Pečivo je nejčastěji vyhazovanou potravinou – kupujeme ho tolik, že ho nestíháme včas spotřebovat. V Evropské unii se každoročně vyhodí 88 milionů tun potravin, největší část tvoří právě pečivo.
Boj proti plýtvání. Křivá zelenina míří do luxusních restaurací![]() |
Přitom jsou možnosti, jak z již lehce unaveného pečiva, které už tolik nekřupe, vytvořit lahodný dezert. Ve videoreceptu Zachraň jídla uvidíte, jak ze starého suchého chleba vyrobit skvělý pudinkový dezert, u kterého by málokdo odhadl základní surovinu. Recept je jednoduchý a výroba této dobroty trvá jen pár chvil.
V sérii záchranářských videí se snaží iniciativa Zachraň jídlo ukázat, jak se dají využít zbytky potravin a poukázat na zbytečné plýtvání jídlem v domácnostech.
Zachraň jídloSkupina Zachraň jídlo se problémem plýtvání v zemědělství zabývá už od roku 2014, kdy během úspěšného happeningu Tisíc kilo rozdala u Národního divadla 2,5 tuny mrkví, cibulí a brambor, které neprošly výběrem. V roce 2015 uspořádala happening Křivá polévka, kdy se na stejném místě rozdalo 2 000 porcí polévek z nevyhovující zeleniny. |