10. května 2017 6:13 Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Zachraň jídlo: Pórková nať je nejzdravější část pórku, zužitkujte ji

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 0Diskuse

Zelená část pórku rozhodně není na vyhození. Oproti bílé části obsahuje až dvojnásobné koncentrace vitamínů A, B, C, E a má skvělé antioxidační účinky, které lidé využívali již ve starověku. Pórková dieta se často doporučuje na jarní pročištění organismu.

Pórek v těle totiž likviduje bakterie a plísně, čistí žaludek a zprůchodňuje trávicí trakt. Krom toho při pravidelné konzumaci pozitivně působí na hladinu cholesterolu.

Pórek - ilustrační foto.

Ve spoustě domácností se však z pórku používá jen jeho bílá cibule, která není tak pikantní a rychleji měkne. Přitom právě zázračně zdravé zelené listy skvěle doplní jak polévku, tak zeleninové jídlo či salát.

Zachraň jídlo v dalším receptu představuje takzvané „stir fry“, čili na pánvi restovaný zeleninový mix. Tohle jídlo má nekonečně mnoho variací a je to jeden z nejsnazších „záchranářských“ receptů. Pokaždé může chutnat jinak, záleží jen na zvoleném koření a ingrediencích. Můžete dokonce přidat i luštěniny nebo zbytek masa z nedělního oběda.

Zachraň jídlo

Skupina Zachraň jídlo se problémem plýtvání v zemědělství zabývá už od roku 2014, kdy během úspěšného happeningu Tisíc kilo rozdala u Národního divadla 2,5 tuny mrkví, cibulí a brambor, které neprošly výběrem. V roce 2015 uspořádala happening Křivá polévka, kdy se na stejném místě rozdalo 2 000 porcí polévek z nevyhovující zeleniny.

apeAlena Pecháčková
  • 0Diskuse




Najdete na Lidovky.cz