130 let

Zachraň jídlo: Jak uchovat zeleninu? Zkuste cuketový relish

Jídlo
  •   6:09
Nakládaná nebo kvašená zelenina není nic nového - jedná se o ten nejpřirozenější způsob, jak přes dlouhou zimu zachovat důležité vitamíny, které přes léto vykouzlilo slunce a déšť. Navíc nakládaná zelenina podporuje trávení a posiluje imunitu.

Pokud máte nadbytek zeleniny a chcete si postupně udělat zásoby, podívejte se na nové video iniciativy Zachraň jídlo. Míso okurek se tentokrát nakládají cukety. Je to výtečný recept a jako vždy jednoduchý. Naložené cukety s cibulí a kurkumou se jako příloha skvěle hodí k masovým pokrmům. V lednici vám ve sklenici vydrží až tři týdny.

Princip konzervování díky octu:
Ocet je produkt druhotné fermentace ovoce nebo obiloviny. Během první fermentace kvasinky přemění cukr na alkohol (víno), při druhé bakterie přemění alkohol na ocet (kyselina acetoctová)

  • v kyselém prostředí nemohou přežít žádné bakterie. Zelenina naložená v octu je jim konzervována
  • ocet musí mít minimálně 5% kyselost
  • další vhodný ocet na nakládání je bílý vinný ocet
  • cuketový relish (nakládaná cuketa z videa) je způsob, jak uchovat zeleninu
  • hodí se k masu, do hamburgeru, k paštikám, na chléb
  • nemusí se zavařovat, vydrží v lednici minimálně 3 týdny. Ale spíš ne, protože se sní.

Zachraň jídlo

Skupina Zachraň jídlo se problémem plýtvání v zemědělství zabývá už od roku 2014, kdy během úspěšného happeningu Tisíc kilo rozdala u Národního divadla 2,5 tuny mrkví, cibulí a brambor, které neprošly výběrem. V roce 2015 uspořádala happening Křivá polévka, kdy se na stejném místě rozdalo 2 000 porcí polévek z nevyhovující zeleniny.

Autor: Lidovky.cz
Témata: zelenina, jídlo, ocet