Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Jídlo

Zavařovat se dá i v myčce. Přinášíme recepty, jak uchovat přebytky letní zeleninové sklizně

Zavařování (ilustrační foto) | foto: BAUER MEDIA

Premium Recept
Schovat pod víčko je možné nejenom okurky, ale takřka cokoli, co teď na zahradě, na poli či v lese dozrává. Dají se tak zužitkovat přebytky vlastní sklizně, stejně jako nákupu na trhu, a jedním tahem tak vytvořit dobroty pro zbytek roku.

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit

Podstatou zavařování je působení dostatečně vysoké teploty (v případě zeleniny aspoň 80 °C) na potravinu po dostatečně dlouhý čas a její následné ochlazení. Tím ve sklenici vznikne podtlak, zavařenina se vzduchotěsně uzavře, a díky tomu v takřka nezměněné podobě vydrží až několik let.

Geniálně jednoduchý princip přitom nemá až tak dlouhou tradici, jak by se mohlo zdát: zavařování se stalo relativně běžným až v polovině 19. století. Umožnil to teprve objev pasterizace a taky lepší dostupnost cukru. Ten totiž dlouho patřil k bezmála luxusním surovinám a používal se spíš jako koření než běžná součást vaření; pro konzervaci zejména ovoce je přitom nezbytný. Zpočátku tak bylo zavařování vyhrazeno jen movitějším, hlavně měšťanským vrstvám.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...