Diskuse k článku: Za stav české gastronomie může komunistická lůza, říká kuchař Jakubec

Diskuse uzavřena, nelze přidávat příspěvky

  • Příspěvků: 127
  • Poslední: 1.8.2018 21:18
  • Řadit dle: vláken
  • času vložení
T. Tom.Slama.64@Seznam.Cz 1.8.2018 21:18

Vidíte,a já jsem si myslel,že špekáčky z fekálií se začaly vyrábět ,až když byly zrušeny komunistické normy.Do té doby se vyráběly z masa.

A. Fafejta 16.7.2018 15:10

Nejhorší je mít z české gastronomie gastroenteritidu, vzpomínám na jednu před 4 lety ze Špindlerova mlýna, dodnes skvěle dochovaného komunistického skanzenu.

J. Novák 15.7.2018 22:29

Po 28 letech svádět stav českého stravování na Komunisty, to je lež, jako věž a autor článku to dobře ví. Ba naopak, ze Komančů jsme jedli kvalitní uzeniny, které byly vyráběny podle ČSN a měkké salámy měli řezníci pověšeny v teple na hácích, ty se přesto nezkazily a krásně voněly. Dnešní uzeniny mají prodejci v chlaďácích a ty přesto zelenají a v ledničce se nakrájené za pár dnů zkazí. Kdo to je ta lůza? Nejsou to náhodou bývalí vážení a milí spoluobčané, které takto oslovoval Havel z balkónu, když je žádal, aby mu pomohli odstavit Komunisty od moci? Občané mu tehdy uvěřili a nyní jsou nazýváni lůzou.

J. Škodák 16.7.2018 15:16

Pravděpodobně jste byl hluchý, slepý a neměl jste čich. V řeznictvích to smrdělo jako u rasa a co na těch hácích vyselo? Skoro nic! Kyž něco přišlo lepšího, tak to hned zmizelo a řezníci to měli jenom jako podpultovku! Takové kecy Vám můžou sežrat jenom ignoranti, kteří v té době nežili. Vystihuje to jeden vtip za totáče: V době VŘSR zvolá jeden zákazník stojící ve frontě na maso:„ Je jaro, je jaro, je jaro!" Ostatní kolem něho si říkají asi je blázen a on nato:„Je jaro, je jaro, salámy se zelenají!"

M. Chmelíček 23.7.2018 10:31

Snad nečekáte od komunisty a esenbáka nějakou soudnost.

J. Sovák 27.7.2018 22:59

Směšný příspěvek. Clubit se za dalších 30 let jak jsme pokročili i když srovnání kvůli vývoji a technickému pokroku není možné je zábavné. To je jako by jsme chtěli srovnávat první a druhou světovou válku a zahrnuli do toho ještě i Lenina, agenta Německa, který byl vyslaný do Ruska v době první světové války.

P. Sulc 13.7.2018 22:43

To jsou zase blbe kecy. Veprova s knedlikem, husicka, svickova, ptacky, koprovka, rizek, to chutnalo stejne pred bolsevikem, za bolsevika i za Babise.

M. Pechar 14.7.2018 0:10

Nejde o to, co si vaříte doma, ale o kulturu pohostinství, o restaurace.

J. Škodák 14.7.2018 9:09

Nebylo tomu tak! Prasata se vykrmovala na sádlo a podle toho to také plavalo v sádle, husička ve státních obchodech nebyla k mání a málo restaurací ji nabízelo, pravá svíčkova byla podpultovka a pravá byla jen v hotelech s hvězdičkami, hovězí bylo ze starých kráv, které již nedávaly mléko, koprovka se podobala více bílému lepidlu a to nikdy s čerstvým koprem a z takových tučných řízků v restauracích na přepáleném tuku bychom dnes dostali žlučníkový záchvat!

P. Sulc 15.7.2018 4:20

Pravda, dnee je stavnata veprova rarita, nema sice cholesterol, ale je to suchota, prasata na jatkach spise pripominaji zavodni chrty. Ja preci jen radeji ta sadelnata. A na cholesterol mam leky.

J. Škodák 16.7.2018 15:05

Ale kuš! To, co plave v sádle nemusí být šťavnaté!

P. Sulc 16.7.2018 22:28

Takze patrite k hadacum, co museji mit vzdycky pravdu. Jsou to vetsinou lide nejak zakomplexovani a ted si dokazuji svoji velikost.

J. Škodák 17.7.2018 14:43

Ale kuš! Reagujte laskavě proti argumentem a ne takovou hloupostí. Víte snad, že maso, které je libové může být šťavnaté. Záleží však na tom, jak ho upravíme a tučné maso i když plave ve vlastním tuku, nemusí být šťavnaté!

A. Stiess 13.7.2018 19:01

Takže ten, kdo se chce dobře a levně najíst je podle tohoto bl6ečka lůza.

V jeho "restauraci" je večeře pro 4 osoby za 6000 Kč - bez nápojů - tak holt musí všem nadávat do lůzy, aby mu tam nějaká "nelůza" zabloudila. Podle fotek na knizexischtů jsou porce alá "škoda špinit talíř". Naštěstí je dnes dost vynikajících restaurací - pro zážitkovou gastro jsem si oblíbil např. Mlýnec na Novotného lávce - třeba i proto, že si tam mohu stůl zarezervovat - na rozdíl od hospody tohoto xxxx.

M. Pechar 14.7.2018 0:11

„Takže ten, kdo se chce dobře a levně najíst je podle tohoto bl6ečka lůza.“

Kde to píše?

A. Stiess 14.7.2018 16:35

To je zvláštní porucha - psát umíte - číst ne.

P. Šraier 13.7.2018 16:38

No nechci se do toho panu kuchaři plést, ale mám dojem, že takzvaná česká kuchyně směřovala k úpadku už za války nebo i před válkou. Do lepších restauracích chodila jen hrstka lidí a ostatní jedli, co se kde dalo. A co se jak dalo nastavit....;-) Tatínek mi třeba vyprávěl, že když měli maso aspoň jednou za týden, tak to byl velký svátek.

J. Janula 13.7.2018 13:26

Poté, co mě vyhodili z vysoké školy jsem se živil jako kuchař a číšník do roku 1989, takže mohu porovnávat. Zaprvé kuchaři a číšníci, kteří nás učili nebio zaučovali byli profíci z I. republiky a ovládali řemeslo mnohem líp než ti dnešní. V každé restauraci byl rejžon na nahřívání talířů, věc dnes neznámá, servírovalo se zásadně zprava, kuchaři (v čepicích) chodili čistí, číšníci v černých botách i ponožkách. Kvalita jídla byla na mnohem vyšší úrovni stejně jako jejich výběr a cenově přístupná, hygienické požadavky i výrobní postupy byly také na výši. Vzhledem k tomu, že mi soudruzi vyhodili ze školy a nedali mi pokoj ani potom nejsem určitě jejich sympatizant ale posuzovat dobu, ve které jsem nežil je podle mě mimo mísu.

V. Kotas 13.7.2018 14:07

Za všechno přece můžou komunisti, jak tvrdí ČT.

J. Škodák 13.7.2018 14:23

To jste popsal správně, protože ta generace se vyučila v době kdy nebyla ta komunistická totalita u moci. To také platilo např.o zaměstnancích Baťi na Zlínsku. Nějakou dobu se ještě žilo z podstaty této tradice. Po zazvonění klíči komunistická totalita sice skončila, ale v této tradici se pokračuje vesele dále a tím, co jste napsal to jenom potvrzujete!

P. Šraier 13.7.2018 16:40

Jedna věc byla, co vás kdo učil, druhá věc, jak to nakonec v běžném provozu vypadalo a kolik se toho rozkradlo ....;-)

Samozřejmě nemluvím o těch několika lepších restauracích anebo hotelích.

J. Janula 13.7.2018 19:02

to jako chcete říct, že se teď nekrade? naopak se dřív kradlo míň protože lidi měli strach z bolševika. Jídlo v tzv. III. cenové skupině mělo vyšší úroveň než dnes v mnoha hotelích. číšníci chodí jak vagabundi, jídlo vám hodí jako psovi. dřív kdo neunesl čtyři talíře na ruce nesměl roznášet jídla, dneska je neunese nikdo! To, že mě soudruzi serou na tom nic nezmění.

J. Škodák 13.7.2018 20:59

Není tomu tak! Dříve se kradlo více drobností, protože to nebylo k dostání a když jsme u těch potravin tak se stály fronty na maso, brambory, máslo....Asi jste neviděl ten slovenský film o učitelce za totáče, kterak držela rodiče v šachu nedostatkovým zbožím. Bylo to natočeno podle skutečnosti! Dnes se krade ve velkém a vidíme to dokonce v přímém přenosu!

J. Škodák 14.7.2018 10:56

Kolik je Vám let, že kecáte takové nesmysly. Obsluha za totáče byla mizerná! Jen v internacionálních hotelech byli číšníci na úrovni. V těch restauracích III. cenové skupiny byly špinavé ubrusy a číšníci v usmoleném oděvu a smrděly od kouře, potu a přepáleného tuku. Na jídelním lístku malý výběr a často již v poledne proškrtaný, protože došly nedostatkové suroviny. Tak taková byla realita!

J. Sovák 27.7.2018 23:04

Hezky Vás to současné školství poznačilo. Toho se již nezbavíte.

P. Kment 13.7.2018 12:38

P. Haraším by se měl léčit ... Extrémní pravičák je stejně špatný jako extrémní levičák... Lidi jako Vy jsou přesně ti lidé ,kteří ničemu a nikomu nikdy neprospějí a jsou (dle mého soudu) zcela zbyteční....

M. Losa 13.7.2018 12:18

Dement.

P. Dvořák 13.7.2018 12:16

Cenzura a nebetyčná korektnost funguje na plné pecky. Nepustí ani proloženě slovo, kterým se běžně označuje vykleštěný samec tura domácího. Napíšu to znovu:

Je to XXX. Napsal: Nebýt totality, vyvíjela by se podle něj česká gastronomie správným směrem. „Lidé se v té době chtěli jednorázově hodně najíst za co nejméně peněz,“ A já dodávám: Kdežto dne se lidé chtějí najíst co nejméně za co nejvíc peněz.

P. Kment 13.7.2018 12:41

souhlas ... rozumí té době a ví o čem mluví chlapec...

J. Novák 13.7.2018 12:47

Je fakt, že to pro některé měl napsat víc po lopatě. Třeba: "Hlavním kritériem při výběru jídla se stala cena a množství."

Najdete na Lidovky.cz