22. března 2018 6:58 Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Zdravá snídaně bez cukru? Zkuste špaldovou kaši s fíkovou omáčkou

Špaldová kaše s fíkovou omáčkou | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Špaldová kaše s fíkovou omáčkou | foto: Naše hustý kaše

Špaldová kaše s fíkovou omáčkouKdyž tuto variaci pořádně vychladíte, můžete ji klidněpodávat i jako dezert. Sluší jí to v menších průhledných skleničkách ve stylu panna cotta. A pokud byste zrovna neměli po ruce vlašské ořechy, promíchejte fíkovou omáčku s nesolenou pastou tahini a posypte opraženým sezamem.

Špaldová kaše s fíkovou omáčkou

  • 30 g špaldové krupice 
  • 150 ml rostlinného mléka 
  • 50 g sušených fíků
  • 100 ml čerstvě vymačkané pomerančové šťávy
  • 1 lžíce nasekaných vlašských ořechů
  • 1 lžíce ghí nebo kokosového tuku (plus na polití dle chuti)
  • špetka soli 

Den předem namočte fíky do pomerančové šťávy. Ráno smíchejte rostlinné mléko se 100 ml vody a špetkou soli a přiveďte k varu. Ztlumte a metličkou zašlehejte špaldovou krupici. Šlehejte, dokud tekutina nezhoustne na kaši. Odstavte, přidejte tuk a nechte lehce zchladnout. Mezitím rozmixujte fíky se šťávou. Kaši servírujte společně s připravenou fíkovou omáčkou a posypanou vlašskými ořechy. Podle chuti ji můžete navíc přelít ještě jednou lžící rozpuštěného tuku.

Lidovky.cz

Nevíte, co vařit? Inspirujte se
Nevíte, co vařit? Inspirujte se

Uvařte rodině něco dobrého.

Najdete na Lidovky.cz