Sake se může podávat studené i teplé. Záleží na ročním období a také samotném druhu. Lehká sake chutnají lépe studená, kolem 5OC, čím jsou hutnější, tak snesou vyšší teplotu. Teplé sake má nejvyšší teplotu 30 0C. Ohřívá se ponořením lahve do horké lázně.
Vaření, tak jak známe například u svařáku z vína se tady rozhodně nedoporučuje. Servíruje se poté do keramických či dřevěných lakovaných číšek o objemu půl decilitru. Při stolování na svůj protějšek miskou pouze pokyňte. Ťukání sklenic se u sake nepraktikuje. Japonci vždy ještě pronesou známé „Campai“, což doslova znamená „Pijte do dna.“
Jak sake chutná
Pro milovníky vína to bude chvíli nezvyk. Sake neobsahuje tak velké množství kyselin. I přesto lze rozeznat sake sladší či naopak trpčí. Byť je tento kvašený nápoj vyráběn doslova z vody a rýže, nezřídka kdy můžete cítit i chutnat ovocné tóny, například i manga.
Sake se vyznačuje vysokým obsahem aminokyselin a má velký potenciál zdůraznit a doplnit chuť jídel. Přirozeně se hodí k typické japonské kuchyni jako jsou ryby, mořské plody či sushi. Spárovat jej však překvapivě můžete i s evropskými pokrmy. Zvláště chuťově výraznější sake se skvěle doplňují s prosciuttem, sýry, včetně těch plísňových nebo také čokoládou.