Bánh mi paté cha thit
Na karbanátky:
- 400 g mletého vepřového masa
- 2 jarní cibulky
- 1 lžička koření pěti vůní (badyán, fenykl, skořice, hřebíček, pepř)
- 1 lžička soli
- 1 lžičky pepře
- 1 lžíce rybí omáčky
- 3 stroužky česneku
- 1 lžíce cukru
- 1 lžíce škrobu
Na chilli majonézu:
- 2/3 hrnku majonézy
- 1 jarní cibulky
- sriracha nebo 1 chilli paprička podle chuti
Zelenina a bylinky:
- koriandr, perila, thajská bazalka, 1 okurky
- bagety
- játrová paštika na potření
- sezam na posypání
- nakládaná zelenina
- základní omáčka nuóc chám
Postup: Mleté maso smícháme s najemno nakrájenou jarní cibulkou, prolisovaným česnekem a ostatními ingrediencemi. Důkladně prohněteme, aby se směs spojila, a necháme 10–15 minut odpočinout. Mezitím připravíme nakládanou zeleninu, omáčku nuóc chám a chilli majonézu. Masovou směs vytvarujeme do placiček, aby se vešly do dlaně, a rozpálíme gril či pánev. Karbanátky opékáme z obou stran dozlatova.
Bagetu podélně rozkrojíme a potřeme paštikou. Na ni položíme karbanátky, ty větší překrojíme. (Chceme-li bagetu s karbanátky křupavou, rozpečeme ji takto v troubě 2–3 minuty při teplotě 150 °C.) Na karbanátky přidáme nakládanou zeleninu, okurku, trochu bylinek a zakápneme omáčkou nước chấm. Navrch dáme chilli majonézu a lehce posypeme praženým sezamem.
Recept pochází z kuchařky Vietnamská kuchyně – Lehce a hravě s Vietem, kterou vydalo nakladatelství Ikar.