Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Z vlaku bar. V pendolinu míchají koktejly

Jídlo

  13:57
PRAHA - Rum se zázvorovou limonádou, vodka s brusinkovou šťávou nebo citrusovou limonádou či bezinka s rumem zpříjemní jízdu vlakem cestujícím, kteří se vydají v letních měsících po české železnici pendolinem.
Koktejly - ilustrační foto

Koktejly - ilustrační foto foto: Shutterstock

Jakýmsi bonusem projektu Nová gastronomie, který si klade za cíl zkvalitnit gastronomický servis na kolejích, jsou míchané nápoje, jež si zájemci od začátku července mohou připravovat podle vlastního přání. "Je to rituál a jakási hra. Cestující si může sám vybírat složení a regulovat poměry nápojů," řekl barman Martin Baťha, který se podílel na přípravě nové koncepce vlakového servisu.

Upozornil, že hosté si mohou nakombinovat alkoholické i nealkoholické drinky podle vlastní chuti. Na výběr mají z destilátů kvalitní vodku nebo kubánský rum, které mohou smíchat se sycenými limonádami využívanými pro přípravu klasických koktejlů.

Potíže s ledem
Podle Baťhy se při přípravě míchaných nápojů i jejich konzumaci musí přihlížet ke specifikám železniční dopravy. "Museli jsme se vzdát míchání koktejlů v šejkru a zvolili jsme raději dvojsložkové sycené nápoje," uvedl barman, který je medailistou domácích i světových soutěží v přípravě míchaných nápojů. Značný problém je při cestě vlakem led. Souprava je v pohybu i několik dnů a doplňování zásob by mohlo zkomplikovat servis. Pro letní osvěžení tak byly zvoleny speciálně ochucené limonády, které se dobře "snoubí" s vybranými destiláty. Nápoje se musejí předchladit v lednici a servírují se přímo před podáváním.

Pendolino

Vyřešit nestabilitu jízdy na kolejích by měla speciální sklenička, kterou cestující obdrží při konzumaci míchaných nápojů. "Sklenka se naklápí na různé strany v rytmu jízdy," vysvětlil barman. Konické dno se otáčí podle toho, jak vlak vjíždí do zatáček. Nádobu prý může cestující odložit bez obav, že o její obsah přijde.

Vodka a kubánský rum
Podle Baťhy je cílem nové koncepce nabídnout cestujícím při jízdě vlakem chuťový zážitek i jakousi zábavu. "Nápoje by měly být chutné, osvěžující a letního rázu. Zvolili jsme chutě zázvoru, bezinky, citrusu a brusinky," uvedl. Podle něj jde o příchutě, které se dobře prolínají s vodkou a kubánským rumem. "Jsou to letní atraktivní chutě, které osvěžují s destilátem nebo bez něj," dodal.

Cestující mají v pendolinu k dispozici vlakové bistro, kde mohou vybírat z nabídky alkoholických i nealkoholických nápojů. V provozu je i minibar, který nabízí občerstvení na místě. Dopřát si mohou mimo jiné teplé nápoje včetně čaje, kávy, kakaa či horké čokolády. Espresso přijde na 35 korun. Nový míchaný nápoj stojí 99 korun.

"Letní míchané nápoje zařazujeme jako určitý bonus výhradně na spojích pendolina. Podle zájmu vyhodnotíme, zda v nabídce pro podzimní či zimní sezonu budou zvoleny jiné chuťové kombinace," řekl Jan Valeš ze společnosti JLV, která koncept Nová gastronomie na kolejích zajišťuje. Je zaměřený na zkvalitnění gastronomie na kolejích a sází na sezónní nabídku. Spolu s letními nápoji mohou cestující v současné době vybírat z letního menu.

Autoři: ,
Témata: nápoj, limonáda, koktejl

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
RECEPČNÍ

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
Jihomoravský kraj
nabízený plat: 30 550 - 30 550 Kč