Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Zdravé pomazánky. Co připravit na Silvestra hostům?

Jídlo

  6:45
Přejedli jste se o Vánocíh sladkého? Máte chuť pro změnu na něco lehkého a svěžího? Nejen na oslavu Silvestra se vám budou hodit recepty na zdravé a chutné pomazánky. Zapoměňte protentokrát na klasické chlebíčky a udělejte si třeba cizrnovou pomazánky na jednohubkách z tmavého pečiva.

Uzená tofu pomazánka foto: Smart Press

Cizrnová pomazánka a jiné luštěninové pomazánky

  • 100 g cizrny nebo plechovka sterilované cizrny v biokvalitě
  • 1-2 vrchovaté lžíce sezamového másla, tzv. tahini
  • panenský sezamový olej
  • 3-4 stroužky česneku
  • 2 lžíce citrónové šťávy
  • mořská sůl

Propláchnutou cizrnu namočte na 5-10 hodin. Namáčecí vodu před vařením slijte a použijte novou. Tím se zbavíte většiny nadýmavých látek. Namočenou cizrnu vložte do papiňáku, zalijte vodou tak, aby byla ponořená. Stravitelnost zlepšíte přidáním kousku mořské řasy (např. kombu) nebo majoránky či saturejky.

Tahini

Tahini je pasta, která se vyrábí z mletých sezamových semínek. Možná vám bude zpočátku připadat jakoby lehce nahořklá, ale když ji správně ochutíte, bude vám zaručeně chutnat. Sezam prospívá očím, kůži, nehtům i vlasům. Obsahuje velmi mnoho vápníku. Východní medicína používá sezamu při léčení artritid, revmatismu a očních potíží. Z tahini si lze udělat sladký krém podobný chalvě. Uděláte ho tak, že smícháte tahini a rýžový či pšeničný sirup nebo med. Skvělé je z tahini udělat dresink na dýňové, mrkvové a jiné sladké saláty. Smícháte tahini, med, vodu a citronovou šťávu. Výborný je i tahini dresink s citrónovou šťávou, česnekem a a bylinkovou solí.

Luštěniny přiveďte k varu, přidejte trošku studené vody (tzv. šoková metoda) a opět přiveďte k varu. Nesolte. Po uvedení do varu natlakujte a vařte cca 35–40 min. Bez tlakového hrnce vařte do změknutí cca 1–1,5 hod. Luštěniny vařené v tlaku mají krémovější chuť. Uvařenou cizrnu sceďte a vývar si nechte.

Na oleji orestujte nakrájenou cibuli a česnek se solí. Až cibulka změkne, přidejte ji k uvařené cizrně a vše rozmixujte. Dle potřeby přidávejte během mixování po troškách vývar z cizrny. Krém dochuťte sezamovým máslem tahini a šťávou z citrónu. Lze dochutit čerstvě umletým koriandrem nebo sójovou omáčkou Shoyu nebo Tamari. Podobné pomazánky si uvařte z jakékoli uvařené luštěniny, osmažené cibulky, oleje, bujónu či soli a koření. Zkuste pomazánku s červené čočky ochucenou česnekem a majoránkou.

Cizrnová pomazánka

Uzená tofu pomazánka a její variace

  • 2 cibule nakrájené najemno
  • sezamový olej na smažení cibulky
  • mořská sůl
  • 1 balíček uzeného tofu (cca 150-200 g)
  • 80-100 ml vody podle velikosti tofu
  • Variace na dochucení: pomleté oříšky, česnek, křen, chilli, čerstvé bylinky, sojová omáčka

Cibulku dejte do vyššího kastrůlku na rozehřátý olej a smažte v dostatečném množství oleje. Osolte. Rozlámejte tofu na menší kousky a přidejte k cibulce. Zalijte vodou nebo vývarem a společně povařte cca 5 minut. Ponorným mixérem směs směs tofu s cibulí a olejem rozmixujte přímo v hrnci. Můžete samozřejmě mixovat i v mixéru, ale pokud máte ponorný mixér, tak je to praktičtější, rychlejší a zbytečně nemažete další nádobí.

Během mixování ochutnejte. Pokud se vám zdá pomazánka málo slaná nebo příliš tuhá, přidejte sojovou omáčku nebo trošku oleje. Výsledek musí být jemná krémovitá pomazánka. Jak bude pomazánka chladnout, tak i více zatuhne. Připravte ji v dostatečném předstihu, aby vychladla.

ČTĚTE TAKÉ:

Základní pomazánku z tofu můžete jakkoli ochucovat. Já osobně mám nejradši tuhle pomazánku s namletými vlašskými ořechy a bylinkami. Pokud chcete, aby pomazánka byla bílá, použijte bílé tofu, které ale potřebuje výraznější ochucení než uzené. Bílé kombinujte s křenem nebo česnekem a bylinkami. Ostřejší kombinaci získáte, když přidáte chilli pastu při restování cibulky. Pro změnu můžete přidat nastrouhanou mrkvičku nebo šťávu z červené řepy.

Oba recepty pochází z Biokuchařky Hanky Zemanové, kterou vydalo nakladatelství Smart Press. 

Pomazánka s ředkvičkami
Pro přípravu pomazánky s ředkvičkami budete potřebovat svazek ředkviček, 2 vejce uvařená natvrdo, 250 g bílého jogurtu nebo smetany, 1 polévkovou lžíci lněného oleje, nastrouhaný tvrdý sýr, sůl, pepř a sladkou papriku na dochucení.

Ředkvičky nejprve postrouhejte najemno, přidejte smetanu nebo jogurt, lněný olej, nastrouhaný sýr a nahrubo nastrouhaná vejce. Promíchejte a dochuťte solí a kořením. Pomazánku můžete ozdobit nasekanou pažitkou, její chuť je možné zvýraznit i najemno nakrájenou cibulí. Ředkvičky jsou zdrojem velkého množství vitaminu C a kyseliny listové.

Ředkvičky - ilustrační foto.

 

 

Autor:
Témata: pomazánka, Cizrna, sůl