22. ledna 2017 6:13 Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Zkuste netradiční květákový koláč s parmezánem

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 1Diskuse
Květákový koláč s parmezánem | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Květákový koláč s parmezánem | foto: Michaela Šupáková

I když se vám květák v koláči může zdát podivný, věřte, že tahle kombinace chutná vážně skvěle. Jako náhradu za klasickou smetanu můžete použít smetanu sójovou, která se skvěle hodí do zapékaných jídel.

Květákový koláč s parmezánem

těsto:

  • 300 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • 100 ml olivového oleje
  • 30 ml vlažné vody
  • sůl

náplň:

  • 1 středně velký květák
  • 4 vejce
  • 40 g najemno nastrouhaného parmezánu nebo sýru Gran Moravia
  • 200 ml sójové smetany na vaření
  • olivový olej
  • 2 snítky rozmarýnu
  • himalájská růžová sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • špetka mletého muškátového květu

Do mísy kuchyňského robotu nasypejte všechny suroviny na těsto a pomocí plochého šlehače vypracujte vláčné těsto. Z těsta vytvořte bochánek, zabalte jej do potravinářské fólie a nechejte alespoň hodinu odležet v lednici. Mezitím si předehřejte troubu na 170 stupňů. Květák rozeberte na růžičky a rozložte je na plech vyložený pečícím papírem. Květák osolte, přidejte rozmarýn a vše pokapejte olivovým olejem.

Plech vložte do trouby a pečte cca 20 minut, aby květák zezlátl. Jakmile je květák upečený, vyjměte jej z trouby a pusťte se do přípravy těsta. Těsto vytáhněte z lednice, vyválejte z něj placku a přeneste ji do koláčové formy. Těsto vytvarujte tak, aby bylo ve všech záhybech a sahalo až po okraj. Dno těsta propíchejte na několika místech vidličkou a pečte v troubě 30 minut.

Květák rozeberte na růžičky a rozložte je na plech vyložený pečícím papírem. Květák osolte, přidejte rozmarýn a vše pokapejte olivovým olejem.
Květákový koláč s parmezánem

Mezitím smíchejte v míse vejce, smetanu, parmezán, sůl, pepř a muškátový květ. Na dno předpečeného těsta rozprostřete upečený květák a vše zalijte připravenou směsí. Koláč vložte zpět do trouby a pečte dalších 20 minut. Hotový koláč podávejte ještě teplý.

Recept pro .cz KitchenAid vytvořila Michaela Šupáková z blogu Cooking with Šůša.

Lidovky.cz
  • 1Diskuse




Najdete na Lidovky.cz