5. února 2015 6:47 Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Zdravé a chutné. Jak nechat naklíčit mungo fazole?

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 1Diskuse
Mungo fazole | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Mungo fazole | foto: Shutterstock

Hodí se do salátů, lehkých jídel a neobejde se bez nich asijská kuchyň. Mungo fazole jsou velice oblíbené i proto, že si je doma můžete nechat naklíčit. Chutnají pak ještě lépe. Malé zelené fazolky vynikají specifickou vůní a v naklíčené podobě i vysokým obsahem zdraví prospěšných látek. Můžete si je dopřávat samotné či je přidávat do mnoha různých pokrmů.

Luštěnina mungo pochází z Indie, odtud se rozšířila do celého světa. Zelené fazolky se prodávají většinou celé, loupané, ale i půlené. Můžete si koupit také naklíčené výhonky. Naklíčením se totiž zvyšuje podíl cenných látek. I nenaklíčené mají ale fazole vysoký obsah vápníku, hořčíku, železa, vlákniny, draslíku a vitamínu B.

Naklíčení

Poté, co si koupíte nenaklíčené fazole, je doma propláchněte, dejte do misky a přilijte studenou vodu. Fazole musí být ponořené celé. Fazole nechte odstát přes noc, ráno pak vodu slijte. Na vlhké fazole položte papírový ubrousek či navlhčenou látku a už jen čekejte a nechte fazole vyklíčit. Je dobré občas fazole zkontrolovat, nesmí být v suchém prostředí.

Mungo fazole - naklíčené

Klíčení probíhá jeden až čtyři dny, většinou stačí pokojová teplota. Poté, co vám luštěnina naklíčí, klíčky propláchněte a skladujte v hermetické dóze v chladu. Obvykle vydrží čerstvé pět dní. Naklíčené mungo se většinou konzumují syrové. Jedině tak v nich uchováte co nejvíce vitamínů, minerálů a vlákniny.

Co z nich připravit?

Malé fazole jsou oblíbené především v indické a čínské kuchyni. Pokud chcete z nenaklíčených mungo vařit, měli byste je předtím důkladně propláchnout pod tekoucí vodou. V ideálním případě je nechat až 12 hodin ve vodě a teprve poté je nechat vařit zhruba hodinu ve vroucí vodě, aby dostatečně změkly. Uvařené fazole můžete používat do polévek, rýžových a těstovinových salátů a vynikající jsou také k masu.

Asijský salát s hovězím masem a mangem (Patrik Bečvář)

  • hovězí svíčková (300 g)
  • mango
  • limetka
  • rybí omáčka
  • hnědý cukr
  • bílé zelí
  • červená cibule
  • mungo klíčky
  • thajská bazalka
  • chilli
  • olivový olej


Očistíme maso, osolíme, opepříme a na oleji (2 lžíce na 2 porce) opečeme z každé strany asi 1-4 minuty dle tloušťky masa a tak, aby bylo maso propečené. Dáme stranou chladnout. Oloupeme mango a odkrájíme od pecky. Nakrájíme na kostky o velikosti asi 1 centimetr.

Ostrý mangový salát s hovězím masem a mangem podle Patrika Bečváře

Ostrý mangový salát s hovězím masem a mangem podle Patrika Bečváře

Do mísy dáme šťávu z limetky, cukr, 40 ml oleje extra virgin (na 2 porce), rybí omáčku a nasekané chilli dle chuti - případně očištěné od pálivých zrníček. Promícháme.
Cibuli a zelí nakrájíme na nudličky a stejně tak i hovězí svíčkovou. Do mísy se zálivkou vložíme mango, zelí, cibuli, maso a klíčky. Vše promícháme s nasekanou thajskou bazalkou a servírujeme.

Uvedený recept poskytl šéfkuchař restaurace hotelu Selský Dvůr Patrik Bečvář (Natalíři.cz).

apeAlena Pecháčková
  • 1Diskuse

Najdete na Lidovky.cz