Soutěži Bocuse d`Or, kterou legendární šéfkuchař Paul Bocuse založil v roce 1987, se přezdívá kuchařská olympiáda či kuchařský Oscar. Letos díky Českému Gastronomickému Institutu proběhne v Praze.
Pohlreich o Češích: Drahé papriky jsou pro nás krize. Kéž by tohle byl největší problém! |
„Nejtěžší bylo přesvědčit francouzské pořadatele soutěže, že jsme pro ně ten správný partner. Trvalo nám to rok a půl, ale nakonec jsme uspěli,“ říká prezident institu Adam Eliáš. „Bocuse d’Or už v Praze, a dokonce i Českých Budějovicích byla, a teď se sem po několika letech vrací,“ doplňuje.
A jak soutěž probíhá? Finalisté národního kola mají pět hodin a 35 minut na to, aby před zraky diváků uvařily dva teplé pokrmy podle vlastní receptury, kterou do soutěže přihlásili. „Bocuse d’Or je nejprestižnější gastronomická soutěž, ačkoli se zdá časový limit dlouhý, budou to mít šéfkuchaři opravdu těžké,“ říká šéfkuchař Zdeněk Pohlreich, který usedne v porotě národního kola.
Finálové dny národního kola se v Praze konají od 4. do 6. května v pražském O2 Universum.