130 let
Bára Ševěčková

Bára Ševěčková | foto: IPPA Café

Rozhovor

Neexistuje zákusek, který chutná všem. Zaměřila jsem se ale na méně cukru a lepku, to je cesta, říká cukrářka

Jídlo
  •   14:00
Svoji práci jako práci nevnímá. Pečení je pro ni koníček, kterému se věnuje jak v práci, tak i doma. „Doma peču přesně to, co nemohu dělat v práci, takže je to samá bublanina, bábovka, kynuté buchty a jiné dobroty,“ říká v rozhovoru šéfkucukrářka IPPa Café Bára Ševečková.

Lidovky.cz: Po škole jste odcestovala na šest let do zahraničí. Kde všude jste byla? A proč jste se rozhodla odjet? 
Pracovně pouze v Itálii. Mám ráda tuto zemi, její gastronomii a mentalitu. Naučila jsem se plynně italsky a doteď držím velké množství přátelství právě z dob mého pobytu v Itálii. Rozhodla jsem se odjet, abych nasbírala zkušenosti. Myslím, že čím větší zkušenosti člověk má, tím lepší je ve své profesi.

Lidovky.cz: V Itálii jste pracovala v restauraci Uragano, kam na jídlo jezdili i lidé z Milána. Jaké to bylo pracovat ve vyhlášené restauraci a měla jste už tehdy na starosti zákusky?
V restauraci jsem se naučila vařit italskou kuchyni a následně jsem přešla k dezertům. Táhlo mě to ke sladkému. Dezert totiž může zlepšit den, oběd či večeři. Sladká tečka je moje srdcovka.

Lidovky.cz: Zkušenosti jste ale sbírala i doma, když jste začala pracovat s bratrem v jeho zmrzlinárně. Pro bratra pracujete i nyní v jeho cukrárně IPPA café. Jak vnímáte spolupráci v rodině? Nehádáte se více?
Pro bratra nepracuji, ale spolupracujeme. S bratrem máme již od dětství skvělý vztah. Umíme se poslat k šípku, a tak stejně si dokážeme říct, mám tě rád(a). Spolupráce je a bude výjimečná. Hádky mezi námi neprobíhají. Maximálně je minuta ticha.

Lidovky.cz: Měla jste i svoji vlastní cukrárnu, ta nyní ještě funguje?
Moje vlastní cukrárna se propojila s bratrovou, každým dnem otevíráme. Tímto všechny zvu jak na skvělou snídani, tak excelentní dortíky.

Lidovky.cz: Když vymýšlíte nový dezert, co je podle vás pro harmonii chutí nejdůležitější?
Když vymýšlím nový dezert, tak mě nejdřív napadne tvar a pak ladím chutě. Důležitý je, aby byl dortík vyvážený. Všude jsem ubrala cukr a 90 procent je bez lepku.

Lidovky.cz: Pečete i doma, nebo si domů práci nenosíte? 
Peču i doma. Dělám přesně to, co u nás v práci nemáme, tedy bublaninu, bábovku, kynuté buchty a jiné dobroty. 

Lidovky.cz: Je cukrařina dřina?
Cukrařina může být pro někoho dřina, ale pro mě je to koníček. Tuhle práci miluju a nedokážu si představit, že bych dělala něco jiného.

Lidovky.cz: Jaký je váš nejoblíbenější zákusek?
Můj nejoblíbenější zákusek je větrník, hruška a mango.

Lidovky.cz: Které zákusky mají podle vás Češi nejraději? Dávají si spíš klasiku, nebo experimentují?
Češi podle mě mají nejraději věneček, větrník, ale u nás se už delší dobu prodává nejvíc mango.

Lidovky.cz: Myslíte si, že existuje dezert, který chutná víceméně všem?
Nemyslím si, že takový dezert existuje.

Lidovky.cz: Co je podle vás největším hříchem domácího pečení?
Největším hříchem domácího pečení jsou nekvalitní suroviny, což na druhou stranu i chápu. V supermarketu si nemůžete koupit to stejné, co od dodavatelů a už vůbec ne v takovém množství. Takže například kvalitní čokoládové pecky je docela obtížné sehnat.

Autor: Alena Pecháčková