Pátek 4. prosince 2020svátek má Barbora -2 °C oblačno Předplatné LN

Diskuse k článku

Zbořte mýty o anglickém jídle a začněte nedělním Sunday Roast

Sunday Roast neboli nedělní pečeně je v Británii velmi dodržovanou tradicí, dokonce by se dalo říct, že přímo svátostí. A zdá se, že historie tohoto pokrmu je spojena s náboženstvím. Gastronomicky jde však o záležitost blízkou srdci každého Angličana. Ztělesňuje nejen pokrm jako takový, ale i rodinu, přátele, setkávání, a to tak silně, že se to nedá tvrdit o žádném jiném jídle na Britských ostrovech.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
F. Kusák 5.3.2016 9:21

Nic proti anglické kuchyni, ale česká kuchyně je samozřejmě také výborná, a hlavně patří k naší kultuře. Nedělní česká typická pečeně z hovězího, vepřového nebo jehněčího či drůbežího masa, třeba i uzeného nemá alternativu. Příloha knedlíky bramborové, houskové, šťouchané brambory nebo bramborová kaše, ale také luštěniny a já nevím, co ještě. Prosím, je to obrovské množství chutí a variací na úžasné téma. A k tomu české pivo, nejlepší na světě nebo dobré bílé vínko, nebo něco ostřejšího. Pro děti voda s domácím sirupem atd. atd.

M. Charouz 5.3.2016 20:41

Nic proti české kuchyni, ale za připravování nevyzrálého hovězího (což patří k naší kultuře), tuhého jako podešev, by se mělo střílet.

F. Kusák 6.3.2016 12:31

No víte, za to nemůže česká kuchyně, ale léta strávená v nedostatku a náhražkách. Není tedy divu, že došlo i na naší stravu. Ale ono nebylo i za totáče vše špatně. Například běžně jsme mívali zvěřinu. Dnes z obav z kvality, ale taky morálních (pytláctví) si ji nedávám. Bohužel. Také sladkovodní ryby jsme nakupovali velmi často. Pstruh, kapr, lín nebo štika se dala celkem sehnat. Zelenina v zimě byla nakládaná, kysané zelí a domácí zavařeniny. Snad lepší než ty v zimě dovážené ze Španělska. Jinak to nestálo za nic. Ale maso se peklo v troubě v klasických kamnech, a bylo vynikající. Tedy pravda, pokud se sehnalo.

M. Charouz 9.3.2016 14:44

Jo, ale ne hovězí. To bylo celkem k mání a bylo poměrně levné. Dělala se z něho ale polívka, guláš apod. V papiňáku. Jinak to nešlo. Upéct se prostě nedalo. Stejně tak, jako se nedá upéct 99% hovězího, které je ještě dnes na českých pultech. Prodávat nevyzrálé hovězí je prostě zločin proti gastronomii. Vyzrálému hovězímu stačí 3 minuty na pánvi z každé strany a je prima.


TEST televizorů: Nevyznáte se v široké nabídce? Pomůže vám náš velký přehled

Moderní televizory jsou naplněné aplikacemi a funkcemi, mohou být i zajímavým... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Od 3 190 do 62 990 korun. Všechny zobrazovací technologie, všechny televizní operační systémy a jedenáct vybraných...

Jak vydržet v ledové vodě? Finta je jednoduchá, popisují otužilci

S otužováním začali letos Špačkovi. Oblíbili si Konventský rybník, kde si mohou... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Klepat se zimou tak, že si nedokážete zavázat ani tkaničky u bot, a přitom se tomu smát? I to dokáže koupání v ledové...

Manažer postavil srub uprostřed chráněné oblasti. Tvrdí, že to je posed

Stavba, jež načerno vyrostla v CHKO Lužické hory. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Nejprve tvrdil lidem, že je to seník. Když se o jeho stavbu začaly zajímat úřady, prezentoval ji jako posed. Ve...