Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Z Ukrajiny není jenom boršč. Připravte si holubce či pelmeně

Jídlo

  13:07
Pravý hustý boršč z červené řepy vařený na špeku, podávaný s krajícem chleba se sádlem a česnekem, patří k základům ukrajinské kuchyně. Ale není to pouze tato skvělá polévka, jejíž komické verze, na hony vzdálené originálu, nabízejí některé české restaurace.

Pelmeně jsou těstoviny připomínající italské tortellini.

Dalšími, více či méně známými specialitami jsou i grilované šašliky, bramborové taštičky varenyky nebo deruny, placky připomínající naše bramboráky. Ukrajinský kuchař Igor Obryn nám představí další oblíbená jídla - zelné závitky "holubce" a populární pelmeně.

Holubci a ukrajinské tortellini
"V hrnci s vodou vaříme dvacet minut hlávku bílého zelí, do jejích měkkých listů se pak zabalí rýžová směs," začíná Igor Obryn vařit holubce. "Zároveň si na pánvi osmahneme nastrouhanou mrkev s cibulí, uvaříme rýži a všechno to v míse promícháme s umletým vepřovým masem. Směs osolíme, opepříme, přidáme česnek a zabalíme do zelných listů. Závitky namačkáme do kastrolu těsně k sobě ve více vrstvách. Ty můžeme proložit bobkovým listem. Do plné nádoby dáme kousky sádla a ještě ji prolijeme smetanou a trochou zbylé vody z uvařeného zelí. Pečeme v troubě asi hodinu."

Další ukrajinskou pochoutkou jsou pelmeně, těstoviny připomínající italské tortellini. Nejdříve si z 300 g hladké mouky, vody a soli připravíme tuhé těsto, jež necháme půlhodinku uležet. "Poté těsto rozválíme a vykrojíme pěticentimetrové čtverečky. Na každý z nich položíme trochu směsi z 350 g mletého masa - nejlepší je promíchat vepřové a hovězí -, cibule, soli a pepře. Těsto přeložíme napůl, okraje přimáčkneme k sobě a pak ještě přitiskneme špičky," popisuje Igor Obryn. Taštičky se vaří asi šest minut v osolené vodě s bujonem. Nakonec dáme horké pelmeně na talíř a přelijeme zakysanou smetanou.

Speciality z Brna a Litomyšle
V Česku sice žije hodně Ukrajinců, ale restaurací s jejich tradiční kuchyní u nás moc nenajdeme. Jednou z výjimek je brněnský podnik Tryzub, ležící v Koželužské ulici (www.tryzub.cz). Nabízejí tu všechny ukrajinské pochoutky: pravý boršč, několik druhů pelmení, varenyky, holubce nebo šašlik. Nechybí ani originální sladká tečka v podobě tvarohových placiček zvaných syrnyky a výtečného čornoslyvu - sušených švestek máčených ve víně. Vše můžete zapít typickým kvasem.

Restaurace U Kolji z Litomyšle (www.ukolji.cz) je dalším podnikem, který stojí za návštěvu. Mezi tradičními specialitami nechybí deruny s brynzovou omáčkou nebo slané masové palačinky nazývané blinčiky. A kdo nemá chuť na ukrajinskou kuchyni, může si dát třeba jídlo, kterému tu říkají salát pro pořádné chlapy, se smaženými jalapeňos a kuřecími křidélky.

Autor: