Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Žebírka v javorové marinádě

Jídlo

  14:01
Praha - Med a maso - to je šílená kombinace říkala jsem si před lety, ale nechala jsem se přesvědčit a do marinády na nakládání masa na grilování jsme přidala dvě pořádné lžíce medu. Pochyby zmizely, když jsem se zakousla do prvního sousta grilovaného masa.

Žebírka v javorové marinádě foto: Alena Hrbková

Med všechny ty chutě nějak nenápadně  propojil a sám zůstal nenápadně v pozadí. Od té doby jsem poněkud odvážnější.

Doba přípravy:  15 minut
+marinování aspoň 4 hodiny
+pečení 30-40 minut

Pro 4 osoby potřebujete
1,5 kg vepřových žebírek( mohou být i uzená)
nasekaných an menší kousky

Na zálivku
150 ml javorového sirupu
100ml chilli omáčky(sladké nebo pikantní)
1 cibule(nasekaná na drobno)
50 ml octa-nejlépe jablečného
2 lžíce hořčice(kremžské nebo pokud máte rádi ostré dijonské)
2 lžíce worcesterské omáčky

1.Připravte zálivku

Suroviny na zálivku promíchejte ve velké míse a přidejte k nim žebírka. Důkladně promíchejte, aby se stejnoměrně obalila. Uložet je do ledničky a nechte alespoň 4 hodiny marinovat.

 2.Pečte na plechu

 Troubu předehřejte na 220 stupňů, horkovzdušnou na 200 stupňů. Rozložte žebírka na plech vyložený pečícím papírem a pečte půl až třičtvrtě hodiny(uzená budou hotová dříve asi za dvacet minut), až budou hezky propečená a měkká.


Co s javorovým sirupem?

Javorový sirup

připomíná svou chutí karamel. Je však více kořeněný. Javorová šťáva obsahuje vitamin B, vápník, železo, cukr, organické kyseliny, minerální a aromatické látky.Sirup můžeme použít jako náhražku cukru. Pro svou specifickou chuť je ale vynikající náhra- dou i tam, kde byste rozhodně po cukřence nesáhli.

Většina receptů na pokrmy s javorovým sirupem pochází ze severoamerických států a Kanady (právě kanadská provincie Quebec pokrývá 70 % světové produkce javorového sirupu). Zde na rodinných farmách získávají javorový sirup tak, že hned zjara naříznou kůru javorů a pod otvory umístí nádoby, do kterých šťáva pomalu stéká. Takto posbíraná dobrota se jen zahustí varem a nalije do lahví.

 „Pravý“ sirup má spíše konzistenci oleje
než medu. Vyrábějí se ale i sirupy, do nichž je přidáván cukr, glukózový nebo kukuřičný sirup, aromata a barviva. Tyto „falešné“ sirupymají hustší konzistenci a vzbuzují falešný dojem, že jsou „poctivější“. V kuchyni má javorový sirup široké uplatnění. Lze jím polévat vafle, palačinky, lívance, kaše, jogurty nebo zmrzliny. Skvěle se hodí i jako náplň do pečiva, kde nahrazuje cukr, či z něj lze připravit nápoje. Často ho koupíme i ve formě lízátek, bonbonů nebo sušenek.

 Na našem trhu
seženeme hned několik druhů javorového sirupu. či jiné prodejny zdravé výživy, 250 ml za 250 korun. V Tesku seženete kvalitní kanadský javorový sirup značky CAMP, 375 ml za 269 korun, Billa nabízí pod značkou Bio Nebio kvalitní sirup ve džbánku s ouškem, 250 ml za 150 korun.

Kristina Vacková 

Dita Pecháčková(autorka je šéfredaktorkou měsíčníku Apetit)