Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Závislost na vietnamských plněných bagetách. Jak je připravit doma?

Jídlo

  6:18
Vietnamci milují plněné bagety. Tato varianta se jmenuje bánh mi paté cha thit, tedy plněná bageta s paštikou a masovými karbanátky.

Vietnamská plněná bageta foto: Ikar

Bánh mi paté cha thit

Na karbanátky:

  • 400 g mletého vepřového masa
  • 2 jarní cibulky
  • 1 lžička koření pěti vůní (badyán, fenykl, skořice, hřebíček, pepř)
  • 1 lžička soli
  • 1 lžičky pepře
  • 1 lžíce rybí omáčky
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžíce škrobu

Na chilli majonézu:

  • 2/3 hrnku majonézy
  • 1 jarní cibulky
  • sriracha nebo 1 chilli paprička podle chuti

Zelenina a bylinky:

  • koriandr, perila, thajská bazalka, 1 okurky
  • bagety
  • játrová paštika na potření
  • sezam na posypání
  • nakládaná zelenina
  • základní omáčka nuóc chám

Postup: Mleté maso smícháme s najemno nakrájenou jarní cibulkou, prolisovaným česnekem a ostatními ingrediencemi. Důkladně prohněteme, aby se směs spojila, a necháme 10–15 minut odpočinout. Mezitím připravíme nakládanou zeleninu, omáčku nuóc chám a chilli majonézu. Masovou směs vytvarujeme do placiček, aby se vešly do dlaně, a rozpálíme gril či pánev. Karbanátky opékáme z obou stran dozlatova.

Bagetu podélně rozkrojíme a potřeme paštikou. Na ni položíme karbanátky, ty větší překrojíme. (Chceme-li bagetu s karbanátky křupavou, rozpečeme ji takto v troubě 2–3 minuty při teplotě 150 °C.) Na karbanátky přidáme nakládanou zeleninu, okurku, trochu bylinek a zakápneme omáčkou nước chấm. Navrch dáme chilli majonézu a lehce posypeme praženým sezamem.

Recept pochází z kuchařky Vietnamská kuchyně – Lehce a hravě s Vietem, kterou vydalo nakladatelství Ikar.

Autor: