Špaldová kaše s fíkovou omáčkou
- 30 g špaldové krupice
- 150 ml rostlinného mléka
- 50 g sušených fíků
- 100 ml čerstvě vymačkané pomerančové šťávy
- 1 lžíce nasekaných vlašských ořechů
- 1 lžíce ghí nebo kokosového tuku (plus na polití dle chuti)
- špetka soli
Den předem namočte fíky do pomerančové šťávy. Ráno smíchejte rostlinné mléko se 100 ml vody a špetkou soli a přiveďte k varu. Ztlumte a metličkou zašlehejte špaldovou krupici. Šlehejte, dokud tekutina nezhoustne na kaši. Odstavte, přidejte tuk a nechte lehce zchladnout. Mezitím rozmixujte fíky se šťávou. Kaši servírujte společně s připravenou fíkovou omáčkou a posypanou vlašskými ořechy. Podle chuti ji můžete navíc přelít ještě jednou lžící rozpuštěného tuku.