleba naklaďte na pekáč, zalijte teplým máslem a proházejte jej tak, aby byl všechen obalený máslem s bylinkami. Pečte v troubě při 200 °C dozlatova (asi 5 minut).

Do talíře dejte pár upečených krutonů, zalijte je vývarem, přidejte nasekanou petrželku a nastrouhaný sýr. Kdo chce, může si přidat pro větší sílu ještě stroužek čerstvého česneku.

Česnečka podle Martina Škody, mladého kuchaře.

Polévka z pečeného česneku (Kuchařka Bez buchet se nevdáš)

  • 5 palic česneku
  • 3 velké brambory
  • 1 menší cibule
  • 2 lžíce másla
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • sůl a pepř
  • olivový olej
  • muškátový květ

Na ozdobu

  • 1 hrst hladkolisté petržele
  • 5 stroužků česneku

Troubu si rozpálíš na 180 °C. Česneky podélně rozřízneš, lehce zakápneš olivovým olejem a vyrovnáš do pekáčku vyloženého pečicím papírem, řeznou stranou dolů. Pečeš je asi 45 minut, dokud nezměknou, pak je necháš vychladnout. Mezitím si pokrájíš najemno cibuli. V hrnci rozehřeješ máslo a opečeš ji na něm doprůhledna. Brambory oloupeš a nakrájíš je na kostičky, přidáš je do hrnce a společně minutku smažíš.

Pak to všechno zaliješ vodou nebo zeleninovým vývarem a osolíš. Vaříš asi 20 minut, dokud brambory nezměknou. Pomalu by se ti měly dopékat česneky. Česneky vyloupneš ze slupky a prolisuješ je lisem na česnek (chvilku to trvá, vylisuj je raději stranou do misky). Z misky je přehodíš do polévky a všechno rozmixuješ tyčovým mixérem na hladký krém. Potom do hrnce přiliješ smetanu, zamícháš a dochutíš solí, pepřem a květem.

Na šňoření: 5 stroužků česneku nakrájíš na tenké plátky a na olivovém oleji opečeš dozlatova. Pozor, ať se nespálí a nezhořknou. Petrželku nakrájíš najemno, smícháš s česneky a ležérně pohodíš na polévku.

Polévka z pečeného česneku.
Autor:

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...