25. února 2012 7:00 Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Hrozny seschly, teď z nich vinaři lisují slámové víno

Slámové víno musí vykazovat nejméně sedmadvacet stupňů cukernatosti.  | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Slámové víno musí vykazovat nejméně sedmadvacet stupňů cukernatosti. | foto: ČTK

LECHOVICE Hrozny, které několik měsíců sesychaly na slámě, se dočkaly. Vinaři z nich v těchto dnech připravují slámové víno. Tato specialita se vyrábí z kuliček hroznů, které jsou seschlé natolik, že z nich vinaři získají jen třetinu obvyklého množství šťávy. Jejich cukernatost se naopak téměř zdvojnásobí.

S lisováním slámového vína začali například v Lechovicích na Znojemsku. Letos slámové víno dělají z odrůdy Veltlínské zelené. Asi 780 kilogramů hroznů sklidili koncem října. Cukernatost při sklizni byla 21,1 procenta. "Odhadujeme, že z množství hroznů bude tak patnáct až dvacet procent vína, tedy asi 150 litrů," uvedl Ivan Kalaš ze společnosti Vinné sklepy Lechovice.

S lisováním takzvaného slámového vína začali v Boroticích na Znojemsku vinaři z Vinných sklepů Lechovice.

S lisováním takzvaného slámového vína začali v Boroticích na Znojemsku vinaři z Vinných sklepů Lechovice.

Firma oproti minulým roků nebude letos dělat další specialitu, kterou je ledové víno. Počasí firmě nepřálo. Koncem loňského roku teploty na vinicích nedosáhly požadovaných mrazů. "Koncem listopadu začaly padat na zem, takže ten hektar a půl jsme předčasně sebrali. Ledové víno tak letos nebude," uvedl Roman Staněk z firmy.

Výrobou slámového vína se v kraji zabývá více vinařství. Příkladem je Znovín Znojmo nebo vinař Petr Marcinčák. Podle tajemníka Svazu vinařů Martina Půčka je jejich počet "mírně narůstající".

Slámové víno se smí vyrábět jen z vybraných zdravých a nepoškozených hroznů.

Slámové víno se smí vyrábět jen z vybraných zdravých a nepoškozených hroznů.

Vinaři už na vysychání hroznů nemusí čekat tak dlouho jako v minulosti. Lisovat je mohou teoreticky už po dvou měsících. Dříve to byly minimálně tři měsíce. "Důležité je, aby cukernatost byla minimálně 32 stupňů. Když hrozny leží déle, mohou na ně dosáhnout plísně. Vinaři se o ně musí více starat a shnilé hrozny vyhazovat," uvedl Půček.

Slámová vs. ledová vína

Slámová vína, stejně jako podobná specialita - vína ledová, jsou gurmánskou specialitou. Velmi sladký až sirupový mok se plní většinou do lahví o objemu dva decilitry. Jedna lahev se prodává za cenu od 300 korun. Používají se při zvláštních příležitostech nebo ke slavnostním přípitkům.

Roční produkce slámových a ledových vín v Česku se pohybuje v řádech tisíců litrů, což nedosahuje ani jednoho procenta z celkové výroby vína v zemi.

ČTĚTE TAKÉ:

Vinaři letos extrémně dlouho čekali na mrazy, které místo na konci sezóny 2011 přišly až na přelomu ledna a února 2012. Úroda ale bude stát za to.
Lisování ledového vína. Voda zůstává v bobulích v podobě krystalků a ven se dostává jen velice hustá sladká šťáva.


Ledové víno se smí vyrábět pouze z hroznů, které mají při sklizni minimální teplotu šest stupňů pod nulou a šťáva z nich nesmí roztát po celou dobu lisování. Letos někteří vinaři na sklizeň hroznů pro výrobu ledového vína čekali až do začátku února. Bylo to neobvykle dlouho. Teprve na přelomu ledna a února přišly do vinic dostatečné mrazy.

Lidovky.cz, ČTK