Neděle 23. ledna 2022, svátek má Zdeněk
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lidovky.cz

ZAHÁLKA: Rybí prsty nejsou ryba aneb Stravování ve školních jídelnách

Jídlo

  6:25
Jelikož mám dvě děti ve školním věku, tak asi jako každého rodiče mě zajímá, co ve škole jí, a proč chodí z obědu hladové a vyluxují půlku lednice doma. Když se zeptám, odpoví mi jen, že měli dnes dva rybí prsty s kaší, nebo že měli žemlovku, kterou nejí a tak podobně.

Jaroslav Zahálka foto: Lidovky.cz

Když uvážím, že jsem se někde dočetl, že školní stravování bylo a je dotováno státem (přesnou výši dotace neznám, ale slyšel jsem, že je to kolem 20 korun) a spotřební koš jídelen byl vytvořen podle hlediska jednotlivých potravinových komodit na základě doporučených dávek živin, tak nevím, co si myslet. Díky tomu má prý školní stravování přispívat nejen k prevenci rozvoje obezity, ale zaručovat i zdravý způsob výživy, který by měl zamezit nepravidelnému stravování dětí a hlavně by měl u mládeže nastavit systém zdravé výživy.

Je to krásná myšlenka, ale nepřevedená do praxe. Začínám přemýšlet, jak to zařídit, aby člověk klidně platil o něco víc, ale jídlo bylo adekvátní. Momentálně platím nějakých 570 korun za měsíc, a jelikož vím, za kolik se dá uvařit jídlo pro děti, které je chutné a není z nějakého polotovaru, tak mi to nevychází. To je přece 28 korun na polévku, hlavní jídlo, nápoj a sem tam nějaké ovoce a dezert.

To, co člověk platí za jídlo pro své děti, je prý na potraviny, ze kterých se vaří, druhá část (dotace) je na mzdy zaměstnanců, které platí ministerstvo a poslední část je na chod, režii a vybavení jídelny, kterou hradí zřizovatel jídelny.

Já osobně bych uvítal platit víc, ale aby děti dostávaly opravdu vyváženou stravu, kde bude zastoupeno ve větší míře ovoce, zelenina, luštěniny - ne jen ve formě rozvařené kaše. Pokud se budeme bavit o rybách - tak si přece nikdo nemůže myslet, že dva rybí prsy, okolo kterých ta ryba opravdu jen proběhla, že je to adekvátní pokrm z ryb, který má dostatečné výživové hodnoty. Prostě aby opravdu výživový balíček splňoval daná kritéria. Neříkám, že takto se vaří všude, jsou i jídelny, kde se vše snaží připravovat, a dělat tak jak se má a ne z polotovarů a sušených bujónů a umělých dochucovadel.

Jaroslav Zahálka

Jaroslav Zahálka je šéfkuchař a spolumajitel nově otevřeného komplexu restaurací Mánes, člen Pražského kulinárního institutu a ambasador značky Tork pro lepší hygienu v restauracích.

Autor:
Témata: Ryby, jídelna, jídlo

ANALÝZA: Tři důvody, proč Rusko vpadne na Ukrajinu. A tři další, proč ne

Premium Copak se asi odehrává v hlavě Vladimira Putina? To je otázka, kterou dnes řeší celý svět. Ruský prezident rozehrál...

Velký test samotestů na covid: lépe fungují výtěrové, některé neodhalí nic

Premium Ještě před dvěma lety znamenaly dvě čárky na testu, že se budou chystat křtiny, delta byly americké aerolinky, gama...

Nevěra dříve či později vztah zničí. A není cesty zpět, říká filmařka Sedláčková

Premium Vede doslova dvojí život ve dvou zemích. Ve Francii pracuje Andrea Sedláčková především jako střihačka filmů, u nás...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Právě čtete

      Mohlo by vás zajímat