Neděle 17. ledna 2021svátek má Drahoslav -5 °C oblačno Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

ZAHÁLKA: Návrat ke kořenům. Instantní polévka nestačí, nejsme chodící popelnice

Jaroslav Zahálka | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Jaroslav Zahálka | foto: Archiv Jaroslava Zahálky

Všiml jsem si, že posledních pár let, se lidé začali více poohlížet po lokálních produktech a vůbec začali více vařit podle našich babiček. Tento trend vnímám hlavně se začátkem krize a také díky větší medializaci, jak to v našich restauracích někdy vypadá a z čeho jsou schopné některé podniky vařit a v jakých podmínkách.

Přátelé a lidé z mého okolí začali vyhledávat lokální suroviny a restaurace, které si většinu připravují sami z domácích produktů od domácího pečiva, polévky až po dezerty. 

Také to vidím u hostů v restauraci, co začali preferovat, a na mých kurzech vaření, kdy znalosti kurzistů (jedná se většinou o amatérské kuchaře, kteří si vaření užívají jako příjemné uvolnění od své práce) stále rostou a někdy, a to se smutným srdcem přiznávám, jsou větší než u některých kuchařů, kteří se tímto oborem živí.

Začali jsme si víc uvědomovat, že jsme to, co jíme a že bychom se také podle toho měli stravovat, a že nejsme jen chodící popelnice, kterým stačí instantní polévka s jídlem z konzervy plné různých zvýrazňovačů chutí a okolo masa a zeleniny to jen proběhlo. 

Nejlépe to vše pak zakápnou polévkovým kořením? Přece dobře se najíst není tak složité, stačí si koupit celé kuře, naporcovat ho, z kostí udělat vývar a z masa něco dobrého, k tomu si koupit čerstvou zeleninu a je to. Vždyť takhle vařily už naše babičky a já jsem také na takovém jídle vyrůstal. 

Jaroslav Zahálka

Jaroslav Zahálka je šéfkuchař a spolumajitel nově otevřeného komplexu restaurací Mánes, člen Pražského kulinárního institutu a ambasador značky Tork pro lepší hygienu v restauracích. 

Domácí sádlo, škvarky, maso, zelenina ze zahrádky, kuřata, co běhala po dvoře atd. Vím, že všichni nemají ty možnosti, ale už není takový problém si maso koupit u řezníka nebo přímo na farmě. 

Dojít si na borůvky do lesa, udělat skvělé knedlíky nebo nasbírat třešně a višně a upéct bublaninu. Tuto filozofii se snažím přenést i do restaurace, kde vařím, a vše, co se dá, si vyrobím. Pečivo upeču, a když chci škvarky a sádlo, tak si ho vyškvařím a podobně. Vím, že to jde, i když to stojí trochu víc úsilí a práce. Je uspěchaná doba, ale na jídlo, tedy dobré jídlo, bychom si měli udělat čas všichni, přeci jen jde o naše zdraví. Jediné, co doopravdy musíme, je spát, pít a dobře jíst.

Jídlo pod palbou

Nová rubrika serveru Lidovky.cz. O své názory, zážitky a dojmy z gastronomie se se čtenáři podělí šéf Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk, šéfkuchař restaurace Grand Cru Jan Punčochář, nejlepší český sommeliér Jakub Přibyl a a nově také šéfkuchař a spolumajitel nově otevřeného komplexu restaurací Mánes, člen Pražského kulinárního institutu a ambasador značky Tork pro lepší hygienu v restauracích Jaroslav Zahálka. 

 

TEST e-shopů potravin: Ráno objednáte, po obědě pečete. Nebo za tři dny

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Když před necelými třemi lety testovala MF DNES internetové prodejce potravin, nacházela se většina Čechů ve stadiu...

Zařiď to, nebo ti vypálím barák. Jak fungovala fotbalová chobotnice

Roman Berbr na mimořádné valné hromadě Fotbalové asociace ČR. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Pro Náčelníka, jak mu přezdívají, bylo přichystáno pravé šampaňské, propiska s gravírovaným jménem Berbr, manžetové...

Tečka za čínskou érou. Skupina Lobkowicz řeší zavírání dalších pivovarů

Pivovar Klášter | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Skupina Lobkowicz se zbavuje „těžkého nákladu“. V ohrožení jsou tři ze sedmi pivovarů. Kromě Uherského Brodu a Kláštera...