130 let
Syrové maso (ilustrační foto)

Syrové maso (ilustrační foto) | foto: Shutterstock

Kde bylo zvíře poraženo? Původ masa musí být nově na etiketách

Jídlo
  •   9:23
PRAHA - Od středy se v celé Evropské unii včetně Česka výrazně rozšíří povinné značení původu u masa. Až dosud se povinně údaj o původu uváděl pouze u hovězího, nyní o ní budou muset výrobci informovat také u vepřového, drůbežího, skopového a kozího masa.

Zákazník se nově z obalu dozví, z jaké země zvíře pocházelo, a kde bylo poraženo. Podle ministra zemědělství Mariana Jurečky je změna dalším konkrétním krokem ke zlepšení informovanosti spotřebitelů při nákupu potravin. „Pokud bylo zvíře chováno v jedné a poraženo v druhé zemi, musí výrobce uvést na etiketě nebo cedulce u prodejního pultu oba dva údaje,“ uvedl ministr. Pokud bylo zvíře chováno i poraženo v jedné zemi, stačí, když výrobce zveřejní pouze údaj o původu zvířete.

Chov zvířat a rodokmen

Pro každý druh zvířete je stanovena konkrétní lhůta, která musí být splněna, aby mohlo být uvedeno, že zvíře pocházelo z dané země. Například u drůbeže představuje tato lhůta minimálně jeden měsíc.

Lidé při nákupu potravin koukají na kvalitu. Řídí se ale slevami

„Lidé budou zkrátka lépe informování o historii masa, a to i v případě, kdy mělo zvíře bohatší rodokmen,“ uvedla Kateřina Lacinová z certifikační společnosti Bureau Veritas. „Například prase se mohlo narodit v Polsku, kde bylo zároveň chováno, ale několik měsíců před porážkou bylo převezeno do České republiky,“ dodala.

„Kuřata, která k nám byla dovezena ze zahraničí, byla dříve označována jako česká. Stačilo, aby je naporcoval a zabalil tuzemský zpracovatel. Toto označení tedy bylo z hlediska spotřebitele poněkud matoucí, protože informace o tom, kde se kuře vylíhlo a bylo chováno, zákazníci neměli k dispozici,“ řekla Lacinová. 

Hotovky z obchodu, či kvalitní potraviny? Jak jedí Češi ve městech a na venkově

Až dosud legislativa umožňovala, aby byl kód pro Českou republiku CZ uváděn například u kuřat, která byla do země dovezena z jiné země a u českého zpracovatele pouze naporcována a zabalena. Údaj o tom, kde se kuře vylíhlo a bylo vykrmeno a poraženo, tak chybí. Čeští spotřebitelé se zejména po sérii afér v předchozích letech začali více zajímat o původ potravin, které kupují. Výrobci potravin proto začali zdůrazňovat tuzemský původ svých výrobků a surovin.

Kontroly a pokuty

Správnost údajů u čerstvého i mraženého masa budou kontrolovat Státní veterinární správa a Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Za porušení povinnosti bude hrozit výrobci pokuta ve výši až deseti milionů korun.

Autoři: ČTK, ape