18. července 2015 9:00 Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Když mi v restauraci nechutná, jídlo vracím, říká foodblogerka

Petra Davidová | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Petra Davidová | foto: Ben Renč

Její foodblog Kitchen and the City patří mezi ty nejlepší v Česku. Kde shání inspiraci, a kdo její pokusy ochutnává jako první? „Spoustu receptů jsem již posbírala za ty léta, co stále vařím. Největší inspirací byl náš roční pobyt v Asii, kde jsem doslova koukala pod pokličku místním kuchařům,“ říká v rozhovoru pro server Lidovky.cz blogerka Petra Davidová.

Lidovky.cz: Proč jste si založila blog o jídle?
Můj nápad to nebyl. Nejdříve jsem postovala fotky jídel na mých facebookových stránkách, kde jsme se předháněli s přáteli, kdo lépe uvaří. Samozřejmě jsem vedla, že jo! Pak mi starší dcera udělala účet na Instagramu a najednou to šlo ráz na ráz, přibývalo sledujících, každý se ptal na recept a zda nemám blog. Byla jsem anonymní a to mi i vyhovovalo. Jenže prosby o recepty byly stále častější a častější a já musela vylézt z ulity a jít s kůží na trh. Samozřejmě nebudu lhát a můžu říct, že úspěch blogu mě velmi těší. Velký podíl na tom má ovšem i má dcera Dominika, ač amatérská fotografka, tak její foto oko chválí i zkušení fotografové.

Lidovky.cz: Kde berete inspiraci?
Spoustu receptů jsem již posbírala za ty léta, co stále vařím. Největší inspirací byl náš roční pobyt v Asii, kde jsem doslova koukala pod pokličku místním kuchařům. Neskutečný zážitek. A také inspiraci lovím na internetu, hlavně na instagramu a pinterestu.

Z blogu Kitchen And The City
Dort ozdobený květinami

Lidovky.cz: Vaříte denně?
Ano, vařím. Někdy i každému členu rodiny něco jiného.

Lidovky.cz: Když nejste v restauraci spokojená, vrátíte jídlo?
Máme pár oblíbených restaurací, které točíme podle toho, na co máme chuť. Když vyrážíme někam mimo republiku, tak se vždy dívám na tripadvisor a nebo na scuk, které restaurace doporučují v tom určitém městě. Ano, i my někdy šlápneme vedle a nenajdeme tu či tu restauraci, a když je hlad velký, tak vpadneme do první možné, kde si pro jistotu objednáme klasický řízek s bramborem, ovšem i toto jednoduché jídlo se dá hodně pokazit. Takže ano, vracím jídlo.

Lidovky.cz: Co si myslíte o stravovacích návycích Čechů?
Každému jeho jest.

Lidovky.cz: Kolik průměrně utratíte za měsíc za jídlo?
Nevím, jestli je toto důležité. Řeknu to jinak, nekupuji kvantitu, ale kvalitu.

Lidovky.cz: Jaké jídlo, popřípadě pití, máte nejraději?
Vyrostla jsem na omáčkách, samozřejmě miluji svíčkovou omáčku s knedlíkem, nepotřebuji k tomu ani maso. Pak ovocné knedlíky….hmm, hned bych si dala.

Lidovky.cz: Která kuchyně je vám nejbližší?
Siematic a Küppersbusch, na těch se vaří úplně samo! Dělám si legraci, samozřejmě miluji thajskou kuchyni.

Lidovky.cz: Kdo jako první ochutná vaše experimenty?
Manžel se starší dcerou. Mladší dcera je trošku konzerva. 

Ragú s těstovinami

  • 3 mrkve
  • 3 jarní cibulky
  • 3 stonky řapíkatého celeru
  • 1 chilli paprička
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 500 g mletého hovězího masa
  • 2 stroužky česneku
  • semínka fenyklu
  • oregáno
  • 2 konzervy celých oloupaných rajčat
  • sůl,pepř
  • bazalka
  • parmezán

Mrkev, cibulku, celer a chilli dejte do foodprocessoru a rozmixujte na hrubo. Na rozpálenou pánev s olivovým olejem dejte namixovanou zeleninu a orestujte. Přidejte mleté maso, česnek,fenykl, oregáno a restujte dohromady. Zalijte konzervovanými rajčaty a snižte oheň a 20 minut nechte probublávat. Dochuťte solí a pepřem. Na závěr přidejte natrhané lístky bazalky a již nevařte.

Ragú s těstovinami

Těstoviny uvařte podle návodu. Před scezením si dejte naběračku horké vody z těstovin stranou. Těstoviny nasypte do připraveného ragú a podlijte horkou vodou z těstovin a promíchejte. Podávejte s nastrouhaným parmezánem

apeAlena Pecháčková