Zelený chřest s kuřecím masem v kokosové omáčce
Oheň:
- ½ lžičky kurkumy
Země:
- ½ kg zeleného chřestu
- 150 ml plechovka bio kokosového mléka
- 1 lžička panely
- 4 lžíce extra panenského olivového oleje
Kov:
- 1 lžička masaly (indické kari)
- 1 lžíce čerstvého nastrouhaného zázvoru
- 1 sušená chilli paprička
- 1 lžíce tymiánu
Voda:
- ½ kostky bio zeleninového bujónu
- nerafinovaná sůl
Dřevo:
- 2 lžíce bio rajčatového protlaku (praktický je protlak z tuby, seženete v prodejnách dm)
- hrst třešňových rajčátek
- 2 kuřecí steaky (bez kosti)
- ½ citrónu
- hrst čerstvé petrželky
Postup: Kuřecí maso nakrájíme na malé kousky (1,5 x 1,5 cm). Pokapeme citrónem. Smícháme se solí, tymiánem a olivovým olejem. Necháme chvíli uležet.
Rajčátka a chřest důkladně opereme. Zelený chřest neloupeme, odřízneme konce a nakrájíme na 2 cm dlouhé špalíky. Třešňová rajčátka nakrájíme na půlky. Na mírně rozehřátém oleji restujeme kuřecí kousky, až zbělají. Přidáme zelený chřest a pokračujeme opět v restování. Přistrouháme zázvor. Přidáme 3 lžíce vody, nadrobíme bio bujón a pod pokličkou krátce dusíme do křupava. Přidáme půlky třešňových rajčátek a rajčatový protlak. Přisypeme kurkumu a zalijeme kokosovým mlékem. Necháme 3 minuty mírně probublávat. Jemně dosladíme panelou, dochutíme masalou a nasekanou chilli papričkou. Podle chuti dosolíme a vmícháme nasekanou petrželku.
Zelený chřestBez nadsázky ho můžeme nazvat elixírem mládí. Obsahuje antistresové vitamíny B1–B6 a kyselinu listovou B9. Právě tyto vitamíny sehrávají důležitou roli v metabolismu homocysteinu, jehož vysoká hladina může negativně ovlivňovat kardiovaskulární systém a přispívat k řadě chorob, včetně těch nádorových. Vedle vitamínů skupiny B je zelený chřest kvalitním zdrojem betakarotenu a vitamínu C. Z minerálů je bohatý na draslík, zinek, fosfor a železo. Zelený chřest pomáhá udržet zdravý cévní aparát a srdce, zlepšuje zásobování těla kyslíkem, je výborný pro krvetvorbu. Vitamíny skupiny B posilují nervový systém, regenerují a omlazují buňky, připívají ke klidnému spánku a soustředěnosti. Chřest působí močopudně a pomáhá tělo zbavovat škodlivin. Je proto skvělou zeleninou právě pro jarní očistu těla. Já osobně mám raději zelený chřest, protože se nemusí loupat ani vařit. Stačí jen odříznout zdřevnatělé konce, nakrájet na špalíky a orestovat na pánvi do křupava. |