Ať už jsou varianty jednotlivých zemí všelijaké, chutě zůstávají pikantně společné. A tak neváhejte a dopřejte si salát z papáji, tedy zvláště z její ještě nezralé, zelené formy. V parném létě vás osvěží, a i když si dáte plný talíř, zůstanete štíhlí. Jde totiž o lehkou, dietní a velmi zdravou záležitost.
Zelená papája vévodí asijské kuchyni
Salát ze zelené papáji je v jihovýchodní Asii jednou z nejlepších pochoutek. Původně jde o pokrm z Laosu, ale všechny sousední země mají svoji variantu, tedy Kambodža má svůj bok l’hong, v Laosu tam som v Thajsku som tam a ve Vietnamu goi du du. Thajská varianta, kterou do země přinesli právě přistěhovalci z Laosu hledající v Bangkoku práci, je asi nejznámější a někdo tvrdí, že i nejchutnější, zcela právem byla prohlášena za 46. nejchutnější jídlo světa z padesáti, které se počítají. Většině z nás je možná právě proto známá tato thajská verze, vietnamská má svá specifika a spolu s rozmachem vietnamských bister a restaurací začíná také mít své místo na menu. Zcela právem, jde totiž o lahodnou záležitost.
Zelená papája?
V Asii jde o základní surovinu na přípravu tohoto známého salátu, a tak na trzích či na street food, zelenou papáju a všechny její velikosti a druhy uvidíte. Nejde o sladkou papáju, jak jí známe s měkkou a lahodnou oranžovou dužinou a tmavými semínky, podobnými kaviáru, která je tak oblíbená v Karibiku, Jižní Americe i v Asii. Jde o její nezralou variantu. Bylo by mylné si myslet, že chuť bude sladká jako její již zralá varianta, je právě ale ceněná pro svoji specifickou chuť a strukturu.
O autorce |
A proč právě zelená papája? Protože je ještě nezralá, má příjemně nakyslou chuť a hlavně je krásně křupavá a pevná a tím jde o zcela perfektní surovinu právě pro tento salát. Papája jako strom se svými exotickými plody je nejen v Asii vysoce ceněna. Především jde o velmi vydatnou úrodu, kterou je schopna nás obdařit, ale jde i o nepopiratelné zdravotní benefity, které mají plody, ale údajně i listy, míza a kůra, tedy významná léčivka, jak tvrdí nejen místní obyvatelé. Jednoduše se prý hodí na všechno. Ne nadarmo ji Kryštof Kolumbus nazýval “ovocem andělů” . Má totiž skvělé zdravotní benefity, je plná vitamínů a minerálů, zvláště ceněný je enzym papain. Přičítá se jí mnoho léčivých účinků od zlepšení zažívání, srdečních potíží, zácpy, regulování menstruačního cyklu, snižování váhy a zlepšení imunitního systému. Velmi známé jsou její účinky při prevenci rakoviny a při léčení spálenin a kožních onemocnění. A když se podíváte na potravinové doplňky, právě z papáji je jich hodně.
Jak na salát?
Zelenou papáju je nutné nastrouhat na nudličky, k čemuž nám pomůže speciální ruční škrabka, tu snadno koupíte v obchodech s asijskými specialitami. Podobnou službu nám udělá struhadlo julienne, které nám pomůže vykouzlit ty správně dlouhé a tenké nudličky na salát.
Papája salát se často připravuje v hmoždíři, to se týká zvláště té thajské varianty, kde se za syrova rozdrtí zelené fazolky, chilli papričky, česnek a rajčata a spolu se zelenou papájou se i v hmoždíři vše smíchá. Salát z papáji se podává jako předkrm, ale i hlavní jídlo, ve vietnamské verzi se doplní právě usmaženými “prawn crackers”, tedy krevetové lupínky.
Vietnamská varianta je luxusní pochoutkou
Pro přípravu vietnamského salátu se zelené papáji nepotřebuje nic zvláštního, kromě samotné základní suroviny, tedy zelené papáje. V asijských obchodech jí buď mají anebo vám ji na objednávku seženou. V pražské Sapě je k dostání také. A pokud přesto nebudete úspěšní, lze tento salát připravit i ze zeleného manga, kyselého jablka anebo zelené kedlubny, to vše se hodí k mrkvi a salátové okurce, které spolu s papájou jsou základem salátu. A vlastně už již nic speciálního nepotřebujete kromě rybí omáčky. Na dressing použijte známou vietnamskou omáčku nuoc cham, která se dá koupit, anebo dejte přednost své vlastní, kterou si snadno připravíte.
Můžete si také sami regulovat na kolik chilli papriček se cítíte a také zvolit variantu salátu s krevetkami, krabím masem (i naloženým), kuřecími anebo vepřovými plátky. Stejně tak si na salátu pochutnáte, i když si ho připravíte jen tak, bez dalších variací, pak doporučuji přidat ještě na plátky nakrájenou červenou a žlutou papriku. Salát ze zelené papáji je křupavý, sladkokyselý, pikantní a moc chutný. Chutě povzbudí a doplní čerstvé bylinky, takže koriandr, máta a pokud jí seženete, tak thajská bazalka. Bazalku můžete však použít i běžně dostupnou bazalku svatou či bazalku pravou. Na bylinkách nešetřete, v salátu jich má být opravdu hodně!
Vietnamský salát ze zelené papáji s krevetkami
- 2 malé zelené papáji
- 2 střední mrkve
- 1menší salátová okurka
- svazek čerstvého koriandru
- svazek čerstvé máty
- svazek thajské nebo svaté bazalky
- 2 malé chilli papričky
- 1/2 šálku burských oříšku (mohou být i solené)
- 2 lžíce smažené cibule (možno koupit již hotovou)
- 50 g vařených středně velkých krevetek
- 1 limetka na ozdobu
- krevetové lupínky na ozdobu i k jídlu
Na dressing:
- Nuoc cham omáčka
- šťáva z 1 limetky
- 3 lžíce asijské rybí omáčky (nejlépe nuoc mam nebo nam pla)
- 3 lžíce cukru
- 6 lžic teplé vody
- 1 stroužek česneku
- 3 malé červené, zelené nebo žluté chilli papričky
Do misky si dejte cukru a zalijte ho převařenou, ale jen mírně teplou vodou a míchejte, aby se cukr rozpustil. Přidejte šťávu z limetky, rozdrcený stroužek česneku, rybí omáčku a chilli papričky.
Postup: Nejdříve si připravte dressing podle návodu. Zelenou papáju oloupejte, lžící vyjměte semínka a nakrouhejte anebo škrabkou nastrouhejte na tenké nudličky do většího hlubšího talíře nebo mísy. Okurku omyjte a osušte a nakrájejte stejně na dlouhé, tenké nudličky. Mrkev oloupejte a na hrubém struhadle ji nastrouhejte a přidejte k ostatní zelenině. Přidejte vařené krevetky, které jste rozpůlili podélně a přidejte k zelenině. Pokud se cítíte na pálivější variantu, přidejte také jednu chilli papričku nakrájenou na plátky.
Přidejte čerstvý koriandr, mátové lístky a bazalku a vše smíchejte a na připravené talíře servírujte. Burské oříšky rozdrťte v sáčku válečkem na nudle a salát jím posypte, stejně tak posypte salát smaženou cibulkou. Dressing podávejte zvlášť a salát jím těsně při servírování polijte. Podávejte s limetkou.