Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Jídlo

Chuti chřestu se klonili už Egypťané. Jak v kuchyni naložit s královskou zeleninou?


Chřest | foto: Profimedia.cz

Premium Doporučujeme
Pěstování českého chřestu nesvědčila pandemie a kvůli válce na Ukrajině je zase nedostatek zkušených rukou, které by ho dovedly rychle a šetrně sklidit. Proč jsme zapomněli na chuť bílého a zeleného zlata? A jaká úprava mu sluší nejvíc?

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit

V Hostíně u Vojkovic jsou pole upravena do dlouhých hrobů zakrytých černou fólií. Pod nimi roste bílé zlato – chřest. Jeho sběrači s ním mají obtížnou práci. Musejí být rychlí jako sprinteři, a přitom s výhonky zacházet jako s novorozeňaty. Pospěšme si, než křehká hlavinka chřestu protrhne fólii! Igelit je třeba odhrnout, pazoch vydloubnout a fólii zas vrátit na své místo.

Zelená odrůda chřestu naopak světlo potřebuje, a tak roste bez zakrytí. Od roku 2018 ale hostínský pěstitel sklízí i relativně vzácný fialový chřest, který má vyšší obsah cukru. Až dvanáct procent!

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...