Česnečka od šéfkuchaře Radka Davida
- 40 g másla/vepřového sádla
- 100 g anglické slaniny
- 100 g cibule
- 30 g česneku
- 150 g brambor
- 1 l kuřecího vývaru
- sůl
- černý pepř
- petrželka
Na másle nebo vepřovém sádle orestujte anglickou slaninu nakrájenou na kostičky, přidejte cibulku nakrájenou na kostičky a zpěňte ji. Přidejte česnek nakrájený na plátky, brambory nakrájený na kostičky. Zalijte vývarem a vařte dokud brambory nezměknou. Dle potřeby osolte, přidejte nahrubo mletý černý pepř, nasekanou petrželku.
TIP: Pokud máte uvařené kroupy, tak je přidejte do hotové polévky.
Česnekový krém od šéfkuchaře Radka Davida
- 50 g másla
- 100 g cibule
- 60 g česneku
- 15 g mouky hladké
- 800 ml kuřecího vývaru
- 200 ml smetany 33%
- sůl
- bílý pepř
Na másle zpěňte cibulku nakrájenou na kostičky, přidejte česnek nakrájený na plátky. Zlehka orestujte, přidejte mouku a udělejte jíšku. Zalijte ji vývarem, prošlehejte metlou a vařte 20 minut pozvolna. Nakonec přidejte smetanu 33% , povařte 5 minut a rozmixujte v mixéru nebo ponorným mixérem do hladka a přeceďte přes jemný cedník.
- 100 g kmínový chléb nebo toustový chléb
- olej na smažení
Chleba nebo toustový chléb nakrájejte na kostičky. A krutony můžete připravit tak že je buď na sucho opražíte v pánvi do zlatova. Krutony, ale rychle do sebe nasají polévku. Nebo je usmažte v oleji do zlatova, po usmažení vyndejte na savý papír. Tyto smažené krutony vydrží déle v polévce a jsou lepší.
Uzená česnečka s celestýnskými nudlemi podle Karolíny Kamberské
Celestýnské nudle jsem si zamilovala jako dítě u babičky, a když jsem se sama učila dělat nudle, začala jsem právě jimi. Snad proto, že princip pečení na pánvi jsem dobře znala, zatímco válení a sušení normálních nudlí mi přišlo jako alchymie. Ve skutečnosti je snadné oboje. Ale nemůžu si pomoct, celestýnské mám radši dodnes.
Na polévku
- 5 brambor
- 300 g uzené krkovice bez kosti a tepelně zpracované
- sůl
- 5 kuliček celého pepře
- 2 bobkové listy
- 1 lžička sladké papriky
- 7 stroužků česneku
- pažitka na ozdobu
Na nudle
- 50 g hladké mouky
- 100 ml mléka
- 1 vejce
- špetka soli
- 2 lžíce másla
Brambory překrájejte na čtvrtiny a dejte je do hrnce, který naplníte 800 ml studené vody. Přidejte uzené vcelku a vodu nechte dojít k varu. Osolte, ale opatrně uzené už je slané… Přihoďte všechno koření (pepř, bobkový list a papriku) a vařte 15 minut. Připravte si nudle. Na těsto smíchejte v misce mouku, mléko, vajíčko a sůl, až vznikne řídké těsto. V pánvi upečte na másle postupně 2 palačinky. Položte je na sebe a nakrájejte z nich širší nudle.
Uzené po 15 minutách vyjměte z hrnce, nakrájejte ho na malé kostičky a vraťte do polévky. Přidejte prolisované stroužky česneku a polévku vařte ještě 2 minuty. Ochutnejte, případně osolte, ozdobte nasekanou pažitkou a můžete podávat
Česnečka podle Martina Škody
- 10 stroužků česneku
- 6 lžic extra panenského olivového oleje
- několik kapek octa balsamiko
- 1 l drůbežího vývaru
- mořská sůl a čerstvě umletý pepř
Na krutony
- několik snítek čerstvé majoránky a hladkolisté petrželky
- 4 plátky chleba bez kůrky
- lžička másla
- 2 stroužky česneku
Na servírování
- nasekaná hladkolistá petrželka
- asi 50 g parmazánu nebo čedaru
Česnek oloupejte, nasekejte na plátky a na olivovém oleji při nižší teplotě opečte dozlatova. Pozor, ať ho nespálíte, zhořkl by. Vývar v hrnci prohřejte, přidejte česnek, pár kapek octa balsamiko, sůl, pepř a nechte vařit při střední teplotě asi 30 minut.
Chleba nakrájejte na kostky. V hrnci rozpusťte máslo, přidejte nasekané bylinky a česnek. Vše promíchejte. Chleba naklaďte na pekáč, zalijte teplým máslem a proházejte jej tak, aby byl všechen obalený máslem s bylinkami. Pečte v troubě při 200 °C dozlatova (asi 5 minut).
Do talíře dejte pár upečených krutonů, zalijte je vývarem, přidejte nasekanou petrželku a nastrouhaný sýr. Kdo chce, může si přidat pro větší sílu ještě stroužek čerstvého česneku.
Polévka z pečeného česneku (Kuchařka Bez buchet se nevdáš)
- 5 palic česneku
- 3 velké brambory
- 1 menší cibule
- 2 lžíce másla
- 250 ml smetany ke šlehání
- sůl a pepř
- olivový olej
- muškátový květ
Na ozdobu
- 1 hrst hladkolisté petržele
- 5 stroužků česneku
Troubu si rozpálíš na 180 °C. Česneky podélně rozřízneš, lehce zakápneš olivovým olejem a vyrovnáš do pekáčku vyloženého pečicím papírem, řeznou stranou dolů. Pečeš je asi 45 minut, dokud nezměknou, pak je necháš vychladnout. Mezitím si pokrájíš najemno cibuli. V hrnci rozehřeješ máslo a opečeš ji na něm doprůhledna. Brambory oloupeš a nakrájíš je na kostičky, přidáš je do hrnce a společně minutku smažíš.
Pak to všechno zaliješ vodou nebo zeleninovým vývarem a osolíš. Vaříš asi 20 minut, dokud brambory nezměknou. Pomalu by se ti měly dopékat česneky. Česneky vyloupneš ze slupky a prolisuješ je lisem na česnek (chvilku to trvá, vylisuj je raději stranou do misky). Z misky je přehodíš do polévky a všechno rozmixuješ tyčovým mixérem na hladký krém. Potom do hrnce přiliješ smetanu, zamícháš a dochutíš solí, pepřem a květem.
Na šňoření: 5 stroužků česneku nakrájíš na tenké plátky a na olivovém oleji opečeš dozlatova. Pozor, ať se nespálí a nezhořknou. Petrželku nakrájíš najemno, smícháš s česneky a ležérně pohodíš na polévku.