Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Že byste nedali pivo do koláče? Vyzkoušejte netradiční recepty

Jídlo

  7:00aktualizováno  7:50
PRAHA - Guláš nebo buřty na pivu zná asi každý. Oblíbený zlatavý mok se zkrátka skvěle hodí k masu, ale uplatnit v kuchyni se dá i jinak. Server Lidovky.cz vám přináší několik tipů.

Správně vychlazené pivo. foto: Shutterstock

Z piva se také tradičně připravují polévky nebo pomazánky. Snad jedině se zeleninou si nerozumí téměř vůbec. S ovocem se ho naopak nemusíte bát kombinovat. Například kuře na pivě skvěle chutná s pomeranči a nebo švestkami a povidly. Maso díky němu navíc bude křehčí a šťavnatější. Ovoce lze také obalit v pivním těstíčku a usmažit. Pokrm tak absorbuje i méně tuku.

Pivo obsahuje kvasnice, proto se skvěle hodí i na pečení. Urychluje kynutí pečiva, které díky němu získává křupavější kůrčičku. Černé pivo obsahuje více cukru než světlé a proto se hodí sladkých koláčů. Vyzkoušejte naše recepty!

Koláč z černého piva s ořechy

  • 300 ml tmavého piva
  • 150 g rozinek
  • 80 g vlašských ořechů
  • 200 g hladké mouky
  • 200 g másla
  • 150 g třtinového cukru
  • 4 vejce
  • 1 kypřící prášek do pečiva
  • hřebíček, muškátový oříšek, zázvor, skořice

V hrnci povařte na mírném ohni pivo společně s rozinkami a drceným kořením asi 5 minut. Odstavte z plotny a přidejte máslo. Nechte vychladnout.

Utřete vejce s cukrem do pěny a vmíchejte mouku promíchanou s kypřícím práškem. Nakonec přilijte pivní směs, vhoďte nahrubo nasekané ořechy a za pomoci vařečky spojte vše v hladké těsto. Vlijte ho na vymazaného plechu či dortové formy a pečte na 180°C přibližně 50 minut. Koláč podávejte pocukrovaný s pikantní zavařeninou.

Chléb. Ilustrační foto.

Pivní chléb

  • 250 g hladké mouky
  • 250 g chlebové mouky
  • 320 ml černého piva
  • 25 ml kvasného octa
  • 15 g droždí
  • 1 lžička soli
  • kmín celý

Z piva nechte vyprchat bublinky a společně s ostatními surovinami kromě kmínu vypracujte v míse v hladké těsto. Je třeba pořádně ho prohníst, proto si můžete vzít na pomoc kuchyňského robota.

Propracované těsto vyklopte na pomoučněný vál a vytvarujte z něj bochánek. Poprašte moukou a zakryjte suchou utěrkou, aby těsto neoschlo a nechte hodinu kynout. Poté těsto ručně trochu propracujte, vytvořte z něj opět bochánek a vložte do ošatky nebo kulaté mísy vyležené pomoučněnou utěrkou. Nechte kynout další hodinu.

Nakonec přesuňte bochánek chleba na pekáč, posypte kmínem a pečte zhruba 40 minut na 180°C.

ČTĚTE TAKÉ:

Ovoce v pivním těstíčku

  • hrušky, jablka nebo ananas
  • 100 g hladké mouky
  • 250 ml světlého piva
  • 2 vejce
  • 1 lžíce cukru moučka
  • 1 lžička mleté skořice

Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny. Přidáme pivo, dokud i to nezpění. Smícháme s hladkou mouko a skořicí a na závěr zapracujeme tuhý sníh z bílků.

V těstíčku namáčíme ovoce nakrájené na kolečka a smažíme na oleji. Na závěr ovoce pocukrujeme. Můžeme podávat s vanilkovou zmrzlinou.

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...