1. ledna 2019 5:59 Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Vyzrajte na kocovinu. Přinášíme 5 jednoduchých receptů na česnečku

Česnečka | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Česnečka | foto: Shutterstock

Česnečka dokáže probrat žaludek, je chutná a stačí na ni pár surovin. Samozřejmě, že si ji můžete udělat kdykoliv, ale na kocovinu je to jeden z nejlepších pokrmů. Server Lidovky.cz přináší pět jednoduchých receptů.

Česnečka od šéfkuchaře Radka Davida

  • 40 g másla/vepřového sádla
  • 100 g anglické slaniny
  • 100 g cibule
  • 30 g česneku
  • 150 g brambor
  • 1 l kuřecího vývaru
  • sůl
  • černý pepř
  • petrželka

Na másle nebo vepřovém sádle orestujte anglickou slaninu nakrájenou na kostičky, přidejte cibulku nakrájenou na kostičky a zpěňte ji. Přidejte česnek nakrájený na plátky, brambory nakrájený na kostičky. Zalijte vývarem a vařte dokud brambory nezměknou. Dle potřeby osolte, přidejte nahrubo mletý černý pepř, nasekanou petrželku.

TIP: Pokud máte uvařené kroupy, tak je přidejte do hotové polévky.

Česnekový krém od šéfkuchaře Radka Davida

  • 50 g másla
  • 100 g cibule
  • 60 g česneku
  • 15 g mouky hladké
  • 800 ml kuřecího vývaru
  • 200 ml smetany 33%
  • sůl
  • bílý pepř

Na másle zpěňte cibulku nakrájenou na kostičky, přidejte česnek nakrájený na plátky. Zlehka orestujte, přidejte mouku a udělejte jíšku. Zalijte ji vývarem, prošlehejte metlou a vařte 20 minut pozvolna. Nakonec přidejte smetanu 33% , povařte 5 minut a rozmixujte v mixéru nebo ponorným mixérem do hladka a přeceďte přes jemný cedník.

  • 100 g kmínový chléb nebo toustový chléb
  • olej na smažení

Chleba nebo toustový chléb nakrájejte na kostičky. A krutony můžete připravit tak že je buď na sucho opražíte v pánvi do zlatova. Krutony, ale rychle do sebe nasají polévku. Nebo je usmažte v oleji do zlatova, po usmažení vyndejte na savý papír. Tyto smažené krutony vydrží déle v polévce a jsou lepší.

Uzená česnečka s celestýnskými nudlemi podle Karolíny Kamberské

Celestýnské nudle jsem si zamilovala jako dítě u babičky, a když jsem se sama učila dělat nudle, začala jsem právě jimi. Snad proto, že princip pečení na pánvi jsem dobře znala, zatímco válení a sušení normálních nudlí mi přišlo jako alchymie. Ve skutečnosti je snadné oboje. Ale nemůžu si pomoct, celestýnské mám radši dodnes.

Na polévku

  • 5 brambor
  • 300 g uzené krkovice bez kosti a tepelně zpracované 
  • sůl 
  • 5 kuliček celého pepře 
  • 2 bobkové listy
  • 1 lžička sladké papriky
  • 7 stroužků česneku
  • pažitka na ozdobu

Na nudle

  • 50 g hladké mouky
  • 100 ml mléka
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • 2 lžíce másla

Brambory překrájejte na čtvrtiny a dejte je do hrnce, který naplníte 800 ml studené vody. Přidejte uzené vcelku a vodu nechte dojít k varu. Osolte, ale opatrně uzené už je slané… Přihoďte všechno koření (pepř, bobkový list a papriku) a vařte 15 minut. Připravte si nudle. Na těsto smíchejte v misce mouku, mléko, vajíčko a sůl, až vznikne řídké těsto. V pánvi upečte na másle postupně 2 palačinky. Položte je na sebe a nakrájejte z nich širší nudle.

Uzené po 15 minutách vyjměte z hrnce, nakrájejte ho na malé kostičky a vraťte do polévky. Přidejte prolisované stroužky česneku a polévku vařte ještě 2 minuty. Ochutnejte, případně osolte, ozdobte nasekanou pažitkou a můžete podávat

Uzená česnečka s celestýnskými nudlemi

Česnečka podle Martina Škody

  • 10 stroužků česneku
  • 6 lžic extra panenského olivového oleje
  • několik kapek octa balsamiko
  • 1 l drůbežího vývaru
  • mořská sůl a čerstvě umletý pepř

Na krutony

  • několik snítek čerstvé majoránky a hladkolisté petrželky
  • 4 plátky chleba bez kůrky
  • lžička másla
  • 2 stroužky česneku

Na servírování

  • nasekaná hladkolistá petrželka
  • asi 50 g parmazánu nebo čedaru

Česnek oloupejte, nasekejte na plátky a na olivovém oleji při nižší teplotě opečte dozlatova. Pozor, ať ho nespálíte, zhořkl by. Vývar v hrnci prohřejte, přidejte česnek, pár kapek octa balsamiko, sůl, pepř a nechte vařit při střední teplotě asi 30 minut.

Chleba nakrájejte na kostky. V hrnci rozpusťte máslo, přidejte nasekané bylinky a česnek. Vše promíchejte. Chleba naklaďte na pekáč, zalijte teplým máslem a proházejte jej tak, aby byl všechen obalený máslem s bylinkami. Pečte v troubě při 200 °C dozlatova (asi 5 minut).

Do talíře dejte pár upečených krutonů, zalijte je vývarem, přidejte nasekanou petrželku a nastrouhaný sýr. Kdo chce, může si přidat pro větší sílu ještě stroužek čerstvého česneku.

Česnečka podle Martina Škody, mladého kuchaře.

Polévka z pečeného česneku (Kuchařka Bez buchet se nevdáš)

  • 5 palic česneku
  • 3 velké brambory
  • 1 menší cibule
  • 2 lžíce másla
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • sůl a pepř
  • olivový olej
  • muškátový květ

Na ozdobu

  • 1 hrst hladkolisté petržele
  • 5 stroužků česneku

Troubu si rozpálíš na 180 °C. Česneky podélně rozřízneš, lehce zakápneš olivovým olejem a vyrovnáš do pekáčku vyloženého pečicím papírem, řeznou stranou dolů. Pečeš je asi 45 minut, dokud nezměknou, pak je necháš vychladnout. Mezitím si pokrájíš najemno cibuli. V hrnci rozehřeješ máslo a opečeš ji na něm doprůhledna. Brambory oloupeš a nakrájíš je na kostičky, přidáš je do hrnce a společně minutku smažíš.

Pak to všechno zaliješ vodou nebo zeleninovým vývarem a osolíš. Vaříš asi 20 minut, dokud brambory nezměknou. Pomalu by se ti měly dopékat česneky. Česneky vyloupneš ze slupky a prolisuješ je lisem na česnek (chvilku to trvá, vylisuj je raději stranou do misky). Z misky je přehodíš do polévky a všechno rozmixuješ tyčovým mixérem na hladký krém. Potom do hrnce přiliješ smetanu, zamícháš a dochutíš solí, pepřem a květem.

Na šňoření: 5 stroužků česneku nakrájíš na tenké plátky a na olivovém oleji opečeš dozlatova. Pozor, ať se nespálí a nezhořknou. Petrželku nakrájíš najemno, smícháš s česneky a ležérně pohodíš na polévku.

Polévka z pečeného česneku.
Lidovky.cz

Najdete na Lidovky.cz